Страните членки на Европейския съюз се споразумяха за нов пакет от санкции срещу Русия заради агресията й срещу Украйна, съобщи чешкото председателство на ЕС, предаде БНР, цитирайки Ройтерс.

Санкциите ще влязат официално в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, което се очаква по-късно тази седмица.

"Посланиците постигнаха политическо споразумение за нови санкции срещу Русия – силен отговор на ЕС на незаконното анексиране на украински територии от Путин“, обяви чешкото президентството в "Туитър".

Посланиците на 27-те държави членки одобриха и подписаха в сряда предложения таван за цената на руския суров петрол, доставян до страни извън Съюза, като част от осмия пакет от санкции на блока срещу Москва, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки четири свои източника, запознати с решението.

Горната граница на цената е в процес на преговори от месеци между партньорите от Г-7. Длъжностни лица, информирани за разговорите, казаха пред "Файненшъл таймс", че точните подробности за горната граница на цените не са включени в осмия санкционен пакет в очакване на приемане им от Г-7, и че ще е необходимо ново единодушно съгласие за прилагането им.

ЕС също така се съгласи, че ще вземе предвид ефективността, международния отговор и въздействието върху собствените си икономики от тавана на цените на петрола, когато решава как да го наложи, добавиха източниците на финансово издание.

Залата Името си залата получава от най-престижния военен орден в Руската империя

Новите санкционни мерки ще включват "забрана на морския транспорт на руски петрол до трети страни над горна ценова граница на петрола и забрана за свързани услуги, разширена забрана за внос на стоки, забрана за предоставяне на ИТ (информационни технологии), инженерни и правни услуги на руски субекти, освен това забрана за износ на технологии", както и "разширяване на режима на санкции" до Херсон и Запорожие, както и "нови критерии за заобикаляне на санкциите и нови санкционни списъци".

ЕС беше подложен на натиск да сключи сделка по новия пакет, който също така включва повече ограничения върху вноса и износа на стоки и санкции срещу руски правителствени служители в отговор на анексирането на четири украински региона от Путин. Това последва набързо организирани референдуми, които западните държави обявиха за незаконни.