Какво въоръжение може да предостави България на Украйна ще стае ясно в края на седмицата, когато ще е готов анализът. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти преди началото на тържественото събрание по повод бойния празник на Сухопътните войски и 137-ата годишнина от Сръбско-българската война.

Стоянов уточни, че щом анализът е готов, ще бъде отправено предложение за решение към Министерски съвет с последващо внасяне в Народното събрание.

По думите му, е необходима още малко техническа работа в процеса. Преценява се подготовката на логистичната операция, която не е никак лесна, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга – както на територията на страната, така и извън нея.

Димитър Стоянов обясни още, че няма промяна около инцидента с паднали ракети на територията на Полша, при който загинаха двама души.

Русия: Сега и България носи отговорност за цивилните жертви и разрушениятаРешението на страната ни да даде военна помощ на Украйна се разглежда като неприятелски акт

"Както вчера каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг – това е инцидент. Няма промяна в готовността на съюзните войски, както и на нашата армия. Тя е такава, каквато е от 24 февруари", коментира той и добави, че идеята на колективна противовъздушна отбрана на Алианса и придобиване на съвместни системи е в твърде начален етап.

"България продължава на разчита на собствените си зенитно-ракетни комплекси. Няма искания за консултации по чл. 4 от Договора за НАТО, не искам да говорим въобще за чл. 5", каза Стоянов. По думите му няма нищо притеснително за нашата страна в момента.

На 3 ноември 2022 г., след четири часа дебати, Народното събрание реши България да предостави военна помощ на Украйна. Служебното правителство трябва да внесе решение за това до 30 дни, както и да влезе в преговори със страните по НАТО за придобиване, получаване или разполагане на усилващ отбранителните ни способности капацитет на наша територия. Няколко дни по-късно Русия обяви санкции срещу няколко български компании, а говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че сега страната ни носи отговорност за удължаването на конфликта, цивилните жертви и разрушаването на инфраструктурата на градовете в Украйна.