20 млрд. евро допълнително финансиране ще набере Европейският съюз, за да стимулира по-бързото прекратяване на зависимостта на страните членки от руските изкопаеми горива. Те ще бъдат взети от постъпленията от пазара на въглеродни емисии. Имаше идея парите да бъдат осигурени от продажбата на разрешителни, съхранявани в т.нар. "резерва за стабилност на въглеродния пазар", но Дания и Нидерландия се противоставиха, съобщи Reuters.

Представители на страните от ЕС и ЕП решиха 60% от средствата да бъдат набрани от Фонда на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) - орган, който събира приходи от пазара на въглеродни емисии, които в момента се изразходват за революционни зелени технологии. Останалите 40% ще дойдат от приходите от продажбата на разрешителни за въглеродни емисии.

Пазарът на въглеродни емисии на ЕС изисква от електроцентралите и предприятията да закупуват разрешителни за отделяните от тях замърсяващи емисии. Цената на тези разрешителни скочи през последните години, увеличавайки приходите, които страните получават от продажбата им.

Финансирането ще бъде насочено към области като разширяване на възобновяемата енергия, енергоспестяващи ремонтни дейности и проекти за подпомагане на декарбонизацията на тежката промишленост.

Предстои страните от ЕС и Европейският парламент официално да одобрят сделката, за да влезе тя в сила през 2023 г.

Фон дер Лайен: Устояхме на енергийното изнудване от РусияПредседателят на ЕК призова за бързо одобрение на мерките, които ЕК предложи по-рано тази година, сред които налагането на таван на цената на внасяния руски газ

Цените на разрешителните за въглеродни емисии се повишиха отчасти заради по-строгите цели на ЕС за намаляване на емисиите, които ще намалят предлагането на подобни разрешителни през настоящото десетилетие. Референтната цена на въглеродните разрешителни в ЕС днес се търгуваше за около 88 евро за тон въглеродни емисии.

Първоначално ЕК предложи парите за нови енергийни инвестиции да се осигурят от продажбата на разрешителни, съхранявани в т.нар. "резерва за стабилност на въглеродния пазар" – схема, предназначена да усвои излишните разрешителни и да спре свръхпредлагането на пазара. Някои членки на Съюза, сред които Нидерландия и Дания, се противопоставиха на тази идея, предупреждавайки, че заиграването с този резерв може да подкопае доверието в пазара на въглеродни емисии и да намали цената им в ЕС.

Очаква се по-късно през седмицата преговарящите страни от ЕС да се опитат да постигнат сделка за по-широко преразглеждане на въглеродния пазар.