САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана Patriot, както и авиационни бомби с прецизно насочване, пише Associated Press, като се позова на източници от американското правителство.

Същевременно администрацията на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон, добавя агенцията. Визитата не е официално потвърдена, а освен това са възможни и промени в плановете по съображения за сигурност, писа по-рано Reuters.

Моментът на обявяването на военната помощ – когато Зеленски прави първото си пътуване извън Украйна от началото на войната – изпраща силно послание за продължаваща подкрепа на САЩ за Украйна, коментира AP.

Според източниците на AP Вашингтон е готв да подкрепи Киев с оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и друга помощ.

Зеленски и други представители на Украйна призоваха западните лидери да осигурят по-модерни оръжия, за да помогнат на страната във войната с Русия. Patriot ще бъде най-модерната ракетна система земя-въздух, която Западът е предоставял на Украйна, за да помогне за отблъскването на руските въздушни атаки.


The Times: Пентагонът разрешава на Киев да нанася удари с дронове в РусияПентагонът е ревизирал оценката си за рисковете от войната в Украйна
Решението за изпращане на батарея Patriot е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.

Според източниците на AP, настояването от страна на украинските лидери и опустошителното унищожаване на гражданската инфраструктура на страната, включително загубата на електричество и отопление за зимата, в крайна сметка са преодолели резервите на САЩ относно доставките на Patriot.

Не е ясно кога точно батареята Patriot ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база "Графенвьор" в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM).

Засега САЩ не са склонни да предоставят на Украйна американски изтребители.


САЩ обмислят изпращането на ново и евтино ударно оръжие за УкрайнаПредложената от Boeing система се нарича

Световната банка одобри допълнително финансиране за Украйна в размер на 610 млн. долара

По-рано Световната банка съобщи, че е одобрила допълнителен финансов пакет на обща стойност 610 милиона долара за покриване на спешните нужди на Украйна и за подпомагане на възстановяването ѝ от продължаващата война с Русия.

Пакетът включва допълнителен заем от 500 млн. долара от Международната банка за възстановяване и развитие, който ще бъде гарантиран от Великобритания, писа Reuters.

Помощта е в допълнение към вече отпуснатите на Киев от Световната банка около 18 милиарда долара, от които около 15 милиарда вече са изплатени.

"Руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителни икономически и хуманитарни последици, които засягат здравния сектор, критичната енергийна инфраструктура и транспортните мрежи", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Допълнителните 500 милиона долара от МБВР ще помогнат на украинското правителство да покрие разходи, свързани с детски и семейни надбавки, заплати на държавните служители и плащания за комунални услуги.

Останалите 110 милиона долара ще отидат за проект за здравеопазване, насочен към подобряване и укрепване на първичната здравна помощ, справяне с повишеното търсене на услуги в сферата на психичното здраве, рехабилитация на пострадали от войната и за възстановяване на услуги в болници, чиито капацитет към момента е ограничен.

Първоначалното финансиране на проекта включва заем от 100 милиона евро (около 105 милиона долара) от МБВР, подкрепен с гаранция от испанското правителство, както и безвъзмездни средства в размер на 10 милиона долара от Глобалния механизъм за финансиране на жени, деца и юноши.

Очаква се допълнителните средства за проекта да нараснат до общо 500 милиона долара.

През октомври Световната банка изчисли, че разходите за възстановяване на Украйна ще възлязат на близо 350 милиарда долара, но според официални представители разходите са нараснали още повече, като се вземат предвид атаките срещу цивилна инфраструктура, които Русия извършва от средата на октомври насам.