Френският министър на външните работи Катрин Колона заяви, че участниците в международната дарителска конференция за Украйна са обещали средства на стойност малко над един милиард евро, предаде Reuters.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски каза на съюзниците на Украйна, които се събраха на международната среща в Париж, че се нуждае от спешна енергийна помощ за зимата на стойност най-малко 800 милиона евро, тъй като руските сили вземат на прицел цивилната инфраструктура в цялата страна.

По думите на Зеленски исканите средства са за справяне с "енергийния тероризъм" на Русия и за да могат украинците да преживеят зимата. "Това е много, но цената е по-ниска от цената на спирането на тока", заяви Зеленски в свое видеообръщение към участниците в срещата. "Хиляди компании и социални услуги продължават да функционират благодарение на генератори. Болници работят благодарение на генератори. Благодарение на тези генератори стотици хиляди работни места бяха спасени", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон е домакин на около 70 страни и институции, които обсъждат какво могат да предложат на Украйна отсега до март, за да подкрепят достъпа до вода, храна, енергия, здравеопазване и транспорт в страната на фона на минусовите температури. "След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна", каза френският лидер при откриването на дарителската конференция за Украйна. Макрон заяви, че Москва се опитва да всява ужас сред цивилните украинци. Френският лидер каза, че Франция ще предостави на Украйна 63 генератора в допълнение към стоте, доставени през ноември. С допълнителна помощ на стойност 48,5 милиона евро, общата френска помощ тази година ще достигне 200 милиона евро, добави той. ЕС е изпратил в Украйна 40 големи генератора, които да захранват болниците в страната, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която също участва в срещата. В изявление на комисията се казва, че са били изпратени и 10 по-малки генератора от Франция, 19 от Словакия, 23 от Германия, 52 трансформатора от Литва и четири системи за аварийно захранване от Полша. Това е в допълнение към 800 генератора, изпратени в Украйна след началото на руската инвазия, заяви Фон дер Лайен. Доставките са били изпратени чрез механизма за гражданска защита на съюза, който представлява платформа за координация и споделяне на аварийни ресурси, каза комисията. Международната среща ще се опита да създаде онлайн механизъм, чрез който Украйна да заявява спешните си нужди и страните дарителки да могат да ги изпълняват, каза Макрон. На втора среща между Франция и Украйна с участието и на около 500 френски компании ще бъде обсъдено какво може да бъде инвестирано и да се направи в краткосрочен до дългосрочен план. Срещата е и възможност за Макрон да демонстрира подкрепата си за Украйна, след като беше подложен на критики от страна на някои европейски съюзници и самата Украйна заради нивото на френската военна подкрепа и негови коментари за Русия. В интервю за френската телевизия Те Еф 1, излъчено на 3 декември, Макрон заяви, че Европа трябва да подготви бъдещата архитектура на сигурността си и да се помисли "как да дадем гаранции на Русия за собствената й сигурност в деня, в който тя ще се върне на масата на преговорите".