Списание Time избра украинския президент Володимир Зеленски и целия украински дух за "Личност на годината" за 2022 г.

Володимир Зеленски и духът на Украйна са обявени за Личност на годината на Time защото доказаха, че смелостта може да бъде също толкова заразителна, колкото и страхът, защото обединиха нации и държави и ги издигнаха в защита на свободата, защото напомниха на света за крехкостта на демокрацията - и на мира", обяснява решението си списанието

Зеленски вдъхнови украинците и спечели световно признание за куража, проявен при съпротивата срещу унищожителната руска инвазия, посочва Time.


С отказа си да напусне украинската столица, след като войната избуха и руските бомби заваляха като дъжд, бившият комик сплоти сънародниците си чрез видеообръщения от Киев и започна да пътува из цялата разкъсвана от сражения страна, пише още американското списание.


Шон Пен занесе една от наградите си Украинският президент връчи на актьора Орден за заслуги - III сетпен - за оказваната подкрепа към Украйна
"Успехът на Зеленски като лидер във военно време се основава на факта, че неговата смелост е заразна. През първите дни на инвазията тя се разпространи сред украинското политическо ръководство, след като всички разбраха, че президентът е наблизо", коментира Time.

Миналата година Time избра за "Личност на годината" Илон Мъск. През 2021 г. неговата компания за електромобили се превърна в най-скъпия производител на коли в света.

Time дава началото на традицията по избиране на "Личност на годината" през 1927 г.

Вчера британският вестник Financial Times също обяви Зеленски за човек на годината