Обилни снеговалежи се очакват от днес в Киев, като денем и нощем температурите ще падат под нулата, а милиони хора, които все още живеят в украинската столица и в нейните околности, ще останат без електричество и отопление, предаде Reuters.

Вчера операторът на електропреносната мрежа Ukrenergo съобщи, че производителите на електроенергия са в състояние да покрият само три четвърти от нуждите на потреблението, което налага ограничения и прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че в 14 от 27-те области на Украйна и в Киев има ограничения за използването на електроенергия. "Повече от 100 000" потребители са засегнати от тях във всяка от областите.

"Ако потреблението се увеличи вечерта, броят на прекъсванията може да се увеличи", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. "Това още веднъж показва колко е важно сега да се пести електроенергия и да се потребява рационално."

Сергей Коваленко, главен оперативен директор на YASNO, която доставя енергия на Киев, каза, че ситуацията в града се е подобрила, но все още остава „доста трудна“. Той посочи, че жителите трябва да имат поне четири часа ток на ден. „Ако не сте имали поне четири часа електричество през последния ден, пишете на DTEK Kyiv Electric Networks, колегите ще ви помогнат да разберете какъв е проблемът“, написа Коваленко на страницата си във Facebook. YASNO е клонът за търговия на дребно на DTEK, най-големият частен доставчик на енергия в Украйна. Последната бомбардировка на Русия в сряда нанесе най-големите щети досега в конфликта, оставяйки милиони хора в Украйна без светлина, вода или топлина. Русия твърди, че не се цели в цивилното население, а от Кремъл коментираха, че ударите на Москва по енергийната инфраструктура са следствие от нежеланието на Киев да преговаря.

Очаква се снеговалежът да продължи в Киев, град с 2,8 милиона жители преди войната, до средата на седмицата, a температурите да останат под нулата.