Докато войната в Украйна наближава към 2023 г., Европа е по-единна от всякога срещу управляваната от Владимир Путин Русия, но и по-зависима от всякога от САЩ за възпирането на руския лидер.

Години наред европейските съюзници на Америка се бореха да постигнат споделена визия за Путин.

Франция и Германия настояваха за ангажиране с авторитарния лидер на фона на нарастващото недоволство на страните, които са по-близо до границите на Русия - те вярваха, че единствено решителната съпротива може да го спре да преследва своята експанзионистична програма в Източна Европа.

Това пишат в анализ за Wall Street Journal Дрю Хиншоу и Даниъл Майкълс, според които след нахлуването на Русия в Украйна през февруари тези различия са избледняли.

Тласък за това е усещането за обща цел сред европейските демокрации, че Украйна трябва да бъде въоръжена, за да отблъсне руския опит за насилствено преначертаване на границите на континента.

Авторите на WSJ обаче са скептични относно голямата роля на Европа в разрешаването на конфликта.

Въпреки широкия консенсус - от Португалия до Полша - всички европейски съюзници се оказват въвлечени в американския курс, зададен от правителството на Джо Байдън, което наскоро изпрати смесени послания за това дали е дошъл моментът да тласне Киев към преговори, коментират Хиншоу и Даниъл Майкълс.

„Цялото военно усилие е сложно дирижиране, водено от Вашингтон“, цитират авторите на WSJ изказване на Роза Балфур, директор на Carnegie Europe, мозъчен тръст в Брюксел. „Конфликтът потвърди, че европейската сигурност е в рамките на НАТО. Няма алтернатива”, казва той.

Анна Полищук за новите стартъп тенденции по време на война Докато има електричество и интернет, можем да работим

Анализаторите добавят, че в Европа опозицията срещу прокиевската политика остава приглушена. По думите им залогът на Путин, че чрез ограничаване на енергийните доставки за ЕС може да отслаби ангажимента на европейските страни да помагат на Украйна и да санкционират Русия, не се е изплатил. Но въпреки че лидерите на ЕС наскоро обещаха още милиарди евро, за да запазят Киев на повърхността, те са в позиция, в която им остава да четат сигналите от Вашингтон по основните стратегически въпроси за следващите месеци, коментират Хиншоу и Майкълс и изброяват предизвикателствата:

Колко военна мощ трябва да получи Украйна в стремежа си да си върне окупираните от руските сили територии? Колко западни оръжия биха рискували неконтролирана ескалация на войната? И какви компромиси трябва да обмисля Украйна, ако не може напълно да прогони руските войски от земята си?

Очаква се в идните дни президентът на САЩ да подпише законопроект, включващ помощ за Украйна и съюзниците от НАТО на стойност почти 45 милиарда долара, което за пореден път подчертава доминиращата роля на Америка в предоставянето на оръжия и финансова подкрепа за Киев и обуздаването на агресията на Путин, отбелязват авторите.

Те припомнят, че президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпращането на все по-усъвършенствани оръжия в Украйна, сред които е и предложението за желаната система за противоракетна отбрана Patriot.


Нова помощ от САЩ за Украйна за $1,8 млрд. включва и системата Patriot Администрацията на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон

Войната в Украйна завари европейските военни ресурси на ниско ниво след продължилите три десетилетия съкращения, откакто свърши Студената война, добавят анализаторите на WSJ.

Сравнително ограничените европейски запаси от оръжия и боеприпаси оставиха Украйна силно зависима от САЩ за военна помощ – факт, който намери отражение в решението на украинския президент Володимир Зеленски да избере Вашингтон за първото си посещение в чужбина от началото на руската инвазия.

Зеленски, който се надява да възстанови международно признатите граници на Украйна в пълна степен, трябва да се тревожи най-вече за трайността на американската подкрепа. Много американски служители, подобно на своите френски и германски колеги, продължават да са скептични, че Украйна може напълно да изгони руската армия, освен ако не се стигне до такова ниво на военна подкрепа от НАТО, което да породи риск от пряка война с Русия, коментират още Хиншоу и Майкълс.

Председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Марк Мили насърчи Украйна да обмисли възможността за преговори, разгневявайки Киев, който смята, че може да си върне много повече територия. В същото време лидерът на малцинството в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти сигнализира за нарастващия скептицизъм сред републиканците относно военните разходи за Украйна.

Съюзници в Източна и Северна Европа се тревожат, че предпазливостта на американското правителство към решително въоръжаване на Киев за победа, наред с ограничените оръжейни запаси на Европа, може да обрече Украйна и континента на дълъг и кръвопролитен конфликт, пишат още Хиншоу и Майкълс в анализа си за американското издание.


Зеленски: Помощта на САЩ за Украйна е инвестиция в глобалната сигурностЗеленски каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му

Авторите на WSJ цитират изказване на чешкия външен министър Ян Липавски, според когото целта на западните съюзници трябва да бъде „пълното възстановяване на украинската териториална цялост и суверенитет“, както и преследване на руските военни престъпления и ограничаването на способността на Москва да заплашва своите съседи. „Всеки друг изход е опасен както за Украйна, така и за ЕС“, каза Ян Липавски.

„Трябва да спрем да играем тази половинчата игра и да увеличим помощта за Украйна, за да може тя да спечели войната”, заяви и Артис Пабрикс, който доскоро беше министър на отбраната на Латвия. „Ограничената помощ просто увеличава болката“, казва той.