Кремъл отхвърли мирния план от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски, заявявайки, че предложенията за прекратяване на конфликта в Украйна трябва да признават руската анексия на четири нейни области, съобщава Reuters.

"Не може да има мирен план за Украйна, който да не отчита днешните реалности по отношение на руската територия”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според когото Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна вече са част от Руската федерация.

Русия анексира четирите украински региона след референдуми през септември, отхвърлени от Киев и Запада като фалшиви. Освен това Москва на практика не контролира изцяло нито една от тези области, отбелязва Reuters.

Украинският президент, който представи мирния си план през ноември, лобира за своята инициатива, като я обсъди с редица чуждестранни лидери, включително и президентът на САЩ Джо Байдън. Той призовава за провеждането на световна среща на върха за мир на тази основа.

Планът предвижда изтеглянето на руските войски от международно призната територия на Украйна, което би означавало Русия да се откаже както от четирите региона, които твърди, че е анексирала, така и от Крим, който окупира през 2014 г., пише Reuters. В същото време Кремъл многократно е заявявал, че е отворен за мирни преговори с Украйна, но не вижда желание за преговори от страна на Киев.

Зеленски призова лидерите от Г-20 за възстановяване на мираЗеленски каза, че иска войната да завърши със справедлив мир и, че точно сега е времето, когато тя трябва и може да бъде спряна

Във всекидневния си доклад за хода на войната Институтът за изследване на войната коментира днес, че Русия не се е отказала от максималистичните си цели в Украйна и не възнамерява да води сериозни преговори, съобщава БТА. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира изказване на руския министър на външните работи Сергей Лавров от вчера, че страната му ще продължи да се стреми към военно решение на конфликта, докато украинското правителство капитулира пред нейните условия.

Всички държави членки на НАТО, които подкрепят Киев, трябва да продължат да предоставят оръжия на украинската армия, каза Столтенберг

Институтът за изследване на войната припомня вчерашното изказване в интервю за ТАСС на Лавров, според когото Киев и Западът са "добре запознати с предложенията на Русия за демилитаризация и денацификация" на контролираната от Украйна територия. Лавров предупреди, че руската армия "ще реши тези проблеми", ако тези искания не бъдат изпълнени.

Американският изследователски център отбелязва, че руските искания за "демилитаризация" имат за цел да лишат Украйна от капацитет да се защитава при нови атаки, а под "денацификация" се има предвид смяна на властта в Киев.

Лавров също призова Украйна и САЩ да признаят анексирането от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.