Американският сенат единодушно гласува безпрецедентните над 1,7 трлн. долара за финансиране на федералното правителство до септември. Съгласно приетия законопроект 47 млрд. долара от тях ще бъдат насочени за отбраната и икономическото възстановяване на Украйна, а 38 млрд. долара са предвидени за спешна помощ при бедствия.

Решението дойде ден след като украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Конгреса на САЩ по време на първото си посещение извън страната от началото на войната. Досега САЩ е отпуснал 65 млрд. долара за справяне с конфликта, припомня Bloomberg.

„Сега не е моментът да намаляваме скоростта, когато става въпрос за помощ на Украйна. Най-лошото, което можем да направим сега, е да дадем сигнал на Путин, че се колебаем в ангажимента си да защитаваме демокрацията в Украйна и по света“, подчерта лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Нова помощ от САЩ за Украйна за $1,8 млрд. включва и системата Patriot Администрацията на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон

Законопроектът предвижда още 858 млрд. долара за програми за отбрана, което е увеличение от 9,7%. Той също така включва 118,7 млрд. долара за медицинско обслужване на ветераните, и 59 млрд. долара за инфраструктура.

Сенатът успя да приеме текстовете на 4155 страници само за няколко дни, въпреки възмущението от страна на група консерватори в Сената. Гласуването може да се приеме за победа както за демократите, които се страхуваха от съкращения на разходите с Камарата на републиканците през следващата година, така и за лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, който беше нетърпелив да осигури увеличения на финансирането за военните и Украйна.

Военният бюджет е увеличен с 10% до 76 млрд. долара. Тайван получава 2 млрд. долара за въоръжаване, което вероятно ще разгневи Китай.