Републиканците може да се поздравят. Макар прогнозираната от тях мащабна победа да не се осъществи на практика, те спечелиха с малко контрола над Камарата на представителите на САЩ, върнаха се на власт във Вашингтон и вече имат лостове, с които да ограничат програмата на президента Джо Байдън, съобщи Associated Press.

Държавният глава, който е от Демократическата партия, поздрави републиканците и заяви, че ще работи с тях за американците.

"Американският народ иска от нас да свършим нещо за него", се казва в изявление, разпространено от Белия дом.

"Ще работя с всеки - републиканец или демократ - който желае да работи с мен, за да постигнем резултати за тях", каза президентът, предаде Reuters.

Позовавайки се на прогнози па CBS и компанията за анализи Addison Research, BBC и Reuters посочват, че Републиканската партия е спечелила 218 места. Така тя си осигурява мнозинство в долната камара на Конгреса на Съединените щати. Демократите ще имат контрола над горната камара - Сенат.

Мнозинството на републиканците в Камарата на представителите е много малко, но ще бъде достатъчно, за да затрудни законодателните инициативи на президента Джо Байдън през оставащите две години от мандата му, коментира BBC.

Адвокатите на Тръмп го сравняват с Галилео ГалилейВ новата жалба на бившия американски президент срещу няколко социални мрежи има кратко лирично отклонение, сравняващо го с италианския астроном

Пълният обхват на мнозинството на партията може да не стане ясен още няколко дни или седмици, тъй като гласовете в конкурентните надпревари все още се броят. Те са на път да съберат най-малкото мнозинство на партията през 21-ви век, съперничещо на това от 2001 г., когато републиканците имаха мнозинство само от 9 места, 221-212 с двама независими.

Това е далеч от мащабната победа, която републиканците прогнозираха на тазгодишните междинни избори, когато партията се надяваше да пренареди дневния ред на Капитолия, като се възползва от икономическите предизвикателства и спадащата популярност на Байдън, коментира Associated Press.

Резултатите от междинните избори разкриха за изненада на мнозина устойчивостта на демократите. Те успяха да се задържат в умерените, крайградски райони от Вирджиния до Минесота и Канзас. Резултатите биха могли да усложнят плановете на лидера на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти да стане председател на камарата, тъй като някои консервативни членове се питат дали да го подкрепят, или да поставят условия за подкрепата си.

Малките разлики в гласовете преобърнаха политиката на Републиканската партия и предизвикаха размяна на обвинения за това какво се е объркало. Някои представители на Републиканската партия обвиниха Доналд Тръмп за по-лошия от очаквания резултат. Бившият президент, който обяви третата си кандидатура за Белия дом, издигна кандидати по време на тазгодишните първични избори, които трудно спечелиха по време на общите избори.