Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви кандидатурата си за Белия дом на изборите през 2024 г., предадоха световните новинарски агенции.

"За да направя Америка отново велика и славна, тази вечер обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати", заяви Тръмп пред свои привърженици в курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида.

"Кандидатирам се, защото вярвам, че светът все още не е видял истинската слава на това, което тази нация може да бъде. Ние отново ще поставим Америка на първо място", каза още Тръмп.

Съобщението му идва седмица след неубедителното представяне на републиканците на междинните избори и ще принуди партията да реши дали да приеме кандидат, чийто отказ да приеме поражението през 2020 г. доведе американската демокрация до ръба на пропастта, отбелязва AP.

Адвокатите на Тръмп го сравняват с Галилео ГалилейВ новата жалба на бившия американски президент срещу няколко социални мрежи има кратко лирично отклонение, сравняващо го с италианския астроном
По време на изказването на Тръмп президентът на САЩ Джо Байдън обвини своя предшественик Доналд Тръмп, че е провалил Америка. Той написа това в личния си профил в Twitter. Съобщението му бе придружено с кратък клип, в който обвинява Тръмп в "атакуване на здравеопазването" и "ласкаене на екстремисти" наред с други неща.


Тръмп се включва в надпреварата в момент на политическа уязвимост, посочва изданието. Той далеч не е безспорен лидер в партията, а сега е подложен на критики от някои от собствените си съюзници, които казват, че е време републиканците да погледнат към бъдещето. Губернаторът на Флорида Рон Десантис се очертава като изгряваща звезда сред републиканците.

Миналата седмица Тръмп обаче припомни няколко пъти, че Десантис дължи политическите си успехи именно на него. Той засили критиките си и срещу други водещи републикански фигури. По адрес на губернатора на щата Вирджиния Глен Янкин Тръмп направи коментар с расистки привкус. Той произнесе името му като: "Ян Кин" в пост в социалната си мрежа Truth Social и добави: "Това име не ви ли звучи китайско?".


Нито Десантис, нито Янкин засега са обявявали, че ще кандидатират за републиканската номинация за изборите след две години.

Решението на Тръмп проправя пътя за потенциален реванш с Байдън, който заяви, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране въпреки опасенията на някои членове на партията му относно възрастта му и ниския рейтинг. Тръмп и Байдън вече бяха най-възрастните кандидати за президент в историята, когато се кандидатираха през 2020 г. Сега Тръмп е на 76 години, а Байдън скоро ще навърши 80.

Изданието Politico отбелязва в обзорен материал, че в историята на САЩ само четирима президенти са се борили за втори мандат, който не е бил веднага след първия, но само един е имал успех – демократът Гроувър Кливланд. Той е президент от 1885 до 1889 г. и след това в периода 1893-1897 г. Кливланд е 22-и и 24-и президент на САЩ и образът му е увековечен на банкнотата от 1000 долара в емисиите от 1928 до 1946 година. Преди да влезе в Белия дом, Кливланд е бил шериф в щата Ню Йорк, кмет на град Бъфало в същия щат под лозунга „Обществената служба е обществено доверие“ и губернатор на Ню Йорк. Кливланд печели президентския пост с подкрепата не само на съпартийците си, но и на републиканци реформатори, които не одобряват опонента му Джеймс Блайн от щата Мейн. През 1888 г. Кливланд е победен на изборите заради по-малкия брой събрани електорални гласове, въпреки че печели народния вот (подобно на Ал Гор през 2000 г.). Вторият му мандат е съпроводен с тежка икономическа депресия. Дали Тръмп ще успее при третия си опит да се върне в Белия дом, зависи от собствената му мотивация да се кандидатира отново, отбелязва Politico. Изданието коментира, че едно е сигурно – в периода до следващите избори през 2024 г. всичко ще се върти главно около това какво мислят гласоподавателите за Доналд Тръмп. Дали го ненавиждат или го обичат, дали гледат на него като на месианска фигура или като на екзистенциална заплаха за американската демокрация. Дали ще преглътнат още четири години на хаос, ако вярват, че той има благонадежден план за справяне с инфлацията и престъпността. Следващите две години са пълни с неизвестност, но едно нещо вече е напълно ясно: бившият и евентуален бъдещ президент ще заеме цялата сцена и ще определя правилата на дебата. По-точно казано, Тръмп ще бъде самата тема на дебата, прогнозира Politico