Американските граждани гласуват днес в изключително важните за страната междинни избори. Резултатите от тях могат да дадат мнозинство на републиканците, да ограничат властта на президента демократ Джо Байдън през оставащите две години от неговия мандат и да отворят път към завръщане на Доналд Тръмп.

Политическите двубои бяха спонсорирани със стотици милиони долари, което прави тазгодишните междинни избори едни от най-скъпите в историята на страната.

Байдън призова страната "да защити демокрацията", докато Тръмп – неговият предшественик републиканец – обеща да обяви "много голяма новина" следващата седмица. Това се прие като знак, че Тръмп може би ще се опита да се върне отново в Белия дом през 2024 г.

Според проучванията републиканците имат големи шансове да получат между 10 и 25 допълнителни места в долната камара, което е повече от достатъчно, за да спечелят мнозинство. Разликата не е толкова голяма, що се отнася до Сената, но и там републиканците водят, според предварителните нагласи на избирателите.

Загубата на мнозинството и в двете камари на Конгреса ще доведе до тежки последици за президента демократ, който досега твърдеше, че "има намерение" да се кандидатира отново след две години.

Снощи той заяви, че е оптимист за резултатите от изборите, но все пак призна, че ще е трудно запази контрола в Камарата на представителите.


Икономиката е с най-голямо значение за гласоподавателите в САЩПо-малко от половината от гражданите на САЩ – 40%, одобряват представянето на Байдън
Ами, ако Байдън не се кандидатира отново през 2024 г.?

Днешните междинни избори в САЩ ще имат много по-голямо значение от това да определят следващите две години от президентството на Джо Байдън. Те ще помогнат да се определи дали той ще се кандидатира и през 2024 г., пишат Джарет Реншоу и Хедър Тимънс за Reuters.

Докато партията на новия президент търпи загуби в Конгреса по време на междинните избори в исторически план, 79-годишният Байдън е обект на допълнително внимание.

Той и съветниците му оповестиха на 2 ноември плана му да се кандидатира отново. Ако демократите обаче загубят с много, това ще се разглежда като порицание за президентството на Байдън и ще увеличи натиска върху него да отстъпи тази роля на някой друг, казват някои демократи.

"Мисля, че ни предстои смяна на поколенията", каза Томас Алън Шуорц, президентски историк в университета "Вандербилт“. "Междинните избори могат да бъдат решаващи по този въпрос. Ако демократите претърпят тежка загуба, може да станем свидетели на доста силен натиск Байдън да се откаже от участие в изборите през 2024 г."

Междинните избори в САЩ: Кой ще спечели контрола над Конгреса?Републиканската партия е на път да си върне контрола върху Камарата на представителите на САЩ за първи път от четири години
Перспективата Байдън да се оттегли повдига труден въпрос: кой да бъде кандидатът?

Вицепрезидентката Камала Харис в момента е главният алтернативен кандидат на демократите, казват представители на демократите пред Reuters. Повечето анкети сочат нейното име на второ място след това на Байдън и далеч пред повечето други често споменавани имена. Мишел Обама, която е фаворит на гласоподавателите, не е показала намерение да се включи в надпреварата. Освен това вицепрезидентите, които в миналото се стремят към номинация за президентските избори, печелят.

Някога рейтингът на Харис беше доста над 50 %. Сега, в повечето анкети, се задържа на или под 40%. Слабото й представяне в президентската надпревара през 2020 г. и липсата й на забележителни политически успехи като вицепрезидент породиха съмнения, че тя може да победи съперник републиканец.

Трима губернатори от категорично сини щати – Гавин Нюсъм от Калифорния, Джей Би Прицкър от Илинойс и Фил Мърфи от Ню Джърси – вече са се свързали с потенциални дарители и служители, в случай че Байдън се оттегли, твърдят източници на Reuters, запознати с тези усилия. Те твърдят, че никой от тримата не би се кандидатирал срещу Байдън на първични избори и може да отстъпят на Харис.

Високопоставен демократ е заявил, че Нюсъм "е казал на хората, че няма да се кандидатира срещу Байдън" или Харис. Все пак Нюсъм може да размисли дали да се кандидатира срещу вицепрезидентката, е уточнил цитираният източник.

Може да се появят и множество неуспешни кандидати за президент на Демократическата партия от 2020 г. – сценарий, който е толкова тревожен за демократите, че бе представен като филм на ужасите в комедийното телевизионно предаване Saturday Night Live миналия месец, коментират авторите на Reuters.

Вече има около 20 политици, за които се говори, че имат амбиции за 2024 г. и са събрали над 591 млн. долара от януари 2021 г. насам чрез своите съгласувани политически акции, съобщи през септември организацията с нестопанска цел Open Secrets. Сред тях са Нюсъм, Прицкър, американската сенаторка Ейми Клоубъшар от Минесота, американския сенатор Бърни Сандърс от Върмонт и министърът на транспорта Пийт Бутиджидж.

Разходите за президентските избори през 2020 г. надхвърлиха 5,7 млрд. долара, установи сайтът за изследване на финансирането на кампаниите Open Secrets – това е повече от два пъти над сумата, похарчена за последните три президентски избора, благодарение на малките дарители.

Всяка надпревара на първичните избори на Демократическата партия би отслабила нейния финансов капацитет през 2024 г., когато разходите могат да скочат отново, смятат експертите по финансиране на кампаниите


Колко харчат лидерите на компаниите от S&P 500 за междинните избори в САЩСъизпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс води, според анализ на Market Wach
Промени в календара на първичните избори

Националният комитет на Демократическата партия (DNC, НКДП) е на път да направи най-голямата промяна в календара на първичните президентски избори от десетилетия, което може да се отрази на това кого ще избере партията през 2024 г.

В Айова и Ню Хемпшир отдавна са открили процеса на президентските номинации, но с население от съответно около 90% и 93% бели, те не са представителни за вероятния електорат на Демократическа партия – по оценка на Pew Research 40% от избирателите на Демократическата партия не са бели.

Вместо това първични избори за демократите могат да се произведат в Южна Каролина, Невада или Мичиган. Промените може да имат малко въздействие при безспорна кандидатура на Байдън за преизбиране – в края на краищата президентът спечели номинацията на демократите с помощта на Южна Каролина.

Ако той се оттегли обаче, това ще предизвика голям трус, защото може да принуди кандидатите по-рано да обърнат внимание на проблемите на чернокожите и латино гласоподаватели, което ще промени хода на надпреварата.

"Това ще има драматично въздействие. Наличието на по-разнообразни ранни първични избори, включително географски, ще помогне да се гарантира, че кандидатите ще се обърнат към по-широк кръг от въпроси, което в крайна сметка ще доведе до появата на по-добър кандидат“, казва политическият консултант Карън Фини.

Очаква се Комисията по правилата и устава на НКДП да проведе заседание в началото на декември, като окончателното решение ще бъде взето до началото на януари.

Уроците от Линдън Джонсън и 60-те години на 19 век

Байдън няма да е първият президент на САЩ, който би решил да не се кандидатира за преизбиране

Линдън Б. Джонсън, предизвикан от колеги демократи, които се противопоставят на войната във Виетнам, шокира страната, като обявява през март 1968 г., в годината на президентските избори, че няма да се кандидатира отново.

Няколко последователни президенти републиканци, като се започне от 1860 г., също изкарват само по един мандат.

Резултатите за двете партии са осезаемо различни. Джонсън се оттегля с реч, в която се обявява за мир в Южен Виетнам и действия на Конгреса за намаляване на дефицита. Той заявява, че не може да отделя време за "лични партийни каузи", докато американци умират в чужбина.

Хаотичният конгрес на Демократическата партия и кампанията завършват с встъпването в длъжност на републиканеца Ричард Никсън. "Беше пълна бъркотия, до голяма степен защото се случи на толкова късен етап на играта“, казва Джеръми Сури, преподавател в катедрата по история на Тексаския университет.

В края на 19 век обаче републиканците контролират в продължение на няколко мандата Белия дом в период на национално разделение, широко разпространен гняв след Гражданската война и много близки резултати на вота, издигайки нови кандидати отново и отново.

Според Джеръми Сури Демократическата партия и Белият дом не трябва да приемат за даденост, че трябва да издигат отново един и същ кандидат за президент, за да задържат Белия дом.