Първоначалните резултати от екзитпол поставят американския президент Джо Байдън в сложна ситуация. Над ⅔ от гласувалите за Камарата на представителите на Конгреса не искат той да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., информира CNN.

Не само това. Почти 60% от независимите избиратели имат отрицателно отношение към Байдън. Приблизително същият процент не одобряват работата му досега.

Според допитването, проведено от социологическия център "Едисън рисърч" CNN и други медии, се откроява желанието на над 70% от независимите избиратели и около 90% от гласоподавателите на републиканците, той да не участва на изборите след две години. По-малко от 60% от избирателите на демократите искат той да се кандидатира за втори мандат.

Допитването показва още, че само 10% от избирателите на демократите имат отрицателно отношение към Байдън. Тази позиция споделят над 90% гласоподавателите на републиканците.

Същевременно неодобрение към бившия президент Доналд Тръмп таят ⅔ от независимите избиратели. На същото мнение са над 90% от гласоподавателите на демократите. От избирателите на републиканците над 3/4 имат положително отношение към него.

Независимите избиратели са около 1/4 от електората, гласоподавателите на демократите - близо 1/3, а на републиканците - малко над 1/3, посочва CNN.

Последните данни от междинните избори, оповестени от американските телевизии, показват, че републиканците са на път да установят контрол над Камарата на представителите.Засега изходът от надпреварата за Сената не е ясен. Двете водещи американски партии са спечелили по равен брой места, показват още данните.

Републиканците са спечелили 198 места в Камарата на представителите, а демократите - 178, съобщава CNN. Според телевизия Fox News преднината на опозиционната партия е още по-голяма - тя има 199 мандата срещу 172 за формацията на президента Джо Байдън.

За контрол над 435-местната долна камара на американския Конгрес са необходими 218 места. Досега демократите имаха контрол над Камарата на представителите, където държаха 220 места, срещу 212 за републиканците.

По данни на CNN и Fox News надпреварата за Сената е повече от оспорвана. Те дават по 48 места за всяка от двете партии. За контрол над 100-членната горна камара на Конгреса на САЩ са необходими 51 мандата.

Досега двете водещи американски партии имаха по 50 сенатори. Демократите обаче на практика имаха контрол над горната камара на Конгреса с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

На вчерашните избори в средата на мандата на президента Джо Байдън се гласуваше за 35 места в Сената и за пълно подновяване на състава на Камарата на представителите. Републиканците имаха да защитават 21 кресла в горната камара на Конгреса, а демократите - 14.