Американците избират Камара на представителите, една трета от Сената, както и законодателни органи и губернатори в редица щати.

Резултатите от вота ще окажат силно влияние върху следващите две години от президентството на демократа Джо Байдън и неговата политика, включително противопоставянето му на руската агресия в Украйна, коментира BBC.

През последните две години демократите имаха мнозинство в Камарата на представителите, което е типично: когато се избира нов президент, неговата партия най-често получава контрол над двете камари на Конгреса. Това е така, защото избирателната активност е много по-висока на президентските избори и повечето американски граждани гласуват за кандидати от една и съща партия за всички позиции.

Индикациите сочат обаче, че на настоящите избори Републиканската партия е на път да си върне контрола върху Камарата на представителите на САЩ за първи път от четири години.

В повечето избирателни окръзи една от двете партии има абсолютен шанс за победа; само в малка част от районите могат да спечелят и демократите, и републиканците. По данни на Cook Political Report републиканците ще спечелят в 212 района. За да контролират мнозинството, след това те ще трябва да спечелят само шест от 35-те окръга, в които резултатът е непредвидим, като избирателите в 10 от тях клонят към републиканците.


Икономиката е с най-голямо значение за гласоподавателите в САЩПо-малко от половината от гражданите на САЩ – 40%, одобряват представянето на Байдън Основните сфери, в които двете партии се атакуват една друга в предизборната кампания, са инфлацията и правото на аборт. Републиканците атакуват демократите за инфлацията, залагайки на факта, че в момента тя е 8,2%, а такъв ръст на цените се е наблюдавал в САЩ за последен път в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Демократите пък залагат на въпроса за абортите, след като републиканското мнозинство във Върховния съд на САЩ постанови, че конституцията на страната по никакъв начин не гарантира правото на прекратяване на бременност. Партията на Байдън също така заложи на забраната на търговията на оръжие на фона на множество инциденти, в които загинаха десетки невинни хора.

При победа, републиканците ще заемат всички ръководни постове в Камарата на представителите и напълно ще определят нейния дневен ред.

Изходът от борбата за Сената, където 35 сенатори се борят за преизбиране, е далеч по-малко сигурен, посочва BBC. Прогнозите са, че контролът над Сената с еднаква вероятност може да остане в ръцете на демократите или да премине в ръцете на републиканците.


Илон Мъск подкрепи в Twitter републиканците за предстоящите избори в САЩМъск препоръча на американските гласоподаватели да изберат на утрешните междинни избори кандидатите на републиканците за Конгреса на САЩ При сегашния състав на Сената двете партии имат по 50 места, а демократите имат мнозинство само в смисъл, че когато гласовете са разделени строго наполовина (т.е. никой демократ не гласува против), решаващият глас е на вицепрезидента – демократката Камала Харис.

Най-оспорвана битка ще се проведе за четири щата: Пенсилвания, Джорджия, Невада и Аризона. Демократите ще трябва да спечелят три от тези четири щата, за да запазят поне 50 места, което не изглежда невъзможно: в Пенсилвания и Аризона кандидатите на демократите водят с малка разлика в проучванията.

Най-ожесточената битка може да се води за Джорджия, а резултатът от нея може да не стане известен веднага: ако никой от кандидатите не получи повече от 50 % от гласовете, ще се наложи втори тур. Това би било повторение на изборите от 2020 г. Резултатите от втория тур на тези избори станаха известни няколко часа преди щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Много щати сега избират своите законодателни събрания, губернатори и държавни секретари. Това е важна основа за следващите избори през 2024 г., когато Америка ще избира президент.

На настоящите избори републиканците издигат кандидати за законодатели, губернатори и държавни секретари, които не признават победата на Байдън, с очакването, че на следващите президентски избори те ще действат в полза на Тръмп.

Точно това имат предвид демократите, когато говорят за нарастващия авторитаризъм в Републиканската партия. Според изчисления на BBC около 35% от републиканските кандидати на тези избори открито и публично отричат легитимността на президента Байдън.

В същото време обаче и някои кандидати на демократите се дистанцираха от Байдън, чийто рейтинг на одобрение е под 50%. Вместо това те се опитаха да подчертаят, че е постижение на партията приемането на дългоочакваните действия относно инфраструктурата, климата, здравеопазването и студентския дълг.

По информация от социологическо проучване на Reuters/Ipsos, публикувано вчера, само 39% от американците одобряват работата на Байдън.

Колко харчат лидерите на компаниите от S&P 500 за междинните избори в САЩСъизпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс води, според анализ на Market Wach
Републиканските конгресмени възнамеряват да започнат мащабни разследвания на правителството на Джо Байдън, ако си възвърнат контрола над Камарата на представителите на изборите днес. Това каза по-рано в интервю за CNN техният лидер в долната камара Кевин Маккарти.

Сред досиетата, които евентуалното ново мнозинство би искало да отвори отново, Кевин Маккарти споменава особено хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 г. и причините за пандемията от Covid-19. Той не изключва и възможното стартиране на процедури за уволнение, за което призовават някои членове на неговата партия, без да уточнява срещу кого ще бъдат насочени.

"Ние никога няма да използваме уволнения за политически цели", казва Маккарти, който може да стане председател на Камарата на представителите, на мястото на Нанси Пелоси. "Това обаче не означава, че ако нещо се появи, то няма да бъде използвано в друг момент", добавя 57-годишният републиканец.

Той уверява, че има подкрепата на своята партия, както и на Доналд Тръмп, да поеме лидерството в Камарата на представителите, в момент, когато Републиканската партия води в социологическите проучвания.

В интервюто за CNN републиканецът напомня също, че неговата партия възнамерява да постави като свои приоритети борбата с инфлацията и миграцията.

В заключителна реч в навечерието на междинните избори президентът Джо Байдън предупреди, че победа на републиканците би могла да отслаби демократичните институции в страната и да унищожи голяма част от постиженията на неговата администрация, предаде Reuters. "Днес сме изправени пред преломен момент. Усещаме в костите си, че нашата демокрация е изложена на риск и знаем, че това е вашият момент да я защитите", каза Байдън на предизборна проява в университета "Боуи стейт", исторически колеж край Вашингтон, в който се обучават множество чернокожи.

От своя страна бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на предизборна проява в Охайо, че ще направи "важно изявление" следващата седмица във Флорида, като по този начин отново намекна, че ще се кандидатира за президент.

"Ще направя много важно изявление във вторник, 15 ноември, в Мар а Лаго", заяви Тръмп пред свои поддръжници във Вандалия, Охайо, където проведе последния си предизборен митинг, за да подкрепи кандидата на републиканците за Сената от този щат Джей Ди Ванс. "Не искаме нищо да отвлича вниманието от това колко е важен утрешният ден", добави той.

Тръмп също така каза, че според него съдебното преследване на политически съперници от страна на администрацията на президента Джо Байдън показва, че под управлението на демократите САЩ вече са преминали от социализъм към комунизъм. "Те проверяват сделки, за които аз вече съм забравил", заяви той, коментирайки продължаващите разследвания срещу него в няколко щата. "Казах, че не си спомням, защото беше преди 23 години. А те казват, че при тях са дошли правоприлагащите органи заради сделки, които сме сключили преди 23 години. Вече сме препродали всичко пет пъти. Това са болни хора, но това е, през което трябва да преминем. Спрете го, защото това е началото на комунизма."

Бившият президент каза също, че САЩ са се превърнали в "страна от третия свят" заради политиката на демократите.