Нов юридически документ представя нови любопитни аргументи на бившия американски президент на Доналд Тръмп във връзка с битката му срещу социалните медии. "Той твърди, че Twitter и правителството на САЩ нарушават Първата поправка, потискайки дезинформацията за Covid-19 пандемията и тази за изборите през 2020 г.", коментира Politico.

Става дума за документ от 96 страници, подаден в понеделник в апелативен съд в Сан Франциско. В него се твърди, че Twitter и федералното правителство работят за „потискане на мнения и информация по въпроси, които американците смятат за жизненоважни“.

Тези въпроси включват какъв е източника на вируса, причинил пандемията, ефикасността на ваксините срещу ковид, валидността на резултатите от изборите през 2020 г. и легитимността на документи от твърд диск, за който се твърди, че принадлежи на сина на президента Джо Байдън - Хънтър, пише в съдебната документация, пише Politico.

В жалбата също така има кратко лирично отклонение, сравняващо Тръмп с италианския астроном Галилео Галилей, преследван от Католическата църква заради разпространението на убеждението си, че Земята се върти около Слънцето.

"Повечето хора някога са вярвали, че това са откачени идеи; много от тях все още го вярват. Но понякога се оказва, че тези идеи са верни. Земята наистина се върти около Слънцето и именно Хънтър Байдън, а не руски агенти по дезинформацията, е оставил лаптоп, пълен с уличаващи доказателства, в сервиз в Делауеър", пишат адвокатите на Тръмп.

"Галилео прекарва остатъка от дните си под домашен арест за разпространение на еретични идеи, а днес хиляди дисиденти са арестувани или убивани от деспотични правителства, които искат да потиснат идеите, които не одобряват. Това обаче не е американският начин", пише още в документа.


Ще се завърне ли Доналд Тръмп като С няколко докосвания на клавиатурата на смартфона си Тръмп може да събуди журналистите във Вашингтон, да подкрепи рейтинга на някой закъсал политик или да превърне в забавна сензация поредната си идея
Новата жалба идва в навечерието на „голямото изявление“, което се очаква да направи Тръмп, а именно да обяви президентска кампания през 2024 г. Тя е и част от поредицата искове, които Тръмп заведе миналата година срещу гигантите Twitter, Facebook и YouTube, обвинявайки ги, че цензурират както него, така и неговите поддръжници. През май съдия отхвърли делото на Тръмп срещу Twitter, свързано със забраната на профила му в платформата.

Twitter, както и Facebook и други социални платформи блокираха профилите на Тръмп след щурма на Капитолия, извършен от негови привърженици на 6 януари 2021 г. Мотивите бяха, че неговите публикации насърчават насилие.

След придобиването на Twitter от Илон Мъск, Politico беше едно от първите издания, които коментираха, че Доналд Тръмп ще се завърне като „главен редактор“ в платформата, заради заявените по-рано намерения на Мъск тя да работи с по-малко ограничения на свободното изразяване.