Безпилотните летателни апарати са нарушили въздушното пространство на Южна Корея в граничните райони около провинция Кьонги, съобщиха от командването на началник-щабовете на страната, цитирани от ВВС.

Един дрон е прелетял чак до северния край на столицата Сеул, преди да се върне обратно през границата.

Реактивни самолети и атакуващи хеликоптери са изпратени от Сеул, но нито един дроновете не е бил свален. Новата провокация от Пхенян идва на фона на повишено напрежение на Корейския полуостров, в резултат на тестовете с ракети, които Северът проведе тази година.

Дроновете са забелязани да пресичат границата около 10:30 ч. местно време (01:30 GMT).

Един от южнокорейските бойни самолети, участващи в операцията, лек щурмови самолет КА-1, по-късно се разби, но двамата му пилоти са невредими. Машината е паднала в окръг Хоенсеонг, източно от Сеул, скоро след излитане от въздушна база в близкия град Уонджу, според ВВС.

Южна Корея също спря излитащите и кацащите самолети на своите летища Инчеон и Гимпо за около час. Военен служител описа последното нахлуване като явен акт на провокация от страна на Пхенян. „Нашите военни ще продължат да отговарят задълбочено и решително на провокациите на Северна Корея“, категорично е военното командване на страната.

В отговор южнокорейската армия е изпратила самолети за наблюдение в Северна Корея, за да снимат нейните военни съоръжения.

Последният път, когато севернокорейски дрон пресече границата, беше през юни 2017 г., когато напрежението между двете съседни държави достигна точката на кипене.

Дроновете на Северна Корея представляват заплаха за сигурността на Южна Корея, тъй като могат да бъдат използвани както за шпиониране на Юга, така и за нападение срещу него.

По-рано този месец Пхенян заяви, че е извършил големи тестове, необходими, за да му помогне да разработи първия си шпионски сателит, който може да се използва за наблюдение на Южна Корея. Той пусна въздушна снимка на Сеул, за която каза, че е направена по време на теста.

Експертите смятат, че Северна Корея работи за усъвършенстване и подобряване на оръжията си, като същевременно оказва натиск върху САЩ да облекчат санкциите при евентуални бъдещи преговори.