Службата на Съединените щати, отговаряща за санкциите, е започнала разследване срещу Raiffeisen Bank International във връзка с дейността ѝ в Русия, като по този начин увеличава натиска върху австрийския доставчик на банкови услуги, който играе важна роля за руската икономика.

В отговор на въпроси на Reuters от банката заявяват, че през януари са получили искане от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ за "изясняване на платежния бизнес и свързаните с него процеси, поддържани от банката, в светлината на последните събития, свързани с Русия и Украйна".

OFAC е поискала от Raiffeisen Bank подробности за експозицията ѝ в Русия, частично окупирания Донбас, Украйна и Сирия, включително за трансакциите и дейността на някои нейни клиенти, съобщава още Reuters.

Американската агенция е поискала отговор до февруари, казва източникът на новинарската агенция, като добавя, че адвокатите на банката са договорили удължаване на срока, като са обещали да отговорят на всички въпроси на три пъти - през април, май и юни.

Все още няма официален коментар на Министерството на финансите на САЩ.

Байдън е в Киев на фона на новини за китайска военна помощ за Русия Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, предупреди Китай да не предоставя смъртоносно оборудване на страна, “която извършва престъпления срещу човечеството”
От Raiffeisen Bank заявяват, цитирани от Reuters, че оказват пълно сътрудничество на OFAC и че искането не е предизвикано от конкретна сделка или бизнес. В компанията са уверени, че “че информацията, предоставена на OFAC, ще удовлетвори искането им", като добавят, че поставените въпроси са от "общ характер".

В миналото Raiffeisen Bank не е била санкционирана, но януарското искане за информация тревожи европейските финансови регулатори, отговарящи за надзора на банката, поради възможността то в крайна сметка да доведе до санкции срещу нея, коментират хора, запознати с въпроса, пред медията.

Raiffeisen Bank е дълбоко интегрирана в руската финансова система и е една от двете чуждестранни банки в списъка на руската централна банка с 13 "системно важни кредитни институции", което подчертава нейното значение за местната икономика, която се бори с мащабните западни санкции. Като вторият по големина кредитор в Австрия, банката е в основата на голяма част от австрийската икономика, както и на обширни операции в цяла Източна Европа. Затова и австрийските власти следят отблизо ситуацията с Raiffeisen Bank и нейния бизнес в Русия.

Почти година след като Москва започна т.нар. си "специална военна операция" в Украйна, австрийската финансова институция остана сред малкото европейски банки, които оперират в Русия. В резултат на това тя е подложена на критики, включително от страна на инвеститорите. В отговор на тези обвинения от Raiffeisen Bank заявяват, че експозицията на организацията към Русия е ограничена.

Миналата година банката реализира нетна печалба от около 3,8 млрд. евро, до голяма степен благодарение на над 2 млрд. евро от бизнеса си в Русия. Междувременно руските спестители са вложили в банката над 20 млрд. евро.

Ако разследването на Министерството на финансите на САЩ установи нарушаване на санкциите, последиците за Raiffeisen Bank могат да са сериозни. Най-сериозният инструмент за налагане на санкции в арсенала на OFAC, известен като списък на SDN, замразява активи, държани в Съединените щати, и забранява на американски компании или граждани да търгуват с лицата, включени в него. Освен това организацията или физическото лице се лишават от правото на всякакви разплащания в долари.

По този начин Вашингтон има влияние далеч отвъд границите на САЩ, а санкциите му се превръщат в задължение за всеки, който иска да има достъп до глобалната финансова система, акцентира Reuters.

В отговор на нахлуването на руските войски в Украйна OFAC наложи санкции на пет големи руски банки, включително на подкрепяната от държавата Сбербанк (SBER.MM), както и на богати руски олигарси.

През 2018 г. пък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на латвийската банка ABLV заради съмнения за незаконна дейност, свързана до голяма степен с Русия, което бързо докара финансовата институция до фалит.