Русия спешно трябва да развие нови пазари за своите петролни и газови компании, докато западните санкции прекършват гръбнака на нейната икономика.

За това се разчита на 37-годишен бивш банкер от Morgan Stanley.

Павел Сорокин, заместник-министър на енергетиката на Русия, е част от екип млади технократи с дълбоки познания за Запада, изведени бързо от Владимир Путин до горните ешелони на властта.

Сорокин, който е учил финанси в Лондон, договоря сделки в Африка и Близкия изток. Има роля в развитието на ОПЕК+, партньорството между руската петролна индустрия и водената от Саудитска Арабия Организация на страните износителки на петрол, разказва The Wall Street Journal.

Миналата година той повлиява и на преувеличаването на съобщението за повредата на тръбопровода на Каспийския тръбопроводен консорциум - ход, който стряска Запада и тласка цените на петрола нагоре, според неговия бивш прессекретар и журналист в ТАСС Арсений Погосян, цитиран от WSJ.

Миналия месец Сорокин изиграва и важна роля за определянето на фиксирани цени на основния експортен петрол на Русия, сорта Urals, вместо да позволи на пазарите да решат колко да таксуват компаниите, казват източници, запознати с въпроса. Очаква се решението да привлече 8,2 милиарда долара под формата на данъци към финансово затруднената хазна на страната.

Към момента Сорокин и неговите съратници управляват санкциите по начин, който оставя Русия под тежко икономическо напрежение, но не и недееспособна, отбелязва WSJ.


Олигархът Дерипаска критикува Москва заради бягството на инвеститориОлигархът призова правителството да спре да се меси в бизнеса и да създаде основана на правото предсказуема среда, за да привлече обратно чуждестранните инвеститори

Сорокин се превърна в „тайното оръжие“ на Русия за притъпяване на въздействието на западните санкциите, казва Виктор Катона, анализатор в компанията за данни за стоковия пазар Kpler. Според него много съюзници на Украйна са подценили опита на новото поколение на Кремъл, обучено на Запад, говорещо свободно английски и придържащо се към националистическата идеология на Путин.

Сорокин „е олицетворение на нещо, което не е съществувало в Съветския съюз“, казва Катона. „Той е част от нова порода млади хора, които имаха избор“ и решиха да работят в руското правителство.

Войната в Украйна преобърна световните енергийни пазари и дългогодишните съюзи. Русия, която някога смяташе Европа за свой най-доходоносен енергиен клиент, сега изпраща голяма част от продукцията си в Индия и Китай, които обикновено я купуват с големи отстъпки спрямо пазарните цени. Отчасти поради тези отстъпки руските приходи от петрол и природен газ са паднали с 46% през януари спрямо същия месец на миналата година, според данни на руското

Министерство на финансите.


Приходите на Русия от нефт и газ са намалели с близо 40%Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че западните мерки са постигнали целите си за стабилизиране на петролните пазари и намаляване на приходите на Москва от износ на нефт и газ

За да компенсира тези пропуснати приходи, Русия трябва да култивира нови търговски партньори. Сорокин и неговите сътрудници показват известен успех: Русия е изнесла повече от 8 милиона барела петрол през януари, според Kpler – ниво, недостигано от април 2020 г., въпреки че обикновено се продава на отстъпка от около 30 долара за барел.

Усърдията на Сорокин включват пътуване през септември до столицата на Република Конго Бразавил, където сключва сделка с президента за доставка на петролни продукти на страната. Според WSJ той е договорил и две руски компании да построят тръбопровод с дължина 1000 км на стойност 850 милиона долара.

Предишния месец той се среща с делегация от Афганистан. Талибанското правителство и Кремъл по-късно разкриха сделка за снабдяване на Кабул с руски бензин.

Сорокин също така е водил преговори с Бахрейн да стане център за търговия с петрол, доставян от руски компании, казват източници, запознати с въпроса. Митнически данни показват, че миналата година някои от петролните сделки на Кремъл са били извършвани в Бахрейн, отбелязва още WSJ.


Енергия, технологии, валута - три начина, по които Китай помага на Русия Тепърва се очаква среща между президентите на двете страни, но те вече затвърждават връзките помежду си

Бодра смяна

Изгряващите звезди на Кремъл включват и 39-годишния заместник-министър на финансите Алексей Сазанов, получил образованието си в Оксфорд и работил със Сорокин в Ernst & Young в Москва. Той също играе ключова роля в намирането на начини за запълване на бързо нарастващия дефицит на Русия.

Денис Дерюшкин, бивш анализатор на Bank of America, става ръководител на изследванията на министерството на енергетиката на 29-годишна възраст, представлявайки Русия на консултативни срещи на ОПЕК, предназначени да помогнат за максимизиране на цените на петрола.

Най-влиятелният икономически съветник на Путин, Максим Орешкин, който получава този пост на 38 години, преди това е работил за френската банка Crédit Agricole. Той ръководи стратегията чуждестранните компании да купуват руски природен газ в рубли, а не в долари или евро, за да заобиколят санкциите.


Шолц към Пекин: Призовете Русия да изтегли войските си от УкрайнаКитай се е въздържал от осъждане на руското нахлуване, смята федералният канцлер

Възходът на Сорокин

Павел Сорокин е роден в Москва, но е израснал в Кипър в семейство на руски дипломати. Той се връща в Русия, за да започне професионалната си кариера като счетоводител в Ernst & Young. На 26 години става старши анализатор в Alfa-Bank, най-голямата частна банка в Русия, преди да получи магистърска степен по финанси в Лондонския университет.

По-късно той се премества в московския офис на Morgan Stanley. През 2015 г. класация на Extel и Institutional Investor го определя за един от най-добрите анализатори в петролния и газовия сектор за Русия и страните в Европа, Близкия изток и Африка.

Като млад банкер той се откроява с консервативни, ястребови възгледи за руската политика, казват бивши колеги на Сорокин за WSJ. Те твърдят, че той е критикувал политическото отваряне на Русия през 90-те години и че „искал да направи Русия велика отново“.

През 2016 г. Александър Новак, тогава министър на енергетиката на Русия и вицепремиер в момента, краде Сорокин от банката на Уолстрийт и го назначава да ръководи центъра за енергийни изследвания.

Сорокин изгражда приятелство с хладния Новак, когото започва да придружава на всички дипломатически събития като преводач.

Той също така се сближава с Адееб Ал Яма, дългогодишен съветник на саудитските министри на енергетиката, както и с покойния шеф на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Чрез надграждане на тези взаимоотношения, Сорокин помага на Новак да планира съюз с водената от Саудитска Арабия ОПЕК, довел до създаването на ОПЕК+ през 2016 г., в която Русия получава по-голям глас на световния петролен пазар. Коалицията скоро след това одобрява намаляване на производството, което повишава цените.

Войната на Путин и елитите на КремълДокато конфликтът продължава, сигналите за слабости и несигурност предизвикват разделение сред руския елит, принуждавайки диктатора да промени стратегията на управление

По време на среща през 2018 г. Путин пита Сорокин какво прави за правителството. „Голям проект, по който работим напоследък, е споразумението за ограничаване на производството между Русия и страните от ОПЕК“, отговоря той, според стенограма на разговора на Кремъл.

„Време е да ви повишим“, казва руският президент. След дни Сорокин, който се откроява в Кремъл със своите западняшки навици (яде нарязан ананас и празнува с чаша уиски вместо водка) е назначен за заместник-министър на енергетиката.

Павел Сорокин е категоричен в своя патриотизъм, коментира WSJ. „През целия си живот, докато живеех и учех в чужбина, винаги съм знаел, че искам да се върна в родината си“, казва той на Путин, според стенограмата.

Скоро след като става заместник-министър, Сорокин наема Арсений Погосян, тогава 27-годишен журналист, да се занимава с връзките му с обществеността.

Погосян напуска Русия, когато разбира, че ще бъде призован на фронтовата линия в Украйна в края на септември.


Русия възнамерява да достави над 80% от петрола си на Износът на газ от Русия през 2022 г. е намалял до 184,4 милиарда кубични метра, или с цели 25,1 на сто по-малко спрямо количествата през 2021 г.

Информационна кампания

Една вечер през март миналата година контролираният от Русия Каспийски тръбопроводен консорциум уведомява министерството, че съоръжението му е било повредено от буря. Тръбопроводът изнася 1,2 милиона барела на ден казахстански суров петрол през руско пристанище в Черно море, по-голямата част от който се изпомпва от Chevron и Exxon Mobil, които държат миноритарен дял в експортния маршрут.

Консорциумът казва, че инцидентът произтича от „изместването на силовата рамка на един от плаващите маркучи“ и не е причинил значителни смущения, съобщава тогава държавната информационна агенция ТАСС.

Сорокин обаче помага за превръщането на инцидента в глобално събитие, според Погосян и журналистката Юлия Хазагаева, които тогава отразяват свързани с енергийния сектор новини в ТАСС.

Сорокин многократно иска редакции на записано на видео съобщение през следващите 12 часа, за да звучи по-тревожно, казва Погосян, според когото целта е била Западът да се почувства на ръба.

Хазагаева, която също напуска Русия след инвазията ѝ в Украйна, казва, че нейните редактори са ѝ наредили да наблегне на послания, свързани с риска от продължителни смущения на пазарите в САЩ, Китай и Европа.

Операторът на тръбопровода заявява по това време, че ще са необходими две до четири седмици за ремонт.

В изказване по руската държавна телевизия Сорокин предупреждава, че повредата ще изисква до два месеца ремонт, със загуба на износ до 1 милион барела на ден. Международните цени на петрола веднага се покачиха с 5%, припомня WSJ.

В рамките на два дни зарежданията от терминала са рестартирани, показват данните на Kpler. В рамките на месец Каспийски тръбопроводен консорциум обявява връщането към пълен капацитет.