Апетитът на Китай за енергийни източници се възстановява след спада, причинен от драконовската политика за „нулев COVID“.

Много експерти се притесняват, че скокът на вноса на суров петрол и други енергийни ресурси в Китай може да тласне цените по-високо, подхранвайки инфлацията в световен мащаб.

Данните за мобилността по време Лунната Нова година вече показват признаци на рязко увеличение на пътуванията на китайците, се казва в доклад на UBS Global Wealth Management, публикуван по-рано този месец.

Като се има предвид силното търсене на бензин и реактивно гориво в Китай, водещият световен мениджър на активи очаква фючърсите на суровия петрол West Texas Intermediate да достигнат 107 долара за барел тази година. Тези нива са по-ниски от миналогодишния връх от 130 долара, но с 40% по-високи от сегашните.

Защо Тайланд посреща пътниците от Китай с орхидеи? Облекчаването на Covid ограниченията може да бъде тласъкът, от който се нуждае отслабващата световна икономика

Ваканционните пътувания в Китай през седмицата на Лунната Нова са достигнали 90% от предпандемичната 2019 г. За да отговори на силното търсене на суров петрол, Пекин в началото на януари повиши квотата си за внос за 2023 г. с 20% спрямо предходната година, отбелязва Nikkei.

Глобалното търсене на петрол се очаква да достигне 101,9 милиона барела на ден през 2023 г. – с 2 милиона повече от предходната година. Според

Международната агенция по енергетика то ще достигне подобни върхове за първи път от три години.

Световното търсене на петрол ще нарасне до 101,9 млн. барела през 2023 г.МАЕ и ОПЕК очакват глобалното търсене на петрол да нарасне с 2 млн. барела до 101,9 млрд. барела на ден

В Китай търсенето се очаква да нарасне с 900 000 барела на ден, което представлява почти половината от прогнозираното увеличение в световен мащаб.

Все пак пътуванията в чужбина все още не са се възстановили напълно. Много експерти очакват рязко покачване на цените на петрола и задълбочаващ се недостиг към втората половина на годината.

Goldman Sachs очаква вижда фючърсите на петрола сорт Брент постепенно да се покачват до 100 долара до декември и да останат там през 2024 г.

Междувременно е малко вероятно предлагането да се повиши скоро, тъй като се очаква ОПЕК+, който включва страни извън ОПЕК като Русия, да продължи големите съкращения на производството.

Москва също обяви по-нататъшно намаляване на добива на петрол като протест срещу икономическите санкции от страна на САЩ и европейските страни.

Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела на ден през мартРешението е в отговор на тавана на цените на руския петрол и петролни продукти, които Западът наложи на Москва

Производството на шистов петрол в САЩ едва ли ще се увеличи рязко в близко бъдеще.

Цената на природния газ, основният източник на инфлация в Европа, е намаляла с повече от 80% от пика си и остава ниска на фона на мекото зимно време.

Перспектива в бъдеще ще зависи от това дали Китай ще се "върне" на спот пазара на втечнен природен газ, отбелязва още Nikkei.

Миналата година Китай до голяма степен отсъстваше от него, тъй като потреблението му се забави на фона на слабата икономика, което му позволи да посрещне по-голямата част от нуждите си от дългосрочни договори, според данни на норвежката Rystad Energy.

Спот сделките представляват само 10% от китайските поръчки за втечнен природен газ през миналата година, което е спад от 40% в сравнение с 2021 г. Това позволи на Европа да внася достатъчно втечнен природен газ и така да избегне сериозен недостиг.

Китай се насочи към дългосрочни договори през последните няколко години. "Пекин трябва да може да покрие по-голямата част от тазгодишното увеличение на вноса на втечнен природен газ с дългосрочните договори", казва Масанори Одака, старши анализатор в Rystad. И все пак, ако вътрешното търсене се повиши, Китай може да се окаже в конкуренция с Европа на спот пазара.

Можем ли да разчитаме на Китай да даде тласък на световната икономика?Възстановяването на Китай след години на локдауни заради Covid-19 вероятно ще изглежда много по-различно от предишните

Ако китайското възстановяване е бързо, глобалните усилия за овладяване на инфлацията могат да се окажат неефективни.

Международният валутен фонд прогнозира икономиката на Китай да нарасне с 5,2% през 2023 г. спрямо 3% през 2022 г.

Ако страната увеличи темпа си на растеж с 2 процентни пункта, това може да вдигне международния индекс на цените на суровините с около 4%, компенсирайки бавния растеж в САЩ и Европа, казва Джун Иноуе, старши икономист в Mizuho Research & Technologies.

Докато общата инфлация изглежда в САЩ и Европа изглежда за момента е достигнала своя връх, ценовите показатели се понижиха по-слабо от очакванията в Америка. Причината беше във възстановяването на цените на бензина и други енергийни продукти. Мнозина се опасяват, че нарастващият глад на Китай за енергия може допълнително да ускори инфлацията глобално.