Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол тази година.

Глобалното търсене ще се увеличи със 100 000 барела до 2,3 милиона барела на ден (mb/d). Това означава, че ежедневният добив на суров петрол трябва да достигне до 101,87 милиона барела през тази година, пише MarketWatch.

В редовния си месечен доклад на ОПЕК оценката за растежа на търсенето през 2022 г. остава непроменена – тя е с 2,5 милиона барела повече до общо 99,55 милиона барела на ден.

По отношение на предлагането Организацията отбеляза, че прогнозата ѝ за ръст на производството извън страните в ОПЕК е леко понижена със 100 000 барела на ден спрямо миналия месец и очаква да нарасне с 1,4 милиона барела на ден тази година.

Изчислено е, че предлагането извън ОПЕК е нараснало с 1,9 милиона барела на ден през 2022 г., което е като цяло непроменено спрямо януарската прогноза на Организацията.

Фатих Бирол от МАЕ призова за намаляване на потреблението на петрол и газПечалбите на световната петролна и газова промишленост са скочили до близо 4 трлн. долара рез 2022 г. спрямо средно 1,5 трлн. долара през последните години.

Прогнозата за 2023 г. на Международната агенция по енергетика (IEA) е идентична с тази на ОПЕК. В редовния си месечен доклад, който днес бе огласен, се посочва, че „след умереното свиване на годишна база през Q4/2022, глобалното търсене на петрол се очаква да нарасне с 2 млн. барела на ден до 101,9 млрд. барела”.

Агенцията предвижда търсенето в Азиатско-тихоокеанският регион да се увеличи с 1,6 млн. барела, стимулирано от икономическото възстановяване на Китай (+900 kb/d). МАЕ счита, че другият стимул е отварянето на границите, което ще засили въздушния трафик. Търсенето на самолети/керосин се очаква да нарасне с 1,1 mb/d до 7,2 mb/d и да достигне 90% от нивата от 2019 г.

Световното предлагане на петрол се запази до голяма степен стабилно през януари – около 100,8 млн. барела, посочват анализаторите на МАЕ. „Паузата идва след рязък спад от 1,2 mb/d в края на 2022 г., воден от САЩ и Саудитска Арабия. Очакваме глобалното производство да нарасне с 1,2 mb/d през 2023 г., движено от страни извън ОПЕК+. Предвижда се доставките от ОПЕК+ да се свият с Русия, притисната от санкциите”, посочват авторите на доклада.

Газовите връзки на Москва с Европа сега са под руините на войнатаПрецизно създаваните в продължение на десетилетия търговски връзки на Москва с Европа, като основен източник на приходи за Кремъл, едва ли ще се възстановят от опустошенията на военния конфликт

Почти година след нахлуването на Русия в Украйна световните петролни пазари са относително спокойни, констатира МАЕ. Цените на петрола се върнаха на нивата от преди войната с изключение на дизела, въпреки че дори те се понижиха много по-ниско от историческите върхове от миналото лято.

Световното предлагане на петрол изглежда ще надхвърли търсенето през първата половина на 2023 г., но балансът може бързо да се измести към дефицит, ако търсенето се възстанови и част от руския добив бъде спрян.