Държавният енергиен гигант Orlen – основният вносител на петрол в Полша, все още получава около 10% от доставките си от Русия. Това призна пред депутати Мачей Малецки, заместник-министър на държавните активи.

През март миналата година правителството обеща да прекрати целия внос на енергийни суровини от Русия до края на 2022 г. Тогава премиерът Матеуш Моравецки определи тези намерения като „най-радикалния план в Европа за оттегляне от руския петрол“.

Сега обаче Малецки казва, че Полша не може да наруши договора за внос на петрол за 2023 г. без ембарго на Европейския съюз, съобщи информационния сайт Note from Poland.

В началото на декември главният изпълнителен директор на Orlen Даниел Обайтек отбеляза, че неговата компания е намалила до 30% суровия петрол, доставян от Русия за нейните рафинерии, което е спад от около 50% от април миналата година. Това включва пълно спиране на доставките по море преди ембаргото на ЕС върху този внос, което влезе в сила на 5 декември.

Business Insider Polska изчислява, че вносът на Orlen на руски петрол е намален с 62% през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година.

По-късно през декември от руския държавен оператор Транснефт уточниха, че Полша е поискала допълнителни доставки на петрол през 2023 г. през тръбопровода „Дружба”.

Руската икономика е в дългосрочен упадък, но има на какво още да разчита Путин усвоява наследството на страната, но все още разполага със значителни ресурси под формата на суровини, бизнес и население

Orlen обясни пред всекидневника Rzeczpospolita, че има „обвързващ договор за доставка на руски петрол през 2023 г., който ще престане да се прилага, когато бъдат въведени санкции на ЕС”. Държавната компания не е подновила друг договор с Москва, който е изтекъл в края на януари 2023 г.

Според руския бизнес всекидневник „Ведомости” Полша е била най-големият вносител на руски петрол в ЕС през януари, изпреварвайки Словакия, Чехия и Унгария. В официално изявление Orlen потвърди, че все още получава около 10% от своя петрол от Русия, но потвърди, че е „напълно готов“ да намали количеството до нула, „ако ЕС наложи допълнителни санкции върху вноса от Русия”.

Депутати от опозицията поиска от Малецки обяснение защо руският петрол продължава да тече в Полша. Заместник-министърът заяви, че държавната компания е съкратила максимално вноса, но не е в състояние да прекрати договора, тъй като рискува да плати огромни обезщетения. Малецки припомни, че когато Гражданската платформа (PO) – основната опозиционна партия, е била на власт, делът на руския петрол в полските рафинерии е достигнал 100%, според новинарския уебсайт wPolityce.