Големите петролни компании - от базираните в Обединеното кралство BP и Shell до международни гиганти, като ExxonMobil и норвежката Equinor, обявяват удивителни печалби.

Всички те се възползват от скока на цените на петрола и газа след войната в Украйна.

Докато генерират огромни печалби, домакинствата са изправени пред непосилни сметки за енергия и за бензин, и отправят призиви за по-високи данъци, с които да бъдат обложени енергийните гиганти.

Трябва ли властите да се намесят, пита BBC

Защо цената на петрола скочи?

Целият свят зависи от петрола и газа. Ако доставките са недостатъчни, търсенето е високо, компаниите покачват цените.

Преди войната в Украйна Русия беше най-големият износител на нефт и природен газ в света.

Голяма част от парите, които хората платиха, за да купят този петрол и газ, отидоха в Москва – този износ съставляваше 45% от руския държавен бюджет през 2021 г., посочва ВВС.

След инвазията Западът, включително Обединеното кралство и ЕС, се опитаха да спрат (или поне значително да съкратят) вноса на енергия от Русия, за да намалят финансирането на руската армия и подкрепата на режима.

Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела на ден през мартРешението е в отговор на тавана на цените на руския петрол и петролни продукти, които Западът наложи на Москва

Страните, които не искаха да купуват от Русия, трябваше да плащат много по-високи цени за петрола, произведен другаде. Тя и без това се покачваше, тъй като икономиката се възстанови след пандемията.

В деня след руската инвазия цената на петрола надхвърли 100 долара за барел и достигна връх от над 127 долара през март, преди да падне отново до около 85 долара. Цените на газа също скочиха след инвазията.

Петролът и природният газ са от решаващо значение за почти всеки аспект от съвременния живот. Те се използват и в селското стопанство, производството на електроенергия и други промишлени процеси – от производството на торове до пластмаси. Затова устойчивото покачване на цените на енергийните суровини повиши цената на много други стоки и услуги, водейки до криза с разходите за живот през последните месеци.

Защо растящите цени означават повече печалби?

Петролните компании печелят от добива на нефт и газ. Разходите за това не се променят за разлика от приходите от продажбата им. Затова когато цените на петрола скочиха след нахлуването в Украйна, печалбите, които тези компании направиха от продажбата на петрол и газ, също се увеличиха значително.

Цените на дизела в Европа падат въпреки забраната на руския вносОсновните причини за това са намаленото потребление и сериозните запаси на европейските държави

Каква печалба направиха Shell и BP миналата година?

Във вторник BP отчете рекордни годишни печалби от 27,7 млрд. долара (23 млрд. паунда) за 2022 г. Компанията обяви, че ще намали количеството петрол и газ, които ще произвежда до 2030 г. Тези печалби са двойно по-високи от предходната година.

През февруари Shell отчете най-високите си печалби от 115 години – те достигнаха 39,9 млрд. долара (32,2 млрд. паунда) през 2022 г., двойно повече от общата сума за предходната година.

Много хора са акционери в BP, Shell и други световни петролни компании. Част от допълнителните печалби стигат до акционерите чрез по-високи дивиденти и обратно изкупуване на акции (което увеличава цената на акциите). На фона на тези милиарди потребителите плащат по-високи сметки, а призивите за по-високи данъци ще продължат, отбелязва още BBC.

Колко данъци плащат производителите на нефт и газ?

Големите петролни компании реализираха рекордни печалби дори след като платиха милиарди на правителствата под формата на данък върху допълнителната печалба.

BP и Shell са в сложно положение, тъй като са със седалище в Обединеното кралство, но произвеждат относително малко количество нефт и газ в териториалните води на Острова. Голяма част от печалбата им се формира от дейности по целия свят.

Shell е платила 134 млн. долара (110 млн. британски лири) данък върху операциите си в Обединеното кралство през 2022 г. от данъчната сметка за целия свят в размер на 13 млрд. долара.

BP плати 2,2 млрд. долара (1,8 млрд. паунда) под формата на данъци върху операциите си в Обединеното кралство от глобална данъчна сметка от 15 млрд. долара.

Индия превръща руския суров петрол в гориво на ЗападаИндия играе важна роля на световните петролни пазари – страната купува все повече и повече евтин руски петрол и го преработва в гориво за Европа и САЩ

Как се облагат петролните фирми в Обединеното кралство?

Петролните компании плащат 40% данък върху печалбите си от добива на нефт и газ в Обединеното кралство, който е значително по-висок от този, с който се облагат останалия бизнес. Но енергийните гиганти са в състояние намалят тази данъчна сметка, като приспаднат разходите за затваряне на стари нефтени платформи или компенсират бъдещи инвестиции и загуби от предишни години.

В някои години BP и Shell не са плащали данък върху операциите си на Острова и вместо това са получавали плащания от правителството на Обединеното кралство.

След инвазията в Украйна властите трябваше да отговорят на исканията за допълнителен „данък върху печалбите“ на енергийните компании и с приходите от тях да бъдат компенсирани растящите сметки за енергия.

Такъв беше въведен през май 2022 г. и се увеличи от 25 на 35% през ноември. Налогът ще генерира допълнителни около 40 милиарда паунда от всички компании в периода между 2022 и 2028 г.

Данъкът върху неочакваните печалби обаче се прилага само за печалбата от производството на нефт и газ в Обединеното кралство, която е само малка част от печалбите на някои фирми, които могат да приспадат повече от 90% от разходите за ново проучване и производство.

Нови санкции срещу руския петролен износ, нови въпросителни за пазара Новите ограничения, предупреждават някои пазарни наблюдатели, може да свият глобалното предлагане

Данъкът върху неочакваните печалби представлява цялата данъчна сметка на Shell в Обединеното кралство и 700 млн. долара (538 млн. паунда) на BP.

Политици, природозащитници и профсъюзи атакуваха рекордните печалби на петролните компании и настояваха за по-високи данъци върху неочакваните печалби с аргумента, че високите цени са резултат от нещо извън контрола на петролната фирма – например войната, и че не е честно петролните компании да печелят от страданието на хората.

По-високият данък обаче ще принуди компаниите да не инвестират в Обединеното кралство и ще търсят петрол другаде, където данъците са по-ниски. Така например Harbour Energy, която произвежда повече нефт и газ в Обединеното кралство от всеки друг, съкращава работни места и преразглежда инвестициите си на Острова.

Много петролни компании загубиха милиарди от руски инвестиции миналата година - BP отписа 24 млрд. долара инвестиции в руската петролна компания Роснефт, например.

Те също трябва да инвестират милиарди, за да намерят нови запаси от петрол, за да поддържат доставките, докато светът не премине към възобновяеми източници на енергия. BP и Shell влагат част от милиардите, които печелят от нефт и газ, в слънчеви и вятърни паркове и станции за зареждане на електрически автомобили.

Правителствената намеса на пазарите ще задълбочи енергийната кризаЕвропа е загубила около 70 млрд.куб.м руски газ, но е привлякла над 50 млрд.куб.м допълнителен внос на LNG

Шефът на BP Бърнард Луни заяви, че компанията „помага за осигуряването на енергията, от която се нуждае светът”, като същевременно инвестира в прехода към зелена енергия.

Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Сауан допълни, че това са „невероятно трудни времена - виждаме ширеща се инфлация по целия свят”, но че Shell играе своята роля, като инвестира във възобновяеми технологии. Неговият главен финансов директор Шинейд Горман добави, че Shell е платила 13 млрд. долара данъци в световен мащаб през 2022 г.

В същото време BP съкрати плановете си за намаляване на въглеродните си емисии тази година, тъй като търсенето на петрол и газ остава високо.