Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди поведението на гигантите в областта на изкопаемите горива заради това, че пренебрегват собствените си научни изследвания за климата.

Гутериш посочва, че петролната и газовата индустрия се стремят да разширят производството си, въпреки че "добре знаят", че бизнес моделът им е несъвместим с оцеляването на човечеството, съобщава CNBC.

"Някои от големите петролни компании разпространяват големи лъжи", заявява Гутериш в рамките на специално обръщение по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. "И подобно на тютюневата индустрия, отговорните трябва да бъдат подведени под отговорност."

Коментарите на Генералният секретар на ООН идват малко след като изследване показа как Exxon Mobil, една от най-големите петролни компании в света, е направила точна прогноза за глобалното затопляне още през 70-те години на миналия век, само че след това е прекарала десетилетия в публично оборване на собствените си изследвания, припомня CNBC.

Седемте най-замърсяващи планетата индустрииВъв всяка една от тях всеки може да направи промяна в навиците си в името на околната среда и здравето

В изследването, публикувано миналата седмица в списание Science, се казва, че частните прогнози на Exxon за повишаване на глобалната температура често са били по-точни от тези на водещи световни учени от НАСА. И въпреки че Exxon отрича обвиненията има и предишни доказателства, че компанията е била наясно с опасностите от глобалното затопляне още от края на 70-те години на миналия век.

И тя не е единствената. Според много учени има и други представители на индустрията, които са знаели за рисковете, свързани с изгарянето на изкопаеми горива, поне от 50-те години на миналия век. Въпреки това и до днес изгарянето на въглища, нефт и газ е основният виновник на извънредната ситуация с климата.

"Всяка седмица се появява нова история за ужасите, свързани с климатичните промени", посочва Гутериш и предупреждава, че ангажиментът за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища "се изпарява като дим".

Този температурен праг е амбициозната цел, заложена в историческото Парижко споразумение от 2015 г. Той е признат за ключов, тъй като над това ниво т.нар. критични прагове, при които малки промени могат да доведат до драматични последствия за цялата екосистема на Земята, стават по-вероятни.

Гутериш посочва също така, че без по-нататъшни действия човечеството е на път да доведе до повишаване на глобалната температура с 2,8 градуса по Целзий. А "последиците от това ще бъдат опустошителни - няколко части от нашата планета ще станат необитаеми, а за мнозина това ще е е смъртна присъда".

Миналата година водещите световни учени в областта на климата предупредиха, че нуждата от задържане на покачването на глобалната температура под 1,5 градуса по Целзий е достигнала до ниво "сега или никога". Междуправителствената експертна група по изменението на климата към ООН потвърди призивите за значително намаляване на използването на изкопаеми горива, за да се ограничи глобалното затопляне, посочват още от CNBC.