Енергийният гигант BP отчете рекордна годишна печалба и ревизира плановете си за намаляване на добива на нефт и газ до 2030 г.

Печалбата на компанията се е увеличила повече от два пъти и достига до 27,7 млрд. долара през 2022 г. благодарение на ръста в цените на енергията заради нахлуването на Русия в Украйна, съобщава BBC и припомня, че други енергийни компании също отбелязаха подобни рекорди.

Такъв пример е Shell, която отчете рекордни печалби за 115-годишната си история.

Тези резултати предизвикаха недоволство и призиви подобни организации да плащат повече данъци, след като сметките на хората се покачва на фона на техните финансови върхове.

Шефът на BP Бърнард Луни коментира, че британската компания "помага за осигуряването на енергията, от която светът се нуждае", като същевременно инвестира в прехода към зелени алтернативи.

Тези рекордни печалби идват в момент, в който компанията ограничи плановете си за намаляване на въглеродните емисии чрез свиване на количествата добиван нефт и газ.

Финансов рекорд на Shell отприщи дебат за данъка на енергийните компании Доставчикът отчете 40 млрд. долара за 2022 г., британската опозиция и синдикатите в страната обявиха това за
BP, която беше един от първите петролни и газови гиганти, обявили амбицията си да намалят въглеродния си отпечатък до нула до 2050 г., преди време обеща, че до края на това десетилетие емисиите ѝ ще бъдат с 35-40% по-ниски.

Във вторник обаче от компанията заявиха, че вече се стремят към намаление с 20-30%, тъй като трябва да продължат да инвестират в нефт и газ, "за да отговорим на настоящите нужди".

От групата за борба с климатичните промени "Грийнпийс" са категорични, че обновената стратегия на BP е плод на "стремежа на инвеститорите и правителствата да правят още повече мръсни пари от нефт и газ".

Цените на енергията започнаха да се покачват след края на пандемията, но войната в Украйна допълнително задълбочи кризата.

Цената на суровия петрол тип "Брент" достигна почти 128 долара за барел, преди да спадне до около 80, припомня BBC. Цените на природния газ също се повишиха, макар че и те с времето се нормализираха. Това доведе до големи печалби за енергийните компании, но също така и до повишаване на сметките за енергия за домакинствата и предприятията.

Като реакция правителствата в много държави въведоха извънредни данъци за представителите на тази индустрия, но все по-често се чуват гласове, че те не са достатъчни.