Френският петролен гигант TotalEnergies обяви, че съкращава с 25% инвестициите в Северно море догодина заради данъка върху неочакваните печалби за петролните и газовите фирми, който Обединеното кралство наложи. Компанията ще намали със £100 млн. разходите за нови кладенци в региона, пише ВВС News.

Данъкът върху неочакваните печалби бе повишен от 25 на 35% и ще бъде в сила до март 2028 г., тъй като според правителството той „постига баланс между финансирането на разходите за живот и същевременно насърчава инвестициите".

„Бяхме ясни, че искаме да насърчим реинвестирането на печалбите в сектора, за да подкрепим икономиката, работните места и нашата енергийна сигурност, поради което колкото повече инвестиции прави дадена фирма в Обединеното кралство, толкова по-малко данъци ще плащат“, обясниха от Министерство на финансите.

Шотландското правителство контрира и в изявление посочи, че „това решение подчертава, че фискалните и икономически сътресения, причинени от правителството на Обединеното кралство, вече имат много реални последици за шотландската индустрия. Ние сме категорични, че въвеждането на данък върху неочакваните печалби трябва да включва балансиран подход между секторите и компаниите – не само енергийните компании, непропорционално базирани в Шотландия.“

TotalEnergies е един от най-големите производители на петрол и газ в Северно море и решението му да намали инвестициите ще засегне плановете за експлоатацията на нов кладенец в неговото газово находище Elgin.

„Оценяваме въздействието върху нашите текущи и планирани проекти на поредната промяна във фискалната среда за енергийните инвеститори в Обединеното кралство”, коментира президентът на TotalEnergies за Великобритания Жан-Люк Гуизиу. Той подчерта, че „нергийната индустрия работи в цикличен пазар и е подложена на нестабилни цени на суровините. Вярваме, че правителството трябва да остане отворено за преразглеждане на налога върху печалбите от енергия, ако цените намалеят преди 2028 г.“

Данъкът върху неочакваните печалби за петролни и газови компании в Северно море бе въведен през май, след като цените на петрола се повишиха рязко, припомня изданието. Лихвеният процент за EPL първоначално беше определен на 25%. В есенното си изявление от миналия месец канцлерът Джереми Хънт обяви, че той ще се увеличи до 35% от януари 2023 г. и ще остане в сила до март 2028 г., въпреки първоначалните намерения допълнителният налог да е с валидност до 2025 г.

Миналата седмица Brindex, обединение на по-малки независими компании за проучване на нефт в Северно море, писа на Хънт, че неочакваното увеличение на данъците представлява „екзистенциална заплаха“ за индустрията. Председателят на организацията Робин Алън подчерта, че нейните членове „вече не могат да поемат това неограничено данъчно бреме“ и предупреди, че това ще се отрази на работните места и енергийната сигурност на страната.

Пазарите посрещнаха хладно новия план за бюджет на британското правителствоЛондонският индекс FTSE 100 достигна изгуби 0,7%, достигайки едноседмично дъно

Подобно на TotalEnergies, Brindex призова за механизъм за минимална цена, при който данъкът върху неочакваните печалби ще се задейства само над определено ценово ниво за петрола и газа.

Както Shell, така и BP заявиха, че ще преразгледат инвестициите в Северно море след увеличението на данъците, но не обявиха конкретни действия.

Основният индустриален орган в Северно море – Offshore Energies UK (OEUK), заяви, че решението за увеличаване на EPL "подкопава доверието на инвеститорите". „Нашата индустрия планираше да инвестира £200 милиарда в по-широкия енергиен сектор – това включва нисковъглеродни решения – до 2030 г. Това щеше да подкрепи усилията на Обединеното кралство за нетна нула и климатични цели и да повиши енергийната си сигурност, докато извършваме този преход с ниски въглеродни емисии. Но... тези данъчни промени наистина застрашават това“, отбеляза неговият главен изпълнителен директор Дейрдри Мичи.

„В крайна сметка инвестиции като тези от TotalEnergies са ужасна сделка за британския народ. Работните места, които осигуряват, стават все по-несигурни. Изкопаемите горива, които се стремят да извличат, само ще провалят нашите климатични цели“, смята Филип Еванс от Greenpeace UK, според когото данъкът върху неочакваните печалби „не е достатъчно силен".

„Бъдещето на Северно море е във възобновяемата енергия и колкото по-бързо правителството се събуди и ни помогне да стигнем до там, толкова по-добре“, категоричен е активистът.

ОПЕК+ може да обмисли още намаляване на добива на петрол Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия се срещат в неделя

Петролните и газови фирми в Северно море се облагат по различен начин от другите фирми. Данъците върху печалбата им са по-високи - те плащат 30% корпоративен данък върху печалбата си и допълнителна ставка от 10% върху това. Компаниите в други сектори се облагат само с корпоративен данък от 19%.