Ден след като официалните данни показаха, че инфлацията в Обединеното кралство се покачва над 11%, стигайки 41-годишен връх, финансовият министър Джеръми Хънт се кани да започне нова ера на строги икономии след пагубния и краткотраен мандат на бившия премиер Лиз Тръс.

Министърът на финансите смята, че неговата стратегия защитава дългосрочния икономически растеж на Великобритания, като същевременно е „състрадателна“ към най-уязвимите, пише AFP.

Хънт и премиерът Риши Сунак настояват, че са необходими строги действия, след проектобюджета на Тръс, съчетаващ масивни субсидии за плащане на сметките за електроенергия и понижаване на данъците.

Нейният проектобюджет се оценяваше на между 100 и 200 милиарда британски лири и трябваше да бъде финансиран основно от заеми в разгара на инфлацията и скока на лихвите. Това предизвика паника на финансовите пазари и срив на британската лира до най-ниското ѝ ниво в историята, лихвите по държавните заеми скочиха, а след тях се затегнаха и условията за кредитиране на домакинствата и компаниите.

Сега британското правителство ще представи бюджет, съчетаващ общо повишение на данъците и съкращаване на държавните разходи, за да даде сериозни гаранции на пазарите

„Да се справя с инфлацията е мой абсолютен приоритет и това ръководи трудните решения относно данъците и разходите, които ще вземем в четвъртък“, каза Хънт. Според британските медии правителството иска да събере между 50 и 60 милиарда британски лири от увеличението на данъците и намаляването на разходите.

През уикенда Хънт се оприличи на скъперника Ебенезър Скрудж от „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс, но заяви, че неговият план ще „гарантира, че Коледа няма да бъде отменена“.

Изявлението му идва след като работници от различни сектори в Обединеното кралство стачкуваха тази година с искания за увеличение на заплатите, за да компенсират нарастващата инфлация.

Очаква се стачни действия да предприемат медицинските сестри и пожарникарите, наред с данните за нови напускания на работници от железопътния сектор и пощите.

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли заяви, че Великобритания вероятно вече е в рецесия, след като икономиката ѝ се сви през третото тримесечие, като същото се очаква и за последните три месеца на годината.

Bank of England, която повишава лихвените проценти, за да се бори с изключително високата инфлация, предупреди, че икономиката на Обединеното кралство може да изпадне в рекордно дълга рецесия до средата на 2024 г.

На този фон наред с плановете за данъците и разходите, правителството ще актуализира в четвъртък и своите прогнози за растежа и инфлацията, които се очаква да очертаят мрачната предстояща перспектива, пише още AFP.

Въпреки че премиерът Риши Сунак обеща всички решения да бъдат взети с "справедливост и състрадание", очакванията са пенсиите и социалните надбавки също да бъдат преразгледани с оглед на инфлацията.

За да помогне за стабилизирането на пазарите, финансовият министър Хънт вече промени плана на бившия премиер Тръс за намаляване на данъка върху печалбите на компаниите.

Той обаче ще стигне още по-далеч – друг очакван лост е замразяването на праговете на данъка върху доходите. Хънт намекна още за повишаване на общинските данъци и за съкращаване на бюджетите на правителствените служби.

Твърди се още, че енергийните гиганти, които натрупаха рекордни печалби от скока на цените на пазарите, също ще трябва да дадат своя принос: извънреден данък, който първоначално ще се фиксира на 25% от печалбата им, макар и с редица изключения до 2025 г., но може да бъде увеличен и удължен впоследствие.