Само четири дни след като зае поста си новият министър на финансите на Великобритания обяви пълно оттегляне от плановете на правителството на Обединеното кралство за данъците и разходите.

Джеръми Хънт ще се опита да успокои нервните пазари и да възстанови доверието в правителството, пише CNN.

Хънт ще отмени „почти всички“ данъчни мерки, обявени от неговия предшественик Куази Куартенг преди три седмици. Oбратът ще събере 32 милиарда паунда, каза той.

Планираните от Куартенг намаления на данъците, предизвикаха сътресения на финансовите пазари и изстреляха доходността на британските дългосрочни държавни облигации до върхове, които не са достигани от кризата през 2008 г. насам.

Хънт отложи “за неопределено време” предложеното намаление на основната ставка на данъка върху доходите от април 2023 г. и добави, че правителството няма да се ангажира с ограничаване на цените на енергията за домакинствата и бизнеса след следващата пролет.

„Никое правителство не може да контролира пазарите, но всяко правителство може да даде сигурност относно устойчивостта на публичните финанси“, каза Хънт. По думите му, Обединеното кралство винаги плаща пътя, който е избрал.

Ходът на Джеръми Хънт е обрат в политиката, водена от премиера Лиз Тръс. В момента тя се намира в опасна политическа позиция. Според BBC, правителството живее час за час

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че изявлението на Хънт подчертава как правителството е направило живота по-труден за обикновените хора, провокирайки скок на лихвите по ипотечните кредити и другите разходи по тях.

По-ранно изявление на Хънт, предхождащо съобщаването на плана му, даде положителен знак за финансовите пазари. Държавните облигации на Обединеното кралство се повишиха, а паундът се покачи с 1,2% до 1,13 долара. Доходността на 30-годишните облигации на Обединеното кралство, спадна до 4,37%, след като се покачи над 5% миналата седмица. Десетгодишните разходи по заеми паднаха под 4%.

Инвеститорите обаче все още остават на ръба. Макар че съобщението за политиката на Хънт може да доведе до краткосрочно „облекчение“, значителната нестабилност вероятно ще продължи, каза Франческо Пезоле, стратег в ING.

В петък Тръс уволни Куаси Квартенг, нейния предишен финансов министър, и възстанови голямото увеличение на данъците върху корпорациите.

Ще има ли нови парламентарни избори?

Британски депутати ще опитат тази седмица да свалят премиера Лиз Тръс, въпреки че от "Даунинг стрийт" 10 са предупредили, че това може да предизвика парламентарни избори, пише днес вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА и Ройтерс.

Над сто депутати от управляващата Консервативната партия са готови да връчат на Греъм Брейди, шефа на комисията по избора на партиен лидер, писмено изразено недоверие към Тръс, твърди таблоидът, цитирайки неназован източник. Депутатите ще приканят Брейди да уведоми Тръс, че "времето ѝ е изтекло" или да промени вътрешнопартийните правила, за да стане възможно незабавно гласуване на вот на недоверие към нея.

Според "Дейли мейл" Брейди бил против тази инициатива и смятал, че Тръс и новоназначеният финансов министър Джереми Хънт заслужават да получат шанс да изработят икономическа стратегия за бюджета.

Вестник "Таймс" пише, че някои депутати от Консервативната партия обсъждат тайно смяната на лидера на партията. Затъналата в политическа криза Великобритания е сменила трима премиери, откакто през 2016 г. напусна Европейския съюз, а опозиционните лейбъристи са вече с по-висок рейтинг от консерваторите.

Тръс от своя страна заяви, че британското правителство начертава нов курс за икономически растеж. Тя подчерта необходимостта от стабилност, след като новият финансов министър отмени почти всички фискални планове на предшественика си.

"Британският народ с право иска стабилност, заради което се заемаме със сериозните предизвикателства, пред които сме изправени при влошаващите се икономически условия", туитна Тръс. "Предприехме действия, за да начертаем нов курс за растеж, който предоставя подкрепа на хората в Обединеното кралство", гласи още изявлението на британския премиер.