Новото правителство на Обединеното кралство обяви мащабна програма за намаляване на данъците и инвестиционни стимули, докато премиерът Лиз Тръс потвърди ангажимента си да стимулира колебливия икономически растеж на страната.

В изявление пред Камарата на общините министърът на финансите Куаси Квартенг каза, че правителството иска „нов подход за нова ера, фокусирана върху растежа“ и се стреми към средносрочен темп на икономически растеж от 2.5%.

„Вярваме, че високите данъци намаляват стимулите за работа, възпират инвестициите и възпрепятстват предприемачеството“, каза Квартенг.

Ето някои от ключовите мерки в новия икономически план на британския кабинет:

- Отмяна на планираното увеличение на корпоративния данък до 25% и запазването му на 19% - най-ниската ставка сред държавите от Г-20.
- Отмяна на неотдавнашното увеличение от 1,25% на националните осигурителни вноски
- Намаляване на основната ставка на данъка върху дохода от 20 пенса на 19 пенса.
- Премахване на 45% данък, плащан върху доходите над 150 000 паунда, като най-високата ставка се повишава до 40%.
- Значителни намаления на гербовия налог, който се плаща при покупка на жилище.
- Създаване на мрежа от „инвестиционни зони“ в цялата страна, където на бизнеса ще бъдат предложени намаления на данъците, либерализирани правила за планиране и намаляване на регулаторните пречки.
- Схема за връщане на данъци върху продажбите, платени от туристи.
- Отмяна на увеличението на данъчните ставки върху различни алкохолни напитки
- Премахване на тавана за бонусите на банкерите.

Правителството изчислява, че намаленията на данъците ще достигнат общо 45 милиарда до 2026-2027 година.

Може ли погребението на Елизабет II да потопи Великобритания в рецесия?Допълнителен почивен ден на 19 септември ще означава, че Обединеното кралство ще има два официални празника повече от обикновено през 2022 г.

Мерките бяха обявени, след като Централната банка на Англия заяви, че икономиката на Обединеното кралство вероятно е навлязла в официална рецесия през третото тримесечие. Институцията повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта, за да се бори с рекордната инфлация на Острова, а британската икономика се сви с 0,1% през второто тримесечие на годината, на фона на понижаващите се реални доходи на домакинствата.

Въпреки че съдържа обширни реформи, пакетът на кабинета на Лиз Тръс не се описва от правителството като официален бюджет, тъй като не е придружен от обичайните икономически прогнози от Службата за бюджетна отговорност.

Критиците на предложенията предупреждават, че комбинацията от обширни данъчни облекчения и плана на правителството да предпази домакинствата и бизнеса от скок на цените на енергията ще накара Обединеното кралство да поеме високи нива на дълг във време на нарастващи лихви. Очаква се пакетът за енергийна подкрепа да струва повече от 100 милиарда паунда в следващите две години.

Публикуваните в сряда данни показват, че правителството на Обединеното кралство е заело 11,8 милиарда през август - значително над прогнозите и с 6,5 милиарда повече от същия месец на 2019 г., поради нарастването на държавните разходи.

Квартенг каза в петък, че Обединеното кралство има второто най-ниско съотношение дълг към БВП в Г-7 и ще обяви план за намаляване на дълга като процент от БВП в средносрочен план.

Що се отнася до енергията, той каза, че таванът на цените ще намали пиковата инфлация с 5 процентни пункта и ще ограничи по-широкия натиск върху разходите за живот. Той също така обяви схема за финансиране на енергийните пазари, съвместно с централната банка, която ще предложи 100% гаранция на търговските банки, осигуряващи спешна ликвидност на търговците на енергия.

Опозиционната Лейбъристка партия твърди, че намаляването на данъците ще облагодетелства непропорционално богатите и ще бъде финансирано чрез неустойчиви заеми.

Междувременно на валутните пазари британският паунд се понижи с над 1.5% спрямо щатския долар след обявяването на новите данъчни стимули на Острова. Към момента той се търгува на ниво от 1.1077 долара за паунд, което е най-ниското ниво за последните 37 години.