Петролният и газов гигант Shell купува доставчика на инфраструктура за зареждане на електромобили Volta за 169 млн. долара.

Сделката ще бъде реализирана чрез дъщерно дружество и се очаква да приключи през първата половина на тази година. Тя възлиза на 86 цента на акция. Бордът на директорите на компанията за електромобилни станциии е одобрил сделката единодушно, но все още се очаква тежката си дума да кажат и акционерите, акцентират от Engadget. Не на последно място, тя подлежи на одобрение и от страна на регулаторните органи.

В рамките на сделката Shell ще предостави заеми на Volta, за да ѝ помогне да се върне към пътя на успеха, след като към 30 септември 2022 г. компанията разполагаше с едва 15,6 млн. долара в парични средства и парични еквиваленти, в сравнение с 262,2 млн. долара в края на 2021 г.

Shell придобива най-големия производител на биогаз в ЕвропаСделката за датската компания Nature Energy е знак за нарастващия интерес на индустрията към т.нар. възобновяем природен газ

"Макар че възможностите на пазара на инфраструктура за електрически превозни средства са потенциално огромни, способността на Volta да ги улови самостоятелно в тези предизвикателни пазарни условия и при постоянни капиталови ограничения беше ограничена", обяснява временният главен изпълнителен директор на компанията Винс Кубидж. "Както Volta, така и Shell имат доказана способност да посрещат променящите се нужди на клиентите и това придобиване ще обедини този опит, за да осигури необходимите възможности за все повече шофьори, които избират електрическата енергия."

Българската AMPECO е отличена в САЩ за софтуера си за EV зарядни станцииГлобалната награда на AMPECO за продуктово лидерство идва след щателно проучване

Компанията разполага с повече от 3000 станции за зареждане в САЩ и няколко в Европа, обикновено в магазини за хранителни стоки и молове. В продължение на няколко години нейните локации за бързо зареждане с постоянен ток бяха безплатни за използване до 30 минути, като рекламите и спонсорствата помагаха за покриване на разходите. Миналата година компанията въведе платен модел на бързи зарядни станции за постоянен ток, но въпреки това остави безплатни повече от 2 000 зарядни устройства L2.

Колкото и странно да изглежда, че петролна компания, при това една от емблемите на тази индустрия, купува мрежа за зареждане на електрически превозни средства, това не е първият случай, в който Shell прави това. През 2021 г. компанията придоби мрежата Ubitricity в Обединеното кралство.

Миналата година Hertz и BP на свой ред обявиха планове за създаване на мрежа за зареждане на електромобили в САЩ.