Българската AMPECO е отличена в САЩ за софтуера си за EV зарядни станции

1304
Българската AMPECO е отличена в САЩ за софтуера си за EV зарядни станции

© unsplash

Българската компания AMPECO е отличена от американската фирма Frost & Sullivan с глобалната награда за продуктово лидерство в софтуера за зарядни станции за електромобили, съобщи AMPECO.

Базирана в Санта Клара, Калифорния, консултанската компания Frost & Sullivan вече две десетилетия насърчава постиженията на бързоразвиващи се организации.

Постигането на въглеродна неутралност до 2050 г. е една от най-спешните мисии в световен мащаб. Електрическите превозни средства и зарядната инфраструктура са важна част от решението в посока декарбонизиране на транспорта. Пазарът за зареждане на електромобили бележи бърз растеж, а едно от основните предизвикателства е липсата на достъп до инфраструктура, посочват от българската компания.


Повишеното търсене на инфраструктура за зареждане се превръща в бизнес възможност за много компании. Софтуерът, необходим за управлението на мрежа от зарядни станции, както и за предоставяне на достъп и заплащане на зареждането от потребителите, обаче е изключително сложен.

Софтуерната платформа на българската компания подпомага организациите при разработването и стартирането на техните дейности по зареждане на електромобили.

“В една софтуерна платформа AMPECO предоставя на партньорите си иновативни функции за зареждане на обществени места, в близост до дома, както и за зареждане на автопаркове от електромобили. За компаниите със сложни бизнес модели или тези, които искат да изградят персонализирано потребителско изживяване около конкретен модел на зареждане, AMPECO предоставя цялостно API решение”, казва Робърт Кам, старши консултант във Frost & Sullivan.

Клиентите на AMPECO могат да използват софтуера на компанията за цялостно управление на бизнеса си, включително контрол върху отношенията с крайни потребители, партньорства и парични потоци. Това е изключително ценно за големите доставчици на услуги за зареждане на електрически превозни средства.

"Глобалната награда на AMPECO за продуктово лидерство идва след щателно проучване и за екипа ни означава, че се движим в правилната посока с продуктовите иновации на един много конкурентен пазар. Наградата доказва, че сме подготвени за бъдещо развитие, както по отношение на придобиването на бързоразвиващи се клиенти, така и за навлизане на нови пазари”, каза Орлин Радев, главен изпълнителен директор и един основателите на AMPECO.

Той е убеден, че бъдещето на мобилността е електрическо. Когато преди 3 години решава да потърси бизнес развитие в тази посока, първата му задача е да се постави на мястото на крайните потребители. Заедно с приятели дръзва да измине пътя от България до Германия с електромобил. И разбира, че колите и технологиите са много напреднали и са готови за прехода, но не и инфраструктурата за зареждане. Така се ражда AMPECO, която има още петима съоснователи, четирима от които са опитни софтуерни специалисти. Те са обединени от идеята да създадат решение, с което да помогнат електрическите автомобили да се превърнат в значително по-предпочитан и удобен начин на придвижване.

Днес базираната в София AMPECO предлага услугите си в цял свят. Компанията има над 70 служители и клиенти на повече от 45 пазара, които общо оперират над 51 000 точки за зареждане. В момента компанията разширява присъствието си в Северна Америка, Азия и Тихоокеанския регион и планира да открие офиси за продажби и поддръжка в САЩ.
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg