Zero Petroleum ще достави своето революционно синтетично гориво на първата в света лицензирана авиокомпания за превоз на товари с дронове, Dronamics. Тя е създадена от българските предприемачи Свилен и Константин Рангелови.

Партньорството има за цел да подпомогне придвижването на дроновете на Dronamics с гориво с нулеви емисии. Това приближава компанията една стъпка по-близо до целта да осигурява устойчиви доставки на същия ден, съобщават от компанията.

Горивото на Zero Petroleum ще бъде използвано в дрона Black Swan на Dronamics, осигурявайки въглеродно неутрална дейност. Дронът, който може да пренася 350 кг полезен товар на разстояния до 2,500 км, се задвижва от витлов двигател ROTAX, предоставен от CFS Aeroproducts.

Dronamics наскоро стана първата компания за товарни превози с дронове в света, която получи европейски лиценз за авиокомпания за дронове, и в момента работи с консорциум в Обединеното кралство за изграждане на мрежа от дронове за медицински доставки за NHS Шотландия.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Zero Petroleum Пади Лоу е бивш инженер от Формула 1. „Прекарал съм цялата си кариера в работа по иновации. Затова съм много развълнуван, че Zero Petroleum ще си партнира с Dronamics и CFS Aeroproducts в този потенциално революционен проект“, казва той.

„Управлението на автономна мрежа за доставки от такъв мащаб има голям смисъл, но пренасянето на тези тежки товари на толкова големи разстояния би било невъзможно с помощта на електрическа енергия. Нашите неизкопаеми горива, които имат въглеродно неутрален жизнен цикъл и могат да се произвеждат във фабрика на всяко място в близост до вода и възобновяема енергия, са идеалният начин за осъществяване на тази доставка като напълно устойчива алтернатива на съществуващото решение за въздушен превоз на товари."

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Dronamics Свилен Рангелов казва, че устойчивостта е жизненоважна част от плановете на компанията. „Горивото на Zero Petroleum не само е напълно устойчиво и не съдържа изкопаеми горива, но и модулният производствен процес е с малък отпечатък, така че се вписва идеално в бъдещите ни планове за дронове, като потенциално позволява горивото да се произвежда на място. Много се радваме да работим с екипа на Zero Petroleum, докато се придвижваме към търговски операции през следващата година."

Самолетът с фиксирани крила на Dronamics е с дължина 8 м и размах на крилата 16 м и може да излита и каца от неасфалтирани писти с дължина до 400 метра. Той може да лети на височина до 22 000 фута и със скорост до 125 мили в час и е проектиран да запълни липсващата критична междинна миля във въздушния превоз на товари, осигурявайки доставки в един и същи ден дори до най-отдалечените райони на света.

Напълно неутрален въглероден процес

Използването на горива с нулево съдържание на нефт, а не на изкопаеми горива или дори на биогорива или горива от отпадъци, е от ключово значение за дългосрочните планове за устойчивост на компанията.

Според проучванията транспортирането на товари с помощта на коремни товари, захранвани с керосин, води до 755 г емисии на CO2 на тон-километър от резервоара до колелата. За разлика от тях дроновете на Dronamics, летящи със синтетично гориво, ще работят в напълно неутрален въглероден процес.

ZERO® SynAVGAS® е директен заместител на съществуващото гориво на изкопаема основа, осигурявайки същите характеристики и обхват като съществуващите продукти, но изцяло по устойчив начин и без изкопаеми горива. Той се произвежда чрез извличане на водород от вода и улавяне на въглерод от атмосферния въглероден диоксид – п юроцес, който е напълно устойчив при използване на възобновяеми енергийни източници като вятър или слънце. При изгарянето му се отделя точно същото количество въглерод, което е използвано при производството му, като се създава напълно кръгов процес.

Новото партньорство с Dronamics е най-новата търговска връзка за Zero Petroleum

През юли компанията подписа договор за работа с Кралските военновъздушни сили по разработването на авиационно гориво за бързи реактивни самолети. Базираната в Обединеното кралство компания завърши втория кръг на финансиране през юли и е в процес на създаване на ново съоръжение за техническо развитие, за да започне производство на синтетични горива в малък обем през следващите месеци.

В сътрудничество с RAF компанията си осигури титлата "Първи самолет, задвижван със синтетично гориво" на рекордите на Гинес през 2021 г., използвайки ZERO® SynAVGAS® в самолет, задвижван от ROTAX. По-рано тази година компанията пусна първия прототип на своя бензин ZERO® Syn95® в два суперавтомобила за демонстрационен пробег в предаването Top Gear на BBC, което накара водещия екип да го обяви за "магически куршум", който предвещава "светла нова зора" за автомобилната индустрия. Същото гориво беше използвано и за задвижване на мотоциклета на херцога на Ричмънд на Фестивала на скоростта в Гудууд.