САЩ и Китай трябва да бъдат "партньори, а не противници". Това заяви китайският лидер Си Дзинпин по време на срещата си с висшия американски дипломат Антъни Блинкен в Голяма зала на народа в Пекин в петък.

Срещата, която се състоя в последния ден от тридневното посещение на Блинкен в Китай, се проведе в момент, когато двете страни се стремят да продължат да стабилизират разклатените си отношения и да разширят комуникацията си - включително по редица спорни въпроси от технологиите до Тайван.

"Китай би искал да види уверени, отворени и проспериращи Съединени щати. Надяваме се, че САЩ също ще гледат на развитието на Китай в положителна светлина", заяви Си пред Блинкен, цитиран от CNN. "След като този фундаментален проблем бъде решен, китайско-американските отношения наистина ще се подобрят и ще тръгнат напред. Китай и САЩ трябва да бъдат по-скоро партньори, отколкото противници - да си помагат взаимно за успеха, а не да си вредят".

Коментарите на Си идват на фона на възмущението на китайските официални лица от действията, които Вашингтон предприема в името на националната сигурност са САЩ пред лицето на все по-настоятелния Китай, но които Пекин разглежда като целящи да потиснат неговото развитие. Те включват американски контрол върху износа за Китай на високотехнологични стоки, които биха могли да имат военна употреба, както и ограничаване на американските инвестиции в някои високотехнологични сектори в азиатската страна.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, който може да доведе до забрана на социалната медийна платформа TikTok в цялата страна, ако китайската компания майка ByteDance не я продаде - законодателство, което Пекин вече е осъждал неколкократно.

Блинкен от своя страна посочи по време на срещата, че САЩ са "решени да поддържат и укрепват линиите за комуникация" с Китай и "да се справят отговорно с нашите различия, така че да нямаме никакви недоразумения, погрешни схващания и каквито и да било погрешни изчисления". Като примери за скорошен напредък Блинкен посочи "възстановяването на комуникациите между военните, борбата с наркотиците и съвместното мислене за бъдещето на изкуствения интелект".

Срещата им последва петчасов разговор на четири очи между Блинкен и колегата му Ван И, който и двете страни определиха като "съдържателен и конструктивен". Но Ван също така акцентира на високото напрежение, което все още съществува между двете световни суперсили. В началото на срещите им той заяви, че Китай и САЩ са изправени пред избор между стабилност и "низходяща спирала".

"Трябва ли Китай и САЩ да се придържат към правилната посока на движение напред със стабилност или да се върнат към низходяща спирала? Това е основният въпрос пред нашите две страни и поставя на изпитание нашата искреност и способностите ни", заяви Ван пред Блинкен по време на срещата в Държавната къща за гости "Дяоютай", след като отчете, че отношенията между САЩ и Китай "започват да се стабилизират". "Трябва ли нашите две страни да ръководят международното сътрудничество срещу глобалните проблеми и да постигнат взаимна изгода за всички? Или трябва да се ангажират със съперничество и конфронтация - и дори да изпаднат в конфликт, което би било губещ вариант за всички?".

По-късно по време на среща при закрити врата Ван е обвинил САЩ, че "предприемат безкрайни мерки за потискане на китайската икономика, търговия, наука и технологии" и прекомерно раздухват неотдавнашните опасения за "свръхкапацитета" на китайската промишленост, който залива световните пазари.

"Мерките на САЩ не са честна конкуренция, а сдържане, и не премахват, а създават рискове", смята той.

В коментарите си към Ван преди заседанието при закрити врати Блинкен изтъкна "споделената отговорност" между двете страни да "се уверят, че сме максимално ясни относно областите, в които имаме различия".

"Надявам се, че можем да постигнем известен напредък по въпросите, по които нашите президенти се съгласиха, че трябва да си сътрудничим, но също така да изясним нашите различия, нашите намерения, както и да сме наясно къде стоим", каза Блинкен.

Пътуването е последният от поредица ангажименти на високо равнище, които включваха и среща на високо равнище между президента Байдън и китайския лидер Си Дзинпин в Калифорния през ноември, след период на огромно напрежение.

Двете страни обсъдиха и следващите стъпки по поетите от двамата лидери ангажименти за напредък в сътрудничеството в областта на борбата с наркотиците, комуникацията между военните, разговорите за рисковете и безопасността на изкуствения интелект, съобщи Държавният департамент на САЩ след срещата.

"Мир и стабилност”

Пътуването на Блинкен до Китай - второто му в рамките на една година - идва и в момент, когато двете страни се ориентират в множество трънливи геополитически и регионални въпроси - от подкрепата на Китай за Русия до агресията му в Южнокитайско море и към Тайван.

Сред основните опасения на САЩ е това, което Вашингтон определя като индустриална и икономическа подкрепа на Китай за Русия, която според него позволява на Москва да продължава войната си срещу Украйна. Преди това Пекин упрекна САЩ, че отправят "необосновани обвинения" по отношение на "нормалния търговски и икономически обмен" между двете страни.

Блинкен и Ван И обсъдиха "опасенията относно подкрепата на Китай за руската отбранителна индустриална база", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър след срещата им.

Двамата са обсъдили и "важността на поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток, действията на Китай в Южнокитайско море и необходимостта да се избегне по-нататъшна ескалация в Близкия изток и на Корейския полуостров", според Милър.

В китайската версия на доклада за срещата се отбелязва, че двете страни са обменили мнения по "украинския въпрос, палестинско-израелския конфликт, Северна Корея, Мианмар и други въпроси".

Ван призова САЩ "да спрат да принуждават държавите в региона да избират страна" и заяви, че Азиатско-тихоокеанският регион "не трябва да се превръща в бойно поле за големите сили", намеквайки за опасенията си относно нарастващите отбранителни отношения на САЩ с дългогодишните азиатски съюзници на Пекин.

По отношение на Тайван Ван повтори типичното предупреждение, че "тайванският въпрос е първата непреодолима червена линия" в отношенията между САЩ и Китай. Управляващата китайска комунистическа партия твърди, че Тайван е част от нейната територия, въпреки че никога не го е контролирала, и през последните години засили военната си реторика срещу демократично управлявания остров. Пекин осъжда неофициалните отношения между САЩ и Тайван, както и продажбите на оръжие за Тайпе, които САЩ са задължени да извършват съгласно Закона за отношенията с Тайван.