Китай заяви днес, че отхвърля всякаква "критика или натиск" във връзка с връзките си с Русия, след като САЩ предупредиха, че ще го държат отговорен, ако тя постигне нови териториални придобивки в Украйна, съобщава AFP, цитирано от БТА.

"Китай и Русия имат право на нормално икономическо и търговско сътрудничество", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. "Не трябва да има намеса или ограничения в този вид сътрудничество", добави тя, като подчерта, че Пекин "не приема никакви критики или натиск" в това отношение.

Кърт Кембъл, високопоставен американски дипломат, предупреди вчера, че териториалните придобивки на Русия могат да "променят баланса на силите в Европа по начин, който, честно казано, е неприемлив", след две години война в Украйна и при положение, че американската помощ за Киев е спряна в Конгреса от месеци.

Пекин и Москва засилиха икономическото, дипломатическото и военното си сътрудничество през последните години, а "стратегическото им партньорство" се засили след нахлуването в Украйна в края на февруари 2022 г. Китай призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, но никога не е осъждал публично нашествието, отбелязва AFP.

Мао Нин заяви, че Китай "винаги е играл конструктивна роля" в търсенето на решение на войната в Украйна. "Ако една страна наистина е загрижена за мира в Украйна и се надява на скорошно прекратяване на кризата, то тя трябва първо да се замисли за първопричините за кризата", добави говорителката.

Тя отбеляза, че Пекин е обезпокоен от това, което нарича дискриминационни мерки от страна на Европейския съюз срещу неговите фирми, след като блокът заяви, че ще разследва субсидиите, получени от китайските доставчици на вятърни турбини, предназначени за неговите страни.

"Външният свят е обезпокоен от засилващата се тенденция на протекционизъм в ЕС", подчерта Мао Нин на редовната си пресконференция. "Китай е силно обезпокоен от дискриминационните мерки, предприети от С срещу китайски компании и дори индустрии", добави тя, като призова Брюксел да спазва правилата на Световната търговска организация и пазарните принципи.