Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа трябва да разговаря твърдо с Китай относно предполагаеми нелоялни търговски практики, като повтори призива на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, отправен ден по-рано.

Преди пътуването на германския канцлер Олаф Шолц до Пекин в края на седмицата, фон дер Лайен заяви, че европейските компании трябва да имат същия достъп до пазара в Китай, какъвто имат китайските компании в Европа. Тя призова германския лидер да заеме твърда позиция спрямо китайските власти по отношение на свръхкапацитета и нелоялните конкурентни практики.

Това се случва, след като в понеделник Йелън заяви пред CNBC, че не изключва мерки от САЩ, включително потенциални мита, срещу Китай на фона на опасенията, че Пекин умишлено наводнява международните пазари с евтини продукти за зелена енергия.

"Не бих изключила нищо на този етап. Трябва да държим всичко на масата. Искаме да работим с китайците, за да видим дали можем да намерим решение", категорична е Йелън.

Китайският свръхкапацитет се превърна в основна точка на дипломатическо напрежение, тъй като САЩ и техните съюзници оспорват, че свръхпроизводството и субсидираните стоки от Китай подбиват цените на местните предприятия.

От своя страна Китай отрича твърденията, като в неделя министърът на търговията на Китай Уанг Вентао заяви, че възходът на китайската индустрия за зелени технологии, която включва електрически превозни средства, слънчеви панели и литиево-йонни батерии, се дължи на "постоянни иновации".

Той също така оспорва, че САЩ, чрез инициативи като Закона за намаляване на инфлацията, субсидират собствената си производствена индустрия.

Финансовият министър Йелън заяви, че други държави могат да проучат възможността за налагане на търговски ограничения на Китай, ако не се постигне разбирателство.

Европейският съюз досега се противопоставяше на прилагането на такива мерки, предвид силните търговски връзки с втората по големина икономика. По-специално, Берлин не желае да наложи мита на индустрията за електромобили поради опасения от ответни мерки спрямо собствената си индустрия, ключов източник на германски износ за Китай.

В понеделник, преди тридневната си визита, Шолц заяви, че е скептично настроен за необходимостта от такива тарифи, съобщи негов говорител, цитиран от Reuters.

Това се случва въпреки по-широката текуща проверка на ЕС за "дъмпинг" на субсидирани китайски електромобили в Европа.

Шолц трябва да пристигне в Китай в неделя, а програмата му включва среща с китайския президент Си Дзинпин и премиера Ли Цян. Според съобщения в медиите към него ще се присъединят трима министри и лидери от бизнеса.

Това е второ посещението за Олаф Шолц, откакто стана канцлер на Германия и първото от ноември 2022 г., припомня CNBC.