Бързият възход на китайските компаниите за електрически превозни средства в страната не се дължи на субсидии, а на "постоянни иновации", категоричен е министърът на търговията на страната Уан Уентао.

Според него твърденията за "свръхкапацитет" от страна на САЩ и Европа са неоснователни, съобщи китайското министерство на търговията в понеделник, цитирано от CNBC. Уан също така смята, че предимството на Китай в производството на електрически превозни средства се дължи на "добре изградената система на веригата за доставки и пазарната конкуренция".

Високопоставеният представител на китайската държава направи тези забележки по време на кръгла маса в Париж в неделя с представители на повече от 10 китайски компании, сред които производителите на електромобили Geely и BYD, както и производителят на батерии за CATL. Според изявлението кръглата маса е била посветена на антисубсидийната проверка на ЕС за вноса на електрически превозни средства от Китай, наред с други теми.

Уанг отбелязва, че китайската индустрия за електрически превозни средства е "дала важен принос за глобалния отговор на изменението на климата, както и за екологичната и нисковъглеродната трансформация", добавяйки, че китайското правителство ще защитава "законните права и интереси" на местните компании.

През октомври ЕС започна разследване, за да определи дали трябва да наложи мита върху вноса на изцяло електрически превозни средства от Китай "за да компенсира държавните субсидии и да изравни условията на конкуренция" след значителното увеличение на вноса. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви през септември, че "световният пазар е залят от по-евтини електромобили" и че цените се "поддържат изкуствено ниски" заради "огромните държавни субсидии".

Вашингтон към Пекин: Няма да позволим унищожаване на иновативните ни индустрии

Отговорът на тези позиции на Пекин дойде веднага от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, която предупреди Китай, че Вашингтон няма да се съгласи с унищожаването на иновативните промишлени отрасли от китайския внос. Предупреждението дойде в края на четиридневните ѝ срещи в Пекин, по време на които тя призова Китай да ограничи излишния промишлен капацитет.

Йелън, която за втори път в рамките на девет месеца пътува до азиатската страна с цел да намали напрежението между двете най-големи икономики в света, изрази загриженост относно бързо нарастващия износ на електромобили, батерии, соларни панели и други стоки за зелена енергия от Китай. Според нея държавната подкрепа е увеличила производствения му капацитет далеч над това, което вътрешното търсене може да поеме. В същото време евтиният китайски износ застрашава работните места както в САЩ, така и в Европа, казва тя, правейки паралел с проблемите, които е изпитвал стоманодобивният сектор в миналото.

"Виждали сме тази история и преди", казва Йелън. "Преди повече от десетилетие масираната държавна подкрепа на Пекин доведе до китайска стомана на по-ниски цени, която наводни световния пазар и унищожи индустриите по света и в САЩ."

“Дадох ясно да се разбере, че президентът Байдън и аз няма да приемем отново тази реалност", акцентира тя и добави, че когато световният пазар е залят с “изкуствено евтини китайски продукти”, "жизнеспособността на американските и европейските компании е поставена под въпрос".

Иначе представители на Министерството на финансите на САЩ посочват пред Reuters, че Вашингтон и Пекин задълбочават сътрудничеството си по въпросите на финансовата стабилност, като след неотдавнашното учение за справяне с фалита на голяма банка са планирани още две симулации на финансови сътресения. Те са разработени от американско-китайска финансова работна група, сформирана миналата година, когато Йелън за първи път посети Китай, за да се опита да възстанови икономическите връзки между двете страни.

От това ще страдат потребителите

Въпреки че през март парламентът на Китай, Националният народен конгрес, обяви, че правителството ще предприеме стъпки за ограничаване на свръхкапацитета в промишлеността, длъжностните лица са категорични, че въвеждането на мита или други търговски ограничения ще лишат потребителите по цял свят от алтернативи за зелена енергия, които са от ключово значение за постигането на глобалните цели в областта на климата.

САЩ трябва "да се въздържат от превръщането на икономическите и търговските въпроси в политически или свързани със сигурността такива" и да разглеждат темата за производствения капацитет от "пазарно ориентирана и глобална перспектива", категоричен е премиерът на Китай Ли Цян.