Новите електромобили в Китай идват с вградени хладилници и дори караоке системи. Производителите се насочват към все по-нестандартни за колите екстри - от легла до готварски печки, за да стимулират забавените продажби. На този фон потребителите ограничават разходите си, а геополитическото напрежение с големите западни икономики помрачава перспективите пред износа.

Високотехнологичните функции на превозните средства подчертават риска за западните производители, ако те изостанат още повече в извоюването на пазарен дял на най-големия автомобилен пазар в света. Местните клиенти смятат, че автомобилите, произведени в Китай, са по-подходящи за техните технологични изисквания и предпочитания за нива на свързаност.

Ето един поглед към някои от нестандартните функции, които вече се предлагат в китайските електромобили:

1. Комплект за спане

Само едно кликване върху дисплея в G9 на Xpeng, SUV с начална цена 263 900 юана (36 700 долара), и той се превръща в легло, в което удобно спят двама души.

Шофьорите, които инсталират т.нар. функция "комплект за спане", могат да накарат предните и задните седалки да легнат, след което да наблюдават как се разгъва и автоматично се надува въздушен матрак с двоен размер. Компанията се стреми да се възползва от все по-популярната култура на къмпингуване в Китай. Освен това автомобилът може да се окаже хит и за служителите, които издържат на изтощително работно време в страната и търсят място, където да подремнат.

2. Кухня с навес

Серията L на Li Auto Inc. се превърна в една от най-популярните SUV гами в Китай, предлагайки просторен интериор, възможности за удължен пробег и вградени масажори в седалките. Това доведе до бум на продажбите, но също така даде възможност на претендентите, които искат да се наложат сред средната класа в страната, отбелязва Fortune.

Сред тях е Rox Motor Tech, стартъп, създаден през 2021 г. от основателя на производител на домакински роботи, който се стреми да спечели любителите на разходките на открито. Първият му сериен модел, Polestones 01, включва монтирана отзад кухня в къмпинг стил с индукционна печка и диспенсер за вода.

Освен това има слънчев навес, който се закрепва към покрива и според производителя може да бъде сглобен или свален и прибран за минути. Цената на модела е 48 700 долара.

3. Дронове

BYD Co., най-големият производител на електромобили в света, се стреми да направи своя премиум автомобил Yangwang U8 на стойност 153 000 долара по-примамлив за феновете на технологиите.

Партньорството му с базирания в китайския гигант за дронове DJI позволява на малък летателен апарат да се изстрелва и приземява върху прибиращ се калъф, монтиран на покрива. Той дори може да се върне обратно на док, след като автомобилът достигне крайната си дестинация. Движенията се управляват на екрана на автомобила, а вградената система може да зарежда трите батерии на дрона и да сменя клетките, когато енергията се изтощи.

Дронът е програмиран да следва маршрута на електромобила и заснема изображения с висока разделителна способност. Това позволява на шофьорите да получават въздушни изгледи на заобикалящата ги среда в реално време, като могат да създават и кратки видеоклипове на екрана в автомобила.

4. Игри

Игрите в електромобилите са все по-широко разпространено предложение. Tesla добави платформата за видеоигри Steam в своята система през 2022 г., докато Li Auto позволява на водачите и пътниците да свържат своя Switch на Nintendo към моделите си.

BYD направи още една стъпка напред. Нейният преработен волан може да се отделя, което позволява на водачите да го използват заедно с педалите на автомобила, за да играят видеоигри на дисплея в автомобила.

Макар че технологията се оказа популярна, тя породи и опасения, че разсейва вниманието и може да предизвика катастрофи. В резултат на това китайските производители въведоха ограничения, като разрешаване на игрите да се играят само когато автомобилът е спрян с изключен двигател.