Япония, най-близкият съюзник на САЩ в Азия, се опитва да изпрати послание на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. А то гласи: Не се опитвайте да сключвате сделки с Китай, които биха могли да провалят дългогодишните колективни усилия за ограничаване на Пекин и да изложат на риск крехкия мир в региона!

През последните седмици Токио е засилило опитите си да се свърже с хора, близки до Тръмп, след като победите на 77-годишния Тръмп в първичните избори на републиканците в Айова и Ню Хемпшир го превърнаха в лидер в някои проучвания на общественото мнение за президентските избори през ноември.

Контактите - подробно описани в интервюта на Reuters с шестима японски официални представители - идват в момент, когато министър-председателят Фумио Кишида се подготвя за държавно посещение в САЩ през април по покана на президента Джо Байдън. Според трима от служителите усилията на Япония включват изпращане на високопоставен представител на управляващата партия, който да се опита да се срещне с Тръмп, както и ангажиране на японски дипломати с мозъчни тръстове и бивши служители на различни американски администрации, които са съмишленици на бившия президент.

От Ливан до Сирия: В кои региони САЩ и Иран могат да влязат в пряк сблъсъкЗасега двете страни избягват пряката конфронтация, но напрежението расте


На първо място в списъка с тревоги на Токио е, че ако Тръмп се върне на власт, той може да се насочи към някакъв вид търговско споразумение или споразумение за сигурност между двете най-големи икономики в света, което да подкопае неотдавнашните усилия на Г-7 да се противопостави на Китай. Тръмп, който през 2019 г. постигна търговско споразумение с Пекин, изтекло по-късно, не е споменавал за потенциална нова сделка по време на кампанията си за номинация през 2024 г.

Японските служители посочват пред информационната агенция, че не разполагат с конкретни сведения за плановете на Тръмп, но основават опасенията си на неговите публични коментари и действия по време на мандата му 2017-2021 г. В неговите рамки той избягваше някои форми на многостранно сътрудничество, защитаваше отношенията си с авторитарни лидери като Си Дзинпин и безуспешно търсеше ядрена сделка със севернокорейския президент Ким Чен Ун.

Двама служители на японското външно министерство заявяват, че се опасяват, че Тръмп може да е готов да отслаби подкрепата на САЩ за Тайван в търсене на сделка с Китай. По думите им подобен ход би окуражил Пекин, който не изключва възможността да завземе острова със сила.

Съветник на Тръмп казва пред Reuters, че скоро не са провеждани срещи между кандидатът за президент и японски официални лица.

Китайският модел на растеж вкарва Пекин във все повече търговски конфликтиНарастващата тревога от китайския промишлен свръхкапацитет, който залива ЕС с евтини продукти, открива нов фронт в търговската война на Запада с Пекин


Запитан в интервю за Fox News през юли 2023 г. дали САЩ трябва да помагат за защитата на Тайван, ако това означава да се стигне до война с Китай, Тръмп казва: "Ако отговоря на този въпрос, това ще ме постави в много лоша преговорна позиция. Тайван взе целия ни бизнес с чипове. Ние произвеждахме собствени такива, а сега те се произвеждат там."

Токио също така се притеснява, че Тръмп може отново да удари Япония с протекционистични търговски мерки, като например мита върху стоманата, и да възобнови исканията си страната да плаща повече от разходите по разполагането на американските сили на нейна територия.

Японските контакти са част от изпреварващ подход, за да се разбере дали е възможно тези въпроси да се повдигнат отново и да се компрометират позициите на Токио. Тази седмица например Тръмп заяви, че ако бъде избран, ще блокира планираното придобиване на U.S. Steel от японската Nippon Steel на стойност 14,9 млрд. долара.

В свое изявление японското външно министерство посочва, че "наблюдава президентските избори в САЩ с голям интерес", като същевременно отбелязва двупартийния ангажимент на САЩ към американско-японския съюз.

Задават ли се нови американски санкции срещу Китай на полето на чиповете?През октомври САЩ забраниха и продажбите на чиповете на Nvidia, разработени специално за Китай


Адо Мачида, бизнесмен от Токио, който е работил в преходния екип на Тръмп след победата му на изборите през 2016 г., потвърждава, че японските официални лица имат желание да се свържат с бившия му шеф.

"Ако той ще сключва сделка с Китай, Япония трябва да се опита да изпревари кривата и да разбере потенциалната си роля, за да гарантира интересите си както в САЩ, така и в Китай", казва Мачида.

Доскорошният японски министър-председател Шиндзо Абе беше първият чуждестранен лидер, който се срещна с Тръмп след победата му през 2016 г. Двамата продължиха да установяват близки отношения в продължение на часове на голф игрището, които помогнаха за разсейването на няколко спорни въпроса.

Дипломатически усилия

Таро Асо, водеща фигура в управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) на Япония и заместник министър-председател по време на мандата на Тръмп, е пътувал до САЩ миналия месец, за да се опита да се срещне с него, но неуспешно.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция


В същото време новият посланик на Япония в САЩ, Шигео Ямада, е бил назначен в края на миналата година със специални инструкции да се свърже с екипа на Тръмп.

За Токио нещата се усложняват от факта, че много от бившите членове на кабинета на Тръмп, които бяха фокусирани върху Япония - Майк Пенс, Джим Матис и Майк Помпео - вече не се смятат за близки до него, казва Майкъл Грийн, бивш американски служител, който ръководи U.S. Studies Centre към University of Sydney, като добавя, че японските представители "познават Тръмп и знаят, че той е човек, който има намерение да прави бизнес" в региона, а основните опасения на Токио – потенциална китайска или севернокорейска агресия - изглеждат по същия начин, както през 2016 г.

Бурни морета

Токио е особено загрижено и в обратна посока - че завръщането на Тръмп може да предизвика нестабилност в отношенията с Китай. При контактите си с хора, които Япония смята за близки до бившия президент, тя набляга на ползите от многостранния подход на политиката към икономика №2 в света.

2024: Сблъсък между много съперничещи си разкази Събитията от последните години създават неудобна среда за множество сектори - от банките до енергетиката


Докато Байдън неведнъж е заявявал, че САЩ ще защитят Тайван в случай на китайска инвазия - въпреки че по-късно Белият дом оттегли коментарите му - Тръмп не е толкова ясен относно позицията си.

"Не искаме бурни морета, които предполагат недоразумения", казва Цунео Ватанабе, старши сътрудник в базираната в Токио организация за политически изследвания Sasakawa Peace Foundation, който също потвърждава желанието на японските власти да се свържат с Тръмп.

В същото време в предговора към новото издание на мемоарите си, публикувано тази седмица, бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън пише, че ако бъде преизбран, Тръмп може да окуражи Китай да блокира Тайван.