Индия може да се превърне в третата по големина икономика в света до 2027 г. с брутен вътрешен продукт от 5 трилиона долара, заяви Министерството на финансите, цитирано от CNBC.

Прогнозите предшестват междинния бюджет, който ще бъде публикуван по-късно тази седмица.

Министерството на финансите съобщи в доклад, че икономиката е на път да нарасне със 7% или повече през фискалната 2024 г.

Ако тазгодишната цел бъде постигната, това ще бъде третата поредна година с 7% ръст за Индия, отбелязва CNBC.

Бичи настроения за Индия, мечи за Китай: Как вижда азиатския пазар JPMorganИндийските пазари завършиха миналата и започнаха тази година на силна основа

Понастоящем БВП на страната е 3,7 трилиона долара.

Главният икономически съветник на Индия, Ви Ананта Нагесваран, заяви, че целта на правителството е да превърне страната в икономическа сила до 2047 г.

"Стабилността, която се наблюдава във вътрешното търсене, а именно частното потребление и инвестициите, се дължи на реформите и мерките, прилагани от правителството през последните десет години", добави Нагесваран.

Според Goldman Sachs до 2075 г. Индия ще се превърне във втората по големина икономика в света, прескачайки не само Япония и Германия, но и САЩ.

Към този момент страната е на пето място след САЩ, Китай, Япония и Германия.

Борсовите индекси в Япония и Индия постигнаха исторически върховеGoldman Sachs и Morgan Stanley трябва да публикуват печалби след пазарната ваканция на Уолстрийт

Оптимизъм за фондовия пазар

Индийските акции започват положително тази година.

Индексът Nifty 50 се повиши с повече от 20% през 2023 г., след като миналата година отбеляза рекордно рали.

Нарастващият оптимизъм около перспективите за растеж на най-многолюдната страна в света, както и по-високата ликвидност бяха ключови фактори за стимулиране на ралито, коментира CNBC.

Надеждите за по-нататъшна приемственост на политиката също бяха двигател, тъй като Индия се подготвя за парламентарните си избори през април-май.

Инвеститорите залагат, че Централната банка на Индия ще намали лихвените проценти през тази година - което ще подсили фондовите пазари, както и стимулира по-големи разходи в икономиката.