Фонд мениджърът Абхай Агарвал признава, че е изненадан от обажданията, които е получил този месец от международни инвеститори, проявяващи интерес към Индия.

"От семейни компании в Европа до големи инвеститори в САЩ – досега те никога не са се интересували от инвестиции в Индия", казва пред CNN Агарвал, основател на базираната в Мумбай Piper Serica Advisors.

Интересът идва в момент, когато страната достига рекордни стойности - пазарната стойност на компаниите, регистрирани в Индия, надхвърля 4 трилиона долара в края на ноември, според Refinitiv.

Индия има две големи борси: Националната фондова борса NSE и BSE - най-старата борса в Азия, известна преди като Бомбайската фондова борса.

Това рали означава, че NSE, която е по-голяма от BSE по стойност на дневните транзакции, вече е заела мястото на Хонконг като седма по големина борса, сочат данни на Световната федерация на борсите.

Индийските акции - най-новият източник на бързо богатство Пазарът на ценни книжа в страната достига исторически върхове, инвеститорите се втурват към IPO-та

Според Refinitiv възходът на борсовата стойност на Индия означава, че тя се нарежда след САЩ, Китай и Япония.

"Хората започват да се вълнуват от Индия", казва Агарвал и добавя, че инвеститорите, които му се обаждат, искат да знаят дали тя може да осигури "същата възвръщаемост, каквато Китай осигури през първото десетилетие на 2000 г.".

В своята 30-годишна инвеститорска кариера Агарвал е виждал високи нива на оптимизъм по отношение на Индия от страна на световната общност, но това е било предимно от краткосрочни инвеститори.

"За първи път виждам интерес от страна на много дългосрочни инвеститори, както стратегически, така и финансови, които се ориентират към 10-годишна перспектива, а не само към едногодишна", обяснява той.

Индия изпревари Хонконг и стана седмият по големина пазар на акции в светаКъм края на ноември пазарната капитализация на Националната фондова борса на Индия е $3,989 трлн.

Индийският бенчмарк индекс Sensex, който проследява 30 големи компании, е нараснал с над 16% тази година, докато по-широкият Nifty 50 е скочил с над 17%.

Индийските борси също са свидетели на бум на първичните публични предлагания. Според доклад на Ernst & Young през първите 9 месеца на 2023 г. в страната са регистрирани 150 листвания. В Хонконг те са 42.

Индия заблестява, Китай се забавя

Ръстът на индийските акции е отражение на силата и потенциала на най-бързо развиващата се икономика в света, смятат анализатори.

Международният валутен фонд очаква Индия да нарасне с 6,3%, но според някои икономисти растежът може да достигне 7%.

Петата по големина икономика в света нарасна със 7,6% през тримесечието до 30 септември, което е много по-бързо от прогнозите на централната банка на страната. Тази изненада накара Citigroup и Barclays да повишат прогнозите си за годишния БВП на Индия до 6,7%, допълва CNN.

Икономическата суперсила на Китай: Невиждан спад от ерата на Мао насамИнвеститорът Ручир Шарма отхвърля реалния ръст на БВП като измерител на икономическия растеж

Положителните настроения към Индия рязко контрастират с тези, които царят в нейния по-голям съсед Китай.

Притесненията на инвеститорите относно слабото потребителско търсене и продължителната криза в сектора на недвижимите имоти във втората по големина икономика в света се отразиха тежко на нейните пазари.

Китайският индекс Shanghai Composite е спаднал със 7% тази година, докато индексът Hang Seng в Хонконг се е сринал с близо 19%.

"Представянето на китайските акции през последните 10 месеца показва ярък контраст между оптимистичното начало на годината и разочароващата втора половина", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, позовавайки се на възхода, който пазарите получиха, когато Китай се отказа от строгите ограничения, свързани с пандемията.

"Разнопосочният растеж между Индия и Китай е ключов в битката за паричните потоци на развиващите се пазари", обяснява той.

Водещи технологични компании започват производство на хардуер в ИндияОчаква се индийският пазар на ИТ хардуер да нарасне до 22,77 млрд. долара през 2027 г.

Макар че икономическите проблеми на Китай могат да окажат натиск върху перспективите за растеж на много държави в Азия, според анализаторите Индия ще остане устойчива.

"Индийската икономика има най-малка икономическа връзка с крайното търсене в Китай.Освен това индийските акции проявяват най-ниска ценова чувствителност към забавянето на растежа в Китай в региона", заяви Goldman Sachs в доклад от ноември.

Най-многолюдната страна в света е по-малко чувствителна и към други глобални рискове, отчасти защото вътрешните институционални инвеститори и инвеститорите на дребно стават все по-влиятелни в Индия.

"Смятаме, че вътрешните потоци ще продължат да подкрепят пазара и ще ограничат всеки голям риск от спад в случай на глобални рискове", добави Goldman Sachs.

Накъде вървят двете най-големи азиатски икономики? Японската икономика се свива с най-бърз темп от 2 години насам, Китай дава някои положителни сигнали

Какво следва

Въпреки икономическия размах, чуждестранните инвеститори може да останат настрана от Индия през първата половина на 2024 г., докато тя се подготвя за избори през април и май.

"В краткосрочен план, макар че свързаната с изборите несигурност и трудната глобална макросреда могат да задържат чуждестранните потоци слаби през следващите 3-6 месеца, очакваме те да се увеличат, след като несигурността от изборите отмине", отбелязва Goldman Sachs.

Пазарните наблюдатели се надяват, че управляващата партия "Бхаратия Джаната" на министър-председателя Нарендра Моди ще спечели, което ще осигури политическа стабилност.

Съществува голяма вероятност това да се случи.

Откакто стана министър-председател през 2014 г., Моди стана само по-могъщ и популярен, докато опонентите му бяха изтласкани встрани.

От кацане на Луната до форум на Г-20: Как индийците завладяват светаПрез август Индия стана четвъртата страна в света, която кацна на Луната и първата, която кацна на южния лунен полюс

Но не всички икономисти са толкова оптимистично настроени за перспективите на Индия, а някои твърдят, че предстои забавяне. "Частното потребление засега остава силно", написа Александра Херман от Oxford Economics по-рано този месец. "Но тъй като част от него е породена от дългове, а пазарът на труда е в затруднено положение, тазгодишните разходи могат да се превърнат в тежест на потребителите през следващата година.", допълва тя.

Публичният сектор може да не е в състояние да компенсира това забавяне, тъй като нивата на държавния дълг остават високи. "За да запази доверието на инвеститорите, правителството ще трябва да прояви фискална предпазливост.", смята Херман.

МВФ: Нито една страна не трябва да се изключва от плана на Байдън за ИндияНа срещата на Г-20 Байдън и Моди обявиха план за разработване на мрежа от жп линии и морски маршрути, които ще свържат Индия, ЕС и страни от Близкия изток

Критиците също така твърдят, че сегашният подем на фондовия пазар не е най-надеждният критерий за оценка на икономиката на Индия, която се бори да създаде подходящи работни места за огромното си население в трудоспособна възраст и да предложи устойчив и приобщаващ път на растеж.

"По различни причини ... наблюдаваме повишаване на рентабилността на големите фирми в тази страна, докато малките и неформалните фирми се справят сравнително зле. Но само първите се котират на фондовата борса, което предлага подвеждаща картина на по-широката икономика", пишат бившият управител на централната банка Рагурам Раджан и икономистът Рохит Ламба в наскоро излязлата книга "Breaking the Mould".

Всъщност, секторите с висока заетост и много малки компании, като например за производство на облекло и кожи, се свиха през последните години, допълват скептично настроените анализатори.