Неблагоприятният ход на Федералния резерв през декември дава тласък на отслабването на долара през 2024 г., въпреки че силната икономика на САЩ може да ограничи неговия спад.

След като се издигна до двугодишен връх благодарение на повишенията на лихвените проценти от страна на Фед през 2022 г., пише Reuters, през тази година американската валута до голяма степен остана на високи нива благодарение на устойчивия растеж в САЩ и обещанието на централната банка да запази разходите по заемите повишени.

Заседанието на Фед миналата седмица обаче отбеляза неочаквана промяна, след като председателят Джером Пауъл заяви, че историческото затягане на паричната политика, което доведе лихвите до най-високото им ниво от десетилетия насам, вероятно е приключило благодарение на охлаждащата се инфлация. Сега централните банкери предвиждат намаляване на лихвените проценти със 75 базисни пункта през следващата година.

Накъде вървят двете най-големи азиатски икономики? Японската икономика се свива с най-бърз темп от 2 години насам, Китай дава някои положителни сигнали


Понижаването на лихвените проценти обикновено се разглежда като насрещен вятър за долара, тъй като прави активите в американска валута по-малко привлекателни за инвеститорите, търсещи доходност. Въпреки че стратезите така или иначе очакват доларът да отслабне през следващата година, по-бързият темп на намаляване на лихвените проценти може да ускори спада на валутата.

Все пак залагането на по-слаб долар е опасно начинание през последните години и някои инвеститори се страхуват да не избързат. Икономиката на САЩ, която продължава да се представя по-добре от тези на другите държави, може да бъде един от факторите, които да се превърнат в пречка за мечите инвеститори.

Агресивното затягане на паричната политика от страна на Фед, заедно с политиките след пандемията за стимулиране на растежа в САЩ, "подхраниха идеята за американската изключителност и доведоха до най-мощното рали на долара от 80-те години насам", припомня Кит Юкес, главен валутен стратег в Societe Generale, като добавя, че след като Фед ще облекчи политиката си, "част от тези печалби би трябвало да се обърнат“.

Доларът е на път да изгуби 1% през тази година спрямо кошницата от равностойни на него валути .

Коя е най-добре представящата се валута в света?Тя е поскъпнала с над 8% и се търгува на ниво от 275 за долар


Отслабваща сила?

Правилната оценка на долара е от ключово значение за анализаторите и инвеститорите, като се има предвид централната роля на американската валута в световните финанси.

За САЩ слабият долар би направил износа по-конкурентоспособен в чужбина и би увеличил печалбите на мултинационалните компании, като направи по-евтино конвертирането на чуждестранните им печалби в долари. По данни на FactSet около една четвърт от компаниите от S&P 500 генерират повече от 50% от приходите си извън САЩ.

Анкета на Reuters сред 71 валутни стратези от началото на декември показва очаквания за спад на долара спрямо валутите на държавите от Г-10 през 2024 г., като по-голямата част от понижението му се очаква да настъпи през втората половина на годината.

Дали тези прогнози ще излязат верни, зависи от това как ще се представи американската икономика в сравнение със световните си конкуренти през следващата година и от темпото, с което централните банки коригират паричната си политика.

Ирак забранява тегленето на пари в брой и трансакциите в долариЦелта е да се ограничат финансовите престъпления и заобикалянето на американските санкции срещу Иран


Досега картината е неравномерна. В еврозоната спадът в бизнес активността се задълбочава през декември, според проучвания, които показват, че икономиката на блока почти сигурно е в рецесия. Въпреки това Европейската централна банка се противопоставя на очакванията за намаляване на лихвените проценти, тъй като остава фокусирана върху борбата с инфлацията. Еврото е поскъпнало с 2,4% спрямо долара през тази година.

"Забавянето на растежа е по-силно застъпено в другите икономики", казва Танос Бардас, старши портфолио мениджър в Neuberger Berman, който е оптимист за долара през следващите 12 месеца. "За САЩ ще е необходимо известно време, за да се забави растежът."

Други виждат области на сила, особено в азиатските икономики. Пареш Упадхяя, директор на отдел "Стратегия с фиксиран доход и валутна стратегия" в Amundi US, казва, че според него пазарът е "твърде песимистичен" по отношение на перспективите за растежа в Китай и Индия. Ускоряването на растежа може да засили апетита на страните към суровини, което ще се отрази благоприятно на стоковите валути като австралийския, новозеландския и канадския долар.

Според съобщения в държавните медии през 2024 г. Китай ще засили корекциите в политиката, за да подкрепи икономическото възстановяване.

Джак Макинтайър, портфолио мениджър в Brandywine Global във Филаделфия, разчита, че растежът в САЩ ще се забави, докато този на Китай ще се ускори. Той продава долара, за да финансира покупката на азиатски валути.

Слабата японска йена удря по сигурността на ТайванСпадът в стойността на валутата спрямо долара оскъпява сериозно военните планове на Токио


"Доларовият бичи период е на финалната си права", казва той.

През октомври Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на САЩ ще нарасне с 1,5% през 2024 г. в сравнение с 1,2% за еврозоната и 4,2% за Китай.

Разбира се, траекторията на долара може да зависи и от това доколко облекченията от страна на Фед и намаляващата инфлация вече са отразени в цената му. Фючърсите, обвързани с основния лихвен процент на Фед, показват, че инвеститорите предвиждат повече от 140 базисни пункта намаление през следващата година, което е почти два пъти повече, отколкото са предвидили представителите на Фед.

"Ако инфлацията се задържи и не продължи да спада, то тогава аргументите на Фед да се въздържат нарастват", каза Мат Уелър, ръководител на пазарните проучвания в StoneX. "Това със сигурност би било благоприятно развитие за долара."