Цените на златото отбелязаха нов рекорд в понеделник за втори пореден ден, като спот цените достигнаха 2 100 долара, и изглежда, че световната златна треска ще продължи, съобщава CNBC.

Анализаторите твърдят, че цените на златото са напът да достигнат нови върхове през следващата година и могат да останат над нивото от 2000 долара, като се позовават на геополитическата несигурност, вероятното отслабване на щатския долар и възможното намаляване на лихвените проценти.

Цените на жълтия метал се повишават вече два поредни месеца, като израелско-палестинският конфликт стимулира търсенето на този сигурен актив, а очакванията за намаляване на лихвените проценти оказват допълнителна подкрепа. Златото има склонност да се представя добре в периоди на икономическа и геополитическа несигурност поради статута си на надеждно средство за съхранение на стойност.

Златото върви към нови ценови рекорди през 2024Цените на благородния метал обикновено са в обратна зависимост от лихвените проценти


"Очакваното отстъпление както на щатския долар, така и на лихвените проценти през 2024 г. са ключови положителни фактори за златото", посочва Хенг Кун Хау, ръководител на отдел "Пазарна стратегия, глобална икономика и пазарни изследвания" в UOB. Той смята, че цените на златото могат да достигнат до 2200 долара до края на 2024 г.

"Този път просто има по-малко спънки в сравнение с 2011 г. при златото, което ще доведе до преминаване на цените през 2100 долара и ще постави на дневен ред 2200 долара за унция", казва и Ники Шийлс, ръководител на стратегията в компанията за благородни метали MKS PAMP.

Барт Мелек, ръководител на отдел "Стокови стратегии" в TD Securities, също очаква цените на златото да достигнат средно 2 100 долара за унция през второто тримесечие на 2024 г., като силните покупки от страна на централните банки ще действат като ключов катализатор за повишаване на цените.

Според неотдавнашно проучване на Световния съвет по златото 24% от всички централни банки възнамеряват да увеличат златните си резерви през следващите 12 месеца, тъй като все повече се засилва песимизмът им по отношение на щатския долар като резервен актив.

Репатриране на злато: Банки и фондове изтеглят резервите от чужди трезориТова показва ново проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management


Възможно е също така през 2024 г. Фед да промени политиката си, а по-ниските лихвени проценти обикновено отслабват долара, което прави златото по-евтино за международните купувачи, като по този начин повишава търсенето.

Цени на златото през последните шест месеца

Федералният резерв започна своя постоянен поток от повишения на лихвените проценти през март 2022 г., когато инфлацията в САЩ се покачи до най-високото си ниво от 40 години насам, намалявайки привлекателността на златото.

По-високите лихвени проценти вредят на търсенето на злато, което не плаща лихва, тъй като активи като облигациите стават по-доходоносни поради по-високата си доходност.

На 29 ноември управителят на Фед Кристофър Уолър обаче заяви, че предвижда облекчаване на политиката, ако инфлацията продължи да отслабва през следващите три до пет месеца, което мотивира анализаторите да прогнозират скок в цените на благородния метал.

Санкциите пренасочват, но не спират износа на руско злато. Кой печели?ОИСР коментира, че има риск то да бъде преработено, след което да се върне на пазарите в САЩ и Европа с прикрит произход


В петък, макар че председателят на Фед Джером Пауъл отхвърли очакванията за предстоящо агресивно намаляване на лихвените проценти, изказванията му показаха, че Фед може би поне засега е приключил с повишаването им, припомня още CNBC и цитира Fitch Solutions, които са съгласни с останалите анализатори:

"Смятаме, че основните фактори, които ще подкрепят златото през 2024 г., ще бъдат намаляването на лихвените проценти от страна на Фед, по-слабият щатски долар и високите нива на геополитическо напрежение".