Сблъсъците в Израел от последните дни предизвиква придвижване към сигурни активи, тъй като инвеститорите следят внимателно събитията в Близкия изток, за да оценят геополитическия риск за пазарите, пише в свой анализ Reuters и дава контекст:

“Въоръжени лица от палестинската групировка “Хамас” влязоха в Израел при безпрецедентна атака в събота, а западните държави, начело със Съединените щати, осъдиха нападението и обещаха подкрепа за страната”.

Това повишаване на геополитическия риск се очаква да доведе до покупки на активи като злато и долари и да засили търсенето на американски държавни ценни книжа, които бяха агресивно разпродавани доскоро, заявяват анализатори пред информационната агенция. И с началото на търговията в Азия в понеделник тези прогнози се потвърждават. Фючърсите на американските акции се понижават, докато суровият петрол, златото и държавните ценни книжа получават тласък.

"Това е добър пример защо хората се нуждаят от злато в портфейлите си. То е идеален хедж срещу международни сътресения", казва Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities, който прогнозира, че доларът също ще се възползва от ситуацията.

"Винаги, когато има международни сътресения, доларът се засилва", посочва Кардило.

Най-мащабната атака от години: „Хамас“ удари Израел с ракети и бойциИзраелските военни заявяват, че са в състояние на война
През последните седмици пазарите реагираха на очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго време. Доходността на облигациите се повиши, докато щатският долар регистрира серия от печалби. Междувременно акциите имаха резки загуби за третото тримесечие, но през последната седмица се стабилизираха, припомня още Reuters.

"Изглежда, че пред Уолстрийт има нов геополитически риск, след като Израел обяви война на “Хамас", казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

"Дали това е важен пазарен момент или не, зависи от това колко дълго ще продължи конфликтът и дали и други ще бъдат въвлечени в него", казва Брайън Якобсен, главен икономист в Annex Wealth Management, за ситуацията в Израел, като акцентира на факта, че нападението на “Хамас” беше открито подкрепено от Иран и Хизбула, ливанските съюзници на Техеран.

"Най-важно е да видим как ще реагира Саудитска Арабия", казва Якобсен, визирайки опитите на Вашингтон да спомогне за подписването на споразумение, което да нормализира връзките между Израел и Саудитска Арабия.

Дейвид Коток, председател и главен инвестиционен директор на Cumberland Advisors, на свой ред заявява, че ситуацията е обезпокоителна, тъй като Съединените щати са отслабени от дисфункцията във Вашингтон. Републиканците търсят наследник на отстранения председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, а предстои и бюджетен сблъсък.

"Много се притеснявам от по-експлозивни ситуации, които изискват решителност и отбранителна способност от страна на САЩ, разклатени в момента от ситуацията във Вашингтон”, казва Коток.

Нападението на „Хамас“ повдига много въпроси пред израелското разузнаванеПо време на Йом Кипур през 1973 г. израелските сили отнова са изненадани от сирийски и египетски танкови колони
Цените на петрола скочиха с 4%

Както винаги, когато има напрежение в Близкия изток, един от основните икономически въпроси е свързан с цените на енергийните ресурси и сегашната ситуация не прави изключение. Цените на петрола вече скачат, като в понеделник световният бенчмарк Брент се търгува с 4,53% по-високо на 88,41 долара за барел, а фючърсите на американския West Texas Intermediate поскъпват с 4,69% до 88,67 долара за барел.

Въпреки този рязък скок обаче, пише CNBC, анализаторите смятат, че това е просто реакция, която вероятно ще бъде временна.

"За да може този конфликт да окаже трайно и значимо въздействие върху петролните пазари, трябва да има трайно намаляване на доставките или проблеми пред транспорта на петрол", казва Вивек Дхар, директор на отдел "Изследване на минни и енергийни суровини" в Commonwealth Bank. "В противен случай, както показва историята, положителната реакция на цените на петрола има тенденция да бъде временна и лесно да бъде изместена от други пазарни сили. Конфликтът не застрашава пряко нито един от основните източници на петролни доставки".

Нито една от двете страни не е голям петролен играч. Израел разполага с две петролни рафинерии с общ капацитет от около 300 000 барела на ден. Според Администрацията за енергийна информация на САЩ страната не може да се похвали с "почти никакъв добив на суров петрол и кондензат". Палестинските територии също не произвеждат петрол, сочат данните на EIA.

Напрежението на Западния бряг ескалира след ответния удар на ИзраелБенямин Нетаняху заяви, че Израел е във война и че ще победи в тази война, а врагът ще плати безпрецедентна цена за атаката си
Въпреки това конфликтът се намира на прага на ключов регион за производство и износ на петрол за световните потребители, а богатият на суровината Иран се очертава като непосредствена грижа на пазара.

"Ако западните държави официално свържат иранското разузнаване с нападението на “Хамас”, тогава доставките и износът на ирански петрол са изправени пред неизбежни рискове", предупреждава Дхар.

Износът на петрол, идващ от Иран, е ограничен, откакто през 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп излезе от ядреното споразумение и отново наложи санкции, целящи да ограничат приходите на Техеран.

"Под влияние на САЩ и тайните ядрени преговори износът и производството на петрол в Иран нараснаха с около 600 хил. барела дневно до 3,2 млн. барела продукция между края на 2022 г. и средата на 2023 г.", изчисляват и анализаторите на Citi.

Освен това съществуват опасения, че конфликтът може да се разпространи в региона.

"Съществува риск конфликтът да ескалира в регионален план. Ако Иран бъде въвлечен в него, може да възникнат и проблеми с доставките, макар че все още не сме на този етап", обяснява пред CNBC директорът на Eurasia Group за енергетиката, климата и ресурсите Хенинг Глойщайн.

Правителственият „Еърбъс“ евакуира българи от Израел На летището в София сънародниците ни ще бъдат посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел
Ако САЩ наложат санкции върху иранския износ, това може да има "доста драматичен ефект върху петролния пазар", смята и Джош Йънг, главен оперативен директор на компанията за енергийни инвестиции Bison Interests. "Мисля, че е уместно да се очаква поскъпване на петрола, да речем, с около 5 долара", прогнозира той.

Тъй като 40% от световния износ преминава през Ормузкия проток, президентът на Rapidan Energy Group Боб Макнали пък прогнозира, че конфликт между Израел и Иран може лесно да доведе до скок на цените на петрола с 5 до 10 долара. Протокът се счита за най-важната точка за пренос на петрол в света и се намира между Оман и Иран.

Инвеститорите обаче трябва да следят не само Иран.

Макнали посочва, че цените на суровия петрол могат да се повишат "много повече", ако в конфликта се включи и ливанската организация “Хизбула”.

"Начинът това да се превърне в автентичен проблем за петролния пазар и да допринесе за много по-голям скок е, ако пазарът повярва, че боевете ще се разпространят и в Ливан", категоричен е той.