Войната на думи и цифри, която се води между двама основни играчи в енергийната индустрия - Международната агенция по енергетика (МАЕ) и ОПЕК, засяга нещо, което е от решаващо значение за оцеляването на производителите на суров петрол - пикът на търсенето на суровината.

В случая става дума за момента, в който ще се достигне исторически най-високото ниво на световното търсене на суров петрол, което веднага ще бъде последвано от постоянен спад, пише в свой анализ CNBC и добавя:

„Теоретично това би намалило необходимостта от инвестиции в проекти за добив на суров петрол и би ги направило по-малко рентабилни, тъй като други енергийни източници ще ги заместят. А за страните и компаниите, произвеждащи петрол, това има екзистенциално значение“.

Ето защо, когато шефът на МАЕ, междуправителствена организация, която защитава интересите на страните, консумиращи петрол, прогнозира, че пикът на търсенето ще бъде достигнат до 2030 г., и приветства спада в края на десетилетието, определяйки го като "добре дошла новина", това ядосва сериозно ОПЕК.

"Подобни разкази само подготвят глобалната енергийна система за грандиозен провал", смята генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс в изявление от 14 септември. "Това би довело до енергиен хаос в потенциално безпрецедентен мащаб, с тежки последици за икономиките и милиарди хора по света."

Победители и губещи в битката за зелени субсидииГигантските субсидии и нарастващият протекционизъм променят световната търговия


Той обвинява агенцията, че всява страх и рискува да дестабилизира световната икономика.

В по-широк план спорът отразява продължаващия сблъсък между опасенията, свързани с изменението на климата, и необходимостта от енергийна сигурност.

Пример за това са Обединените арабски емирства, които ще бъдат домакин на срещата на върха по въпросите на климата COP28 през ноември. Те рекламират своите кампании за устойчивост, като същевременно увеличават капацитета си за производство на суров петрол в подготовка за бъдещ ръст на търсенето. ОАЕ са третият по големина производител на петрол в ОПЕК.

Главните изпълнителни директори на големите петролни компании и държавните производители на петрол подчертават необходимостта от двоен подход, като настояват, че техните компании са част от решението, а не от проблема, и че енергийният преход не е възможен без сигурността и икономическата подкрепа на въглеводородния сектор.

"Не знам дали през 2030 г. ще имаме пик на търсенето на петрол, но е много опасно да се твърди, че трябва да намалим инвестициите, защото това възпрепятства прехода", коментира Клаудио Дескалци, главен изпълнителен директор на италианската мултинационална енергийна компания Eni, пред CNBC.

Той предупреждава, че ако инвестициите в петрола - и следователно предлагането, намалеят и не успеят да задоволят търсенето, цените ще скочат, което ще осакати икономиката. Дескалци признава, че изгарянето на изкопаеми горива "произвежда много CO2", но добавя, че "не можем да спрем всичко и да разчитаме само на възобновяеми енергийни източници и това да е бъдещето“:

МАЕ очаква по-бавен ръст на търсенето на петрол и свиване на пазараПрез 2024 растежът ще се забави до 1 млн. барела на ден, което е със 150 000 бр. по-малко от досегашната прогноза


„Имаме инфраструктура, имаме инвестиции, които трябва да възстановим, и имаме търсене, което все още е налице".

В същото време в доклада си от август 2023 г. МАЕ пише, че "световното търсене на петрол бележи рекордни стойности" и ще се разшири през тази година, но добавя, че по-бързото навлизане на електромобилите и възобновяемата енергия, както и отказът на Запада от руския газ, ще ускорят настъпването на пика преди 2030 г.

"Въз основа на настоящите правителствени политики и пазарни тенденции световното търсене на петрол ще се увеличи с 6% между 2022 г. и 2028 г., за да достигне 105,7 млн. барела на ден. Въпреки това кумулативно увеличение, годишният ръст на търсенето се очаква да се свие от 2,4 млн. барела на ден през тази година до едва 0,4 млн. барела на ден през 2028 г.", става ясно от доклада на агенцията от юни 2023 г.

МАЕ също така очертава своята пътна карта за постигане на нулева нетна консумация на твърди горива до 2050 г., като изчислява, че световното търсене на петрол ще спадне до 77 млн. барела дневно до 2030 г. и до 24 млн. барела дневно до 2050 г.

Но тези цифри са зашеметяващи, когато се съпоставят с реалните условия - по време на най-интензивния период на затварянето заради пандемията, през март и април 2020 г., дневното търсене на петрол в света е намаляло с 20%, което става възможно, само защото икономиката е почти напълно спряла. Пътната карта на МАЕ предвижда дневното търсене на петрол да бъде намалено с 25% след седем години.

Цените на суровините засилват страховете за глобална рецесияОт началото на годината индустриалните метали са се понижили с 3,79%, а енергийните суровини като петрол и газ - с 23%


Всички се стремим към едно и също нещо

Лидерите на ОПЕК посочват, че търсенето на петрол продължава да се увеличава всяка година, особено от големи развиващи се пазари като Китай и Индия. Но това не бива да отвлича вниманието от огромните щети, които ще настъпят, ако не се предприемат действия, предупреждават от своя страна учените, занимаващи се с климата.

Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата стига до заключението, че емисиите на изкопаеми горива трябва да се намалят наполовина през следващото десетилетие, ако човечеството иска да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Около 90% от глобалните емисии на CO2 идват от изкопаемите горива и тежката промишленост.

По този начин противопоставянето между защитниците на действията в областта на климата и въглеводородната промишленост се изострят въпреки някои призиви от страна на последните, че трябва да работят заедно. Петролните компании са обвинявани, че през последните месеци са намалили ангажиментите си в областта на климата след рекордните годишни печалби.

Главният изпълнителен директор на COP28 например заявява, че най-големите петролни и газови компании трябва "да се активизират и да станат част от решението“.

Пред CNBC ал-Гайс от ОПЕК все пак смекчава тона по отношение на последните прогнозни данни на МАЕ.

МАЕ: Глобалното търсене на петрол ще достигне пик още това десетилетиеРастежът на търсенето на петрол в световен мащаб ще спре до 2028 г., прогнозира агенцията


"Разбира се, ние напълно уважаваме МАЕ. Това, в което вярваме обаче, е, че не можем просто да заменим енергийната система, която е съществувала толкова много години, в рамките на десетилетие или две. И затова продължаваме да наблягаме на важността на инвестициите в петрол, както и на тези във възобновяема енергия и водород", казва той и добавя: „Важното са технологиите, защото в крайна сметка всички се стремим към едно и също нещо, а именно постигане на целите на Парижкото споразумение“.

Този стремеж вероятно ще бъде подложен на проверка по време на COP28, когато световните лидери ще се съберат в ОАЕ и ще трябва да съставят съвместно комюнике за действията в областта на климата, акцентира CNBC.