Най-бързо развиващата се икономика в света може да нарасне с над 100% до 2028 г., до голяма степен благодарение на печалбите от производството и износа на петрол, става ясно от нов доклад, цитиран от CNBC.

Икономиката на Гвиана, държава в Южна Америка с население от около 800 000 души, се очаква да нарасне с 38% до края на годината, според последните прогнози за БВП на Международния валутен фонд, което е "изключително бърз" темп, .

И МВФ не е единствен в своя оптимизъм.

BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, също е на мнение, че "Гвиана ще отбележи експлозивен растеж през тази година", заявява пред медията Андрю Трахан, ръководител на отдела за държавни рискове в Латинска Америка.

Той очаква реалният БВП на Гвиана да нарасне с около 115% през следващите пет години.

"Точният размер на увеличението зависи от това колко бързо ще бъде пуснато в експлоатация допълнителното производство на петрол", добавя той.

Държавите с по-ниски доходи са водещи в приемането на криптовалутиИзползването на криптовалути е намаляло като цяло след имплозията на FTX през 2022 г.
BMI смята, че производството на петрол в Гвиана ще скочи от около 390 000 барела дневно през тази година до над един милион барела дневно до 2027 г., тъй като новите офшорни находища в блока "Стабрук” в страната ще бъдат експлоатирани от консорциум, ръководен от ExxonMobil.

Блокът "Стабрук" в Гвиана е офшорен нефтен резервоар с площ от 6,6 млн. акра край атлантическото крайбрежие на страната и според ExxonMobil в него има 11 млрд. барела нефт.

"Силният растеж на Гвиана се дължи и ще продължи да се дължи на бързото разширяване на производството на петрол след поредица от открития през последните години", посочва Трахан, като добавя, че по-високото производство на суровината ще засили нетния износ на Гвиана.

През 2022 г. страната отбелязва ръст на БВП от 62,3%, което според МВФ е най-високия в света.

Освен увеличаването на добива на петрол с пускането в експлоатация на трето петролно находище, растежът в непетролния сектор на Гвиана също е стимулиран от инвестиции в транспорт, жилищно строителство и подобряване на човешкия капитал. В доклада на МВФ се подчертава, че секторите на селското стопанство, минното дело и каменодобива на Гвиана също се представят добре.

Трахан прогнозира, че през 2023 г. страната отново ще бъде най-бързо развиващата се икономика в света, и очаква тя да запази титлата поне през следващите две години.

Югоизточна Азия иска връзки и със САЩ, и с Китай. Възможно ли е товаВ миналото не беше необходимо страните да са приятели, за да правят бизнес. Насърчавахме взаимозависимостта като начин за стабилност. Но този консенсус приключи, смятат лидерите в региона
"Виждаме, че този силен растеж ще продължи и през следващите години, тъй като добивът на петрол продължава да се увеличава, а реалният БВП ще нарасне с около 115% между 2022 г. и 2028 г.", казва той.

По-силният износ на енергийни суровини от Гвиана се очаква да подхрани траекторията на растеж на страната, както и страничните ползи от силните инвестиции, новите възможности за заетост и увеличаването на държавните приходи.

Рискове

Въпреки това пред оптимистичната прогноза не липсват рискове. Гвиана бързо се превръща от една от най-бедните карибски държави в икономика, която "бележи изключителен растеж", посочва пред CNBC Валери Марсел, асоцииран сътрудник в мозъчния тръст Chatham House.

По думите ѝ положителната траектория на растеж ще продължи, но това зависи и от политическата стабилност в страната и високите цени на петрола.

"С течение на времето цените на петрола ще бъдат доста променливи и в крайна сметка ще останат ниски. Ето защо за Гвиана е изключително важно да диверсифицира икономиката си", посочва Марсел.

Наводненията в Либия повишават цените на петрола до 10-месечен връхСъкращенията на ОПЕК+ водят до дефицит през четвъртото тримесечие
Като всяка страна, зависима от приходите от петрол, Гвиана се изправя пред рискове - най-вече свързани с корупцията и “холандската болест” - икономически термин, отнасящ се до негативните последици, които възникват от бързото развитие в резултат на новооткрити ресурси, което парадоксално вреди на по-широката икономика.

BMI пък вижда сериозни политически рискове.

"Гвиана е страна с история на дълбоки разделения между индо- и афро-гвайското население и се бори с високи нива на корупция и организирана престъпност", казва Трахан. Според него притокът на печалби от петрол може да задълбочи това разделение.