Заводите в Азия отчитат слабо търсене през юли, тъй като новите вътрешни и световни поръчки са се сринали в началото на третото тримесечие, подчертавайки продължаващата слаба инерция в световната икономика, съобщава CNBC.

Шест от девет частни проучвания, публикувани във вторник и цитирани от медията, показават, че производствената активност в основните азиатски региони отново се свива през юли.

Освен в Китай, показанията за Япония, Южна Корея, Малайзия, Тайван и Виетнам също сигнализират за свиване на производствената активност. Само тези за Индия, Индонезия и Филипините сочат разширяване.

"Производствените PMI индекси останаха в зоната на свиване в по-голямата част от развиваща се Азия през миналия месец и основните данни сочат към по-нататъшна слабост", предупреждава Шиваан Тандон, икономист за развиваща се Азия в Capital Economics.
"Спадът на новите поръчки, мрачните перспективи за заетостта и високите нива на запасите сочат за потисната фабрична активност през следващите месеци. Данните потвърждават мнението ни, че външното търсене ще представлява насрещен вятър за растежа на региона през втората половина на 2023 г."

Четвърти месец спад на производството в Китай отваря възможности за ИндияВтората по големина икономика в света се затруднява да възстанови темпа си на растеж заради слабото глобално търсене


Показателят на индекса на мениджърите по покупките в промишлеността за Тайван е особено притеснителен, падайки до 44,1 през юли от 44,8 през юни, според S&P. Този темп на спад е най-резкият, регистриран от ноември 2022 г. насам.

Новият експортен бизнес в Тайван - водещ световен производител на полупроводници - се свива с най-силния темп от шест месеца насам, посочва още S&P в юлското си издание на PMI за страната. Анкетираните компании посочват като причина намаленото търсене на различни пазари, включително в Европа, Япония, континентален Китай и САЩ.

Слабото търсене на продукцията на азиатските заводи обаче спомага за намаляване на производствените разходи. В Япония производителите сигнализират, че в началото на третото тримесечие инфлацията на производствените цени е продължила да намалява, "като последното увеличение на оперативните разходи е най-бавното от близо две години и половина".

Производствените цени в Южна Корея през юли се понижават с най-бързия темп от юли 2017 г. насам, докато тези в Тайван - с втория най-силен темп от май 2020 г. насам.

Еврозоната също страда

Производствената активност в еврозоната пък се е свила през юли с най-бързия темп, откакто COVID-19 затвърди влиянието си върху света, тъй като търсенето е спаднало, въпреки че фабриките са намалили рязко цените си, показва проучване, цитирано от Reuters.

Значителна слабост се наблюдава в Германия, най-голямата икономика в Европа, но Франция и Италия, втората и третата по големина икономики в еврозоната, също отбелязват значително влошаване от юни насам.

Рейн пресъхва. Германската икономика търси алтернативи Реката с дължина 1230 км е търговска артерия за 80% от вътрешните превози на стоки в Германия


PMI в производствения сектор на еврозонатa, изготвян от S&P Global, се понижава до 42,7 през юли от 43,4 през юни, което е най-ниското му ниво от май 2020 г. и съвпада с предварителните данни. Показание под 50 означава свиване на дейността.

Индексът, измерващ производството, който се включва в съставния PMI индекс и е разглеждан като добър показател за икономическото здраве, спада до 42,7 от 44,2, което е ниво, невиждано от повече от три години.

"Изглежда, че производствената рецесия в еврозоната ще се задържи", казва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. "По-силните спадове в производството, новите поръчки и обемите на покупките в началото на третото тримесечие подкрепят мнението ни, че икономиката като цяло я очаква неравномерно развитие през втората половина на годината."

Търсенето спада рязко, въпреки че потъващите производствени разходи, които спадат с най-бърз темп от средата на 2009 г. насам поради засилената конкуренция между доставчиците, позволяват на фабриките да намалят разходите си. Индексът на производствените цени се понижава от 47,0 пункта до почти 14-годишно дъно от 45,0 пункта.

"Европейската централна банка ще бъде доволна да види, че дефлацията на производствените цени отново е набрала скорост, спадайки с най-бързия темп от почти 14 години. Притесненията за инфлацията при услугите обаче остават на дневен ред", казва де ла Рубия.