Възможно е китайската икономика да бъде изправена пред продължителен период на по-слаб растеж - перспектива, която може да има глобални последици след 45 години на бърза експанзия и глобализация, пише в свой анализ CNBC.

В него се посочват мерките, насочени към стимулиране на икономиката, които взима китайското правителство - "своевременно коригиране и оптимизиране на политиките" за затруднената сфера на недвижимите имоти, издигането на стабилната заетост в стратегическа цел, стимулиране на вътрешното потребление и т.н.

През последните няколко седмици Пекин обяви и поредица от ангажименти, насочени към конкретни сектори, имащи за цел да уверят частните и чуждестранните инвеститори в по-благоприятната инвестиционна среда, която се задава.

Това обаче бяха до голяма степен общи мерки, в които липсваха някои съществени подробности, а последният доклад от тримесечната среща на Политбюро по икономическите въпроси бе с миролюбив тон, но без важни съобщения, посочва CNBC.

Китай не вярва на частния сектор, но засилва инвестициите в него Пекин обещава да направи частния сектор в страната “по-голям, по-добър и по-силен
Китайският брутен вътрешен продукт нараства с 6,3% на годишна база през второто тримесечие, което е под пазарните очаквания за 7,3%, след като втората по големина икономика в света излезе от строгите ограничителни мерки, свързани с Covid-19.

На тримесечна база икономическото производство е нараснало с 0,8%, което е по-бавно от тримесечното увеличение от 2,2%, отчетено през първите три месеца на годината.

Междувременно младежката безработица достига рекордно високи стойности от 21,3% през юни.

Управляващата Китайска комунистическа партия си е поставила за цел растеж от 5% за 2023 г., което е по-ниско от обичайното и е забележително скромно за страна, която от отварянето на икономиката си през 1978 г. досега е отчитала средногодишен растеж на БВП от 9%.

Джулиан Еванс-Причард, ръководител на отдела за икономика на Китай в Capital Economics, заявява пред CNBC, че ръководството на страната е "очевидно обезпокоено", като в отчета икономическата траектория е наречена "мъчителна" и са подчертани "многобройните предизвикателства пред икономиката".

Германия иска спешно да намали риска от Китай „без да преследва отделяне“„Икономическата стратегия на Китай има за цел да го направи по-малко зависим от други страни, като същевременно направи международните производствени вериги по-зависими от Китай“, казва външното министерство в доклад от 64 страници
Сред тях са вътрешното търсене, финансовите затруднения в ключови сектори като недвижимите имоти и мрачната външна среда. Еванс-Причард отбелязва, че в последния доклад "рисковете" се споменават седем пъти спрямо три пъти в доклада от април и че приоритетът на ръководството изглежда е да разшири вътрешното търсене.

"Общо взето, заседанието на Политбюро бе с миролюбив тон и даде да се разбере, че ръководството смята, че трябва да се свърши още работа, за да се тръгне към възстановяване. Това подсказва, че през следващите месеци ще бъде оказана допълнителна политическа подкрепа", казва Еванс-Причард. "Липсата на сериозни съобщения или конкретни политически мерки обаче предполага липса на спешност или че политиците се затрудняват да предложат подходящи мерки за стимулиране на растежа. Така или иначе, това не е особено обнадеждаващо за краткосрочните перспективи."

Тройно сътресение

Според Рори Грийн, ръководител на отдела за изследвания на Китай и Азия в TS Lombard, китайската икономика все още страда от "тройния шок", причинен от Covid-19 и продължителните мерки за блокиране на пазара, затъващия сектор на недвижимите имоти и множеството регулаторни промени, свързани с визията на президента Си Дзинпин за "общ просперитет".

Световната икономика се готви за челен сблъсък с дефлацията в КитайКитай е втора по БВП, масивен износител на стоки и огромен източник на приходи за американски компании - от Apple до Nike
Тъй като Китай все още е в рамките на една година от повторното отваряне на пазара след мерките за нулев ковид, голяма част от настоящата слабост все още може да се отдаде на този цикъл, казва Грийн, но добавя, че те могат да се утвърдят като продължителна тенденция без подходящ политически отговор.

"Съществува вероятност, ако Пекин не се намеси, щетите от цикъла на пандемията да се съчетаят с някои от структурните насрещни ветрове, които Китай изпитва - особено около размера на сектора на недвижимите имоти, отделянето от световната икономика, демографията - и да тласнат страната към много, много по-бавен темп на растеж", казва той пред CNBC.

Базовият сценарий на TS Lombard е за стабилизиране на Китай в края на 2023 г., но страната навлиза в по-дългосрочно структурно забавяне, макар и все още да не е в сценарий на "стагфлация" в японски стил. Очаква се заради тези структурни насрещни ветрове втората по големина икономика да се доближи средно до 4% годишен ръст на БВП.

За световната икономика обаче най-непосредственото отражение на китайското забавяне вероятно ще се прояви при суровините и индустриалния цикъл, тъй като Китай пренастройва икономиката си, за да намали зависимостта си от сектора на недвижимите имоти, който "сваля и стимулира цените на суровините".

"Тези дни отминаха. Китай все още ще инвестира много, но в технологичен хардуер като електромобили, соларни панели, роботика, полупроводници и други подобни области", каза Грийн. "Движещата сила на собствеността - а с това и този пул от желязна руда от Бразилия и/или Австралия и машини от Германия или уреди от цял свят, изчезна и Китай ще бъде много по-маловажен фактор в глобалния промишлен цикъл."

Светът се запасява с галий, твърди най-големият купувач на металаПрез последното десетилетие китайските компании за галий са изтласкали от пазара повечето конкуренти от други страни
Въздействия от втори порядък

Пренастройването на икономиката от имоти към по-модерно производство е видно от фокуса на Китай върху електромобилите, който доведе до това, че по-рано тази година страната изпревари Япония като най-голям износител на автомобили в света.

"Тази промяна от допълваща се икономика, при която Пекин и Берлин се възползват един от друг, към това да бъдат конкуренти, е друга голяма последица от структурното забавяне", казва Грийн и отбеляза, че освен непосредствената загуба на търсене на суровини, реакцията на Китай на променящите се икономически условия ще има и "второстепенно въздействие" върху световната икономика.

"Китай все още произвежда много неща и не може да консумира всички тях у дома. Голяма част от нещата, които произвеждат сега, са с много по-високо качество и това ще продължи, особено след като по-малко пари отиват в недвижими имоти, а трилиони юани се насочват в тези модерни технологични сектори", казва Грийн. "И така, въздействието от втори порядък не е само по-малко търсене на желязна руда, но и много по-висока глобална конкуренция в редица иновативни промишлени стоки."

Глобална битка за парите в брой ще определи кой владее световната икономикаГосподството на долара като предпочитан финансов инструмент в света може да е към своя край
Макар че все още не е ясно как китайските домакинства, частният сектор и държавните предприятия ще се грижат за прехода от модел, основан на недвижимите имоти и инвестициите, към модел, задвижван от иновативно производство, Грийн посочва, че страната се намира в "ключов момент":

"Политическата икономика се променя, отчасти по замисъл, но отчасти и поради факта, че секторът на недвижимите имоти на практика е мъртъв или ако не - умира, така че те трябва да се променят и се появява нов модел на развитие. Той няма да бъде просто по-бавна версия на предишния Китай. Това ще бъде нова версия на китайската икономика, която ще бъде по-бавна, но ще разчита на нови движещи сили и нови особености."