Температурата от 48,3 градуса превръща Финикс в нажежена до червено фурна, а за бизнеса на Лин Томас няма варианти за охлаждане.

Тя сервира автентични ястия от кухнята на Каджун и Креол по рецепти, предавани от поколение на поколение, в камиона си Zydeco's Louisiana Kitchen Food Truck и в новооткритата си витрина Zydeco's 2 Geaux.

Но във време, когато летните горещини в пустинята настъпват по-рано, стават все по-екстремни и се задържат по-дълго (във Финикс температурите надхвърлят 43 градуса повече от 20 дни), за Томас не е безопасно да паркира камиона си и да чака клиенти.

Затова тя решава да пренасочи бизнеса си към кетъринг, разказва CNN.

"Жегата е ужасна, не знам как да го обясня. Чувстваш се все едно дишаш горещ въздух. Дори през нощта слънцето е залязло, но пак е горещо.", казва Лин.

Докато Финикс и голяма част от САЩ са в плен на жегата, екстремните горещини засягат не само живота на милиони американци, но и увеличават разходите за бизнеса и притискат икономиката.

Макар че реалният икономически ефект на това явление все още не е изчислен в табличен вид, последните проучвания показват, че екстремните горещини могат да струват на САЩ 100 милиарда долара годишно само заради загубата на производителност. Ако не се вземат мерки сега, до 2100 г. те могат да отнемат една шеста от световната икономическа активност.

Екстремно време: САЩ се борят с горещини, мръсен въздух и тропическа буря И докато американците понасят ефектите от климатичните промени, САЩ и Китай опитват да се споразумеят за въглеродните емисии

"Неотдавнашните горещи вълни и прекомерно високи температури показват икономическата цена на топлинния стрес", пише Крис Лафакис, директор на отдела за икономически изследвания на Moody's Analytics, в отговор на запитване по електронната поща на CNN.

"Топлинните вълни могат да причинят смъртност и да доведат до нарушения в непрекъснатостта на бизнеса. Те могат и да натоварят регионалните електропреносни мрежи, което води до повишаване на разходите и наличността на охлаждане на помещенията.", твърди още експертът.

Работниците, особено тези на открито, са изложени на най-голям риск и са по-малко продуктивни, добавя Лафакис. Moody's Analytics изчислява, че хроничният физически риск от топлинен стрес може да намали световния БВП с до 17,6 % до 2100 г.

"Начинът, по който ни въздейства горещината, забавя мисленето, концентрацията е наистина трудна, координацията между ръцете и очите е нарушена, уморени сме, правим грешки", обяснява Кейти Маклауд, директор на Центъра за устойчивост на фондация Adrienne Arsht-Rockefeller към Атлантическия съвет, който през 2021 г. публикува доклад, анализиращ потенциалните загуби на производителност в размер на 100 млрд. долара. Загубите са най-сериозни в сектори като селското стопанство и строителството, но нито една индустрия или бизнес не е имунизирана, допълва тя.

Дори ако даден служител работи в климатизирана среда, това не означава непременно, че му е осигурен същият лукс у дома, а нарушенията в съня могат да доведат до изтощение и слаба производителност на следващия ден. "Горещините се ускоряват толкова бързо, че нашите самовъзприятия за риска не са в крак с тях. Това означава, че като работодатели също не сме в крак с възприятията си за рисковете за нашите работници.", предупреждава експертът.

Кои държави ще платят солената сметка за климатичните промениФинансирането на борбата с изменението на климата се отнася до средства, които богатите страни плащат, за да помогнат на по-бедните да намалят емисиите на CO2

Центърът Adrienne Arsht-Rockefeller се опитва да повиши осведомеността за този "невидим, мълчалив риск", като създава система за предупреждение, основана на здравето. И макар че в щати като Калифорния има специфични изисквания за защита на работниците от горещините, няма национални разпоредби.

Миналата сряда температурата в Холтвил, Калифорния, известна като "световната столица на морковите", достига 46 градуса. Това е с около 8 градуса по-топло от средната стойност за последните 30 години.

Джак Веси е четвърто поколение фермер в този окръг. "Това е просто част от живота в пустинята", казва мъжът, който управлява компанията Vessey & Company. Въпреки че екстремните горещини не са нещо ново за него и екипа му, семейната компания стриктно спазва разпоредбите за предотвратяване на прегрявания, а ръководителите на полето внимателно наблюдават близо 100-те работници, които подготвят терена за предстоящия сезон на засаждане. "Започваме работа малко по-рано и се опитваме да приключим също по-рано. Не искаме никой да пострада.", казва той пред CNN.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата

В Тексас климатът позволява покривните работи да са целогодишен бизнес, но точно сега, в сърцето на горещото лято, е слабият сезон за компании като Roofer Chicks.

Базираната в Ню Браунфълс компания за покриви е достатъчно заета през юли и август, но самата работа отнема повече време, особено в дните с над 37 градуса.

Работата отнема около два пъти повече време, за да се даде възможност за почивки и да се гарантира безопасността на работниците, казва собственикът Ейми Фелер. "На покрива можете да добавите със сигурност 20 градуса, мисля, че е дори повече", каза тя и допълва, че при определени температури покривите могат да ви изгорят при допир, а материалите да се разкъсат по-лесно.

"Работникът обикновено е млад, в супер форма и може да почувства леко гадене, което да пренебрегне - и тогава става твърде късно. Прегряването връхлита бързо и лесно ви побеждава. Трудно е да обясня това на младите хора, защото те си мислят, че са непобедими.", обяснява тя.

При много операции това се отнася и за безопасността на животните.

На юг от Санта Фе, Ню Мексико, в малкото градче Лос Серилос, Харолд Грантан управлява конна база Broken Saddle Riding Company от 30 години.

"Всяко лято имаме участък с прекалено горещо време, в който то може да продължи от четири дни до една седмица. Това е често срещано явление и тогава избягваме да яздим.", казва той.

Полагат се грижи конете да имат достатъчно защита от горещината и достъп до вода. В горещите дни те изпиват около 15 галона вода, което е три пъти повече от средното им количество.

Зоологическата градина във Финикс, която разполага с годишен бюджет от 20 000 долара само за бутилки с вода и електролитни опаковки, е предприела мерки, за да гарантира безопасността на посетителите, зооинженерите и най-вече на животните през летните месеци, обяснява Бони Мендоса, главен оперативен и финансов директор.

За животните това включва добавяне на басейни и сянка в много от местообитанията, рибни сладоледи и достъп до климатизирана вътрешна среда.


Рекордните горещини обаче налагат по-широки оперативни промени. Зоологическата градина обяви плановете си да съкрати още повече и без това намаленото лятно работно време от 7 до 11 ч. вместо от 7 до 13 ч. "Съзнаваме, че ще има загуби на приходи, но също така разглеждаме тенденциите в посещаемостта, които през последното десетилетие показват драматичен спад на последните няколко часа от отварянето.", допълва Мендоса.

Възможно е в дългосрочен план да се наложат допълнителни корекции, за да се гарантира защитата на животните и персонала, както и да се управляват разходите. "Трябва да разгледаме възможността моделът ни да премине към деветмесечно съоръжение занапред", каза тя.

Консумацията на място е жизненоважна за занаятчийските пивоварни, а в двата обекта на Arizona Wilderness Brewing в района на Финикс откритите вътрешни дворове са важни артерии: на тях се падат около 60% от общите приходи, казва Зак Фаул, ръководител на маркетинга на пивоварната.

Днес обаче, оживените вътрешни дворове са пусти и продажбите са спаднали до нива, които не са наблюдавани от времето на пандемията.

Не по-малко важно за компанията е да гарантира, че всичко– посетителите; служителите; кухненския персонал, който работи над 350-градусовите фритюрници; и разбира се, бирата – е подходящо охладено. Операторите на пивоварната са отпуснали 2 500 долара за нов изпарителен охладител за една от кухните, поставят допълнителни въздухозадвижващи устройства и отделят още повече средства за превантивна поддръжка.

Климатични промени удрят бирената индустрия. Испански стартъп има решениеEkonoke отглежда хмел на закрито чрез хидропонни системи, захранвани с възобновяеми енергийни източници

"Колкото по-горещо става навън, колкото по-голяма е температурната разлика, толкова по-трудно работят климатиците", казва Фаул пред CNN. "Така че почти всяко лято нашите охладители се развалят, просто защото не могат да се справят с работата, която трябва да извършват, за да поддържат бирата студена."

Екстремните метеорологични условия са забавили събирането на реколтата, заради което популярната бира Gose ще бъде пусната на пазара две седмици по-късно. "Работим в тясно сътрудничество с фермерите и те са подвластни на времето, което се отразява на доставките им, а това - на менюто ни, което пък се отразява на екипа и гостите ", казва ръководителят на ресторантските операции в пивоварната.

Нови прогнози: Рецесията в САЩ ще настъпи не по-рано от 2024 г. Кога ще започне рецесия е трудно да се каже заради забавянето между повишаването на лихвите от Фед и момента, в който то влияе на икономиката

Прекомерните горещини отдавна са проблем, с който трябва да се справят индустриите, работещи на открито, но все по-екстремният характер на тези събития ще бъде спирачка за бизнеса и икономиката, смята Джошуа Зивин, икономист и професор от Калифорнийския университет в Сан Диего, който изследва въздействието на горещините върху работната ръка.

"Като се замислите за горещините, които наблюдаваме сега, няма достатъчно ранен момент, в който да започнете работа", обяснява той. Това води до намаляване на отработените часове и в крайна сметка, намаляване на продукцията, допълва икономистът.

"Това може би е първият случай в съвременната история на САЩ, в който може да видим спад на тримесечния БВП, ако не и на годишния. Няма да сгрешим, ако предположим, че БВП за това тримесечие ще изглежда малко по-различно.", прогнозира той.