През миналия месец температурата на Земята е била извън границите на допустимото, след като екстремна гореща вълна изпепели южните части на САЩ и Мексико, а затоплянето на океана е достигнало тревожни нива, показва нов доклад.

Анализът на Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз (ЕС), цитиран от CNN, установява, че миналогодишният месец е бил най-горещият юни на планетата със "значителна разлика" над предишния рекорд, поставен през 2019 г.

Девет от десетте най-горещи месеци юни са се случили през последните 10 години, което, според агенцията, е поредно доказателство, че предизвиканата от човека климатична криза води до безпрецедентни температури.

ООН към държавите: Ел Ниньо е тук, гответе се за много екстремни явленияПроучването приписва на Ел Ниньо от 1997-98 г. загуби в размер на 5,7 трилиона долара от световния доход
От “Коперник” установяват също така, че температурите на океанската повърхност са били най-високите в историята за юни, което се дължи главно на изключителното затопляне в Северния Атлантик и засилването на Ел Ниньо в Тихия океан.

Анализът е направен, след като данните на световните агенции за климата показват, че по-рано тази седмица планетата е преживяла най-горещия ден в историята - първо в понеделник, а след това отново във вторник.

"Това е тревожно", категоричен е пред CNN Дженифър Марлон, климатолог от Училището по околна среда в Йейл, която не е част от екипа на анализа. "Трудно е да си представим какво ще бъде лятото за нашите деца и внуци през следващите 20 години. Точно така изглежда глобалното затопляне."

Учените предупреждават, че тези рекордни температури носят отпечатъците на климатичната криза. И за да станат още по-сериозни нещата, тази година се очаква да бъдат счупени още много рекорди, тъй като климатичният модел Ел Ниньо, активен в момента, повишава температурите до безпрецедентни нива.

Човечеството се нуждае от пет пъти по-бърз преход към чистата енергия В противен случай целите на Парижкото споразумение няма как да бъдат постигнати, което крие изключителни рискове
Северозападна Европа преживя рекордни температури през миналата година, включително Обединеното кралство, което регистрира най-горещия юни в историята си, според британската метеорологична служба. Според доклада температурите в някои части на Канада, САЩ, Мексико, Азия и Източна Австралия през юни са били "значително" по-високи от нормалното.

В САЩ, Тексас и части от южната част на страната преживяха жестока гореща вълна в края на юни с трицифрени температури по Фаренхайт и изключителна влажност. Горещините, които се разпространиха на юг до Централна Америка, отнеха живота на най-малко 112 души в Мексико от март насам, припомня още CNN.

Според изследователската група Climate Central изключително горещите дни - най-горещите дни на лятото, сега са по-чести, отколкото през 1970 г. в 195 населени места в САЩ. В около 71% от тях се наблюдават поне седем допълнителни изключително горещи дни годишно.

Затопляне на океаните

Според доклада от четвъртък океаните са продължили тенденцията на затопляне от началото на 2023 г. насам.

Близо 80% от най-големите компании не спазват Парижкото споразумение Едва 20% от 500-те най-големи по пазарна стойност в света правят достатъчно срещу замърсяването
През юни в Северния Атлантик са регистрирани изключително високи температури, като около Ирландия, Обединеното кралство и Балтийско море в наблюдавана морска гореща вълна от категория 4 - определена като "екстремна".

Въпреки че нарастването на замърсяването, което води до затопляне на планетата, е основен фактор за тези екстремни горещини, учените твърдят, че тази година се очаква Ел Ниньо да повиши температурата на океана още повече.

"Затоплянето на океаните е още по-обезпокоително, защото по този начин те се разширяват, което означава по-високо морско равнище, по-големи бури и повече наводнения на крайбрежните общности", казва Марлон.

Метанът е 80 пъти по-голям проблем от CO2, а светът изостава с решениетоОколо 30% от повишаването на температурите, на което светът става свидетел, се дължи на този газ
Миналият месец е бил по-влажен от средното за по-голямата част от Южна Европа и части от Исландия и Русия, а проливни дъждове предизвикаха наводнения в Турция, Косово, Румъния и България. Междувременно в няколко части на света - от Източна Европа и Скандинавия до голяма част от Северна Америка, през юни се наблюдават по-сухи от средното условия. В Африканския рог, Канада и части от Южна Америка и Австралия се разгоряха невиждани горски пожари.

Морският лед в Антарктика също достига най-ниската си степен за месец юни - 17% под средната стойност - от началото на сателитните наблюдения, като подобрява предишния рекорд за месеца, поставен едва миналата година.

Според "Коперник" дневната площ на морския лед около Антарктида остава на "безпрецедентно ниски" нива за този период на годината.