Почти непрекъснатото покачване на цените на петрола тласна референтния суров сорт Брент близо до 100 долара за барел, което представлява ново предизвикателство за централните банки в битката им срещу инфлацията, пише в анализ The Wall Street Journal.

Покачването е победа за Саудитска Арабия, която се опита да повиши цените, за да финансира планирана трансформация на своята зависима от петрола икономика.

Русия, която зависи от приходите от енергия, за да финансира войната си срещу Украйна и се присъедини към Рияд в намаляването на доставките, е другият победител.

Двете страни предизвикаха ралито на петролния пазар в началото на този месец, когато съобщиха, че ще ограничат доставките до края на годината.

Сега рекордните нива на търсене на петрол в САЩ, подхранвани от неочаквана икономическа сила, изпреварват производството. В резултат на това търговците и петролните рафинерии източват запасите с бързи темпове. Много анализатори очакват цените на суровия петрол да продължат да се покачват, което ще доведе до по-високи сметки за гориво, по-бърза инфлация и, потенциално, по-високи лихвени проценти.

Очаква се Федералният резерв да запази лихвените проценти на настоящите им нива в сряда, като същевременно остави вратата отворена за по-нататъшни увеличения. Централната банка на САЩ изключва от уравнението променливите енергийни пазари, когато определя нивата по разходите за заеми. Нарастващите цени на петрола обаче се вливат в инфлацията на други стоки и услуги. Това може да засили ценовия натиск, като същевременно забави икономиката – сценарий, който Фед и инвеститорите се надяват да бъде избегнат, посочва WSJ.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай

Фючърсите на суровия петрол Брент, международният бенчмарк, са се повишили с 26% през настоящото тримесечие. Във вторник те затвориха на 94,34 долара за барел, втората им най-висока цена за годината, след като се повишиха през 13 от последните 17 търговски дни. Фючърсите на West Texas Intermediate са скочили с 29% през това тримесечие до $91,20 за барел.

Очевидно има риск тази динамика отново да тласне инфлацията малко по-високо и да насърчи показването на лихвените проценти до края на годината, коментира Дейвид Файф, главен икономист във компанията за данни за стоки Argus Media.

Инфлацията в САЩ намалява всеки месец в продължение на една година, но през юли тази тенденция приключи с покачване на цените на жилищата заедно с цените на горивата.

Цените на бензина са скочили до средните за страната 3,88 долара за галон от 3,68 долара преди година. Разходите за газ са се повишили с почти 11% само от юли до август, според Бюрото по трудова статистика, което води до повече от половината от общата инфлация. Цените на дизела рязко се повишиха, особено в Европа. Рафинериите там изпитват недостиг на богат на дизел саудитски и руски суров петрол, отбелязва WSJ.

Инфлацията в САЩ се е ускорила през август заради цените на гориватаТова може да насърчи Федералния резерв да повиши допълнително лихвените проценти по-късно тази година

Цените на петрола се понижаваха през по-голямата част на 2023 г., докато Саудитска Арабия намали дневното производство с един милион барела през юли. Светът консумира малко над 100 милиона барела на ден.

Намалението дойде в допълнение към по-широките съкращения на производството от Организацията на страните износителки на петрол и нейните водени от Русия съюзници.

Русия застана зад Саудитска Арабия, заявявайки, че ще намали износа с половин милион барела всеки ден през август. Москва и Рияд отново разтърсиха пазара на 5 септември, като удължиха ограниченията до края на 2023 г.

Саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман каза в понеделник, че картелът ОПЕК+ се стреми да намали нестабилността и да направи енергийните пазари по-предвидими.

„Поведението на ОПЕК не е по-различно от това, което прави една централна банка или група централни банкери“, заяви Абдулазиз, описвайки съкращенията като мека пазарна регулация.

Като последващ ефект от съкращенията руските цени на петрола и горивата се повишиха далеч над таваните, наложени от САЩ и техните съюзници като част от енергийните санкции. Основният сорт суров петрол в страната, Уралс, се търгува за 82 долара за барел, според Argus. Таванът, определен от САЩ, е 60 долара.

Откат: Намалението на добива на петрол застрашава саудитската икономикаТова показва, че страната все още е силно зависима от тази суровина, а диверсификацията ѝ е бавна

Междувременно анализаторът на петролния пазар Едуард Морс от Citigroup отбелязва, че Брент може да надхвърли 100 долара за барел за кратко време. Той обаче допълва, че по-високите цени сега вероятно означават по-ниски цени през следващата година, като насърчават по-високото производство и намаляват търсенето. Саудитска Арабия може да увеличи доставките, ако цените станат твърде високи, казва още той.

Според други анализатори Китай, където рафинериите са се запасили с евтин руски и ирански петрол, може да премине към политика на по-нисък внос и по-висок износ сега, когато цените растат. В шистовия сегмент в САЩ производителите поставят нови сондажни платформи с най-бързите темпове от миналия ноември, според Baker Hughes.

Производителите на суров петрол, компаниите за обслужване на петролни полета и производителите на горива се открояват на фондовия пазар, който се колебае през последните три месеца. Енергийният сектор на S&P 500 се е повишил с почти 15% през този период, повече от два пъти в сравнение със следващия най-добре представящ се сектор.

Забавяне и джобове на устойчивост: Накъде върви глобалната икономика Според Moody's има три основни фактора, които ще влияят върху БВП на света през следващата година

Един знак, че рафинериите се борят за ограничени доставки: спот пазарът на петрол носи голяма премия спрямо форуърдните цени. Инвеститорите, които се насочват към петрола, могат да спечелят лесни пари от коригиране на позиции, когато по-дългосрочните фючърси се търгуват с отстъпка, посочва още WSJ.

За потребителите на петрол извън САЩ покачването на цените на суровия петрол е особено проблематичен.

Цените на суровия петрол обикновено са деноминирани в долари, а зелените пари се засилват от средата на юли. Централната банка на Индия заяви в понеделник, че покачването на цената на петрола представлява риск за глобалната финансова стабилност и заплашва да стимулира инфлацията, освен ако икономическият спад не събори търсенето на енергия.

Джовани Серио, анализатор в търговеца на петрол Vitol, казва, че запасите в момента се свиват с темп от близо 2 милиона барела всеки ден. Една от причините е, че търсенето в Китай е по-силно, отколкото предполага слабата му икономика, но може би предстои облекчение. Серио очаква по-високото производство в Северна и Латинска Америка да балансира глобалното производство и търсенето през четвъртото тримесечие.

Засега зависими от петрола дружества - като авиокомпаниите - казват, че покачващите се цени ще изядат печалбите им. Миналата седмица главният финансов директор на Delta Air Lines Даниел Янки отбеляза, че горивото е поскъпнало с 30% и намали прогнозата за тримесечните печалби на компанията.